Forskning: Din arbejdsglæde påvirker dine børn

Arbejdsglæden påvirker dine børn - photo by evgenyatamanenko Getty Images

Forskning: Din arbejdsglæde påvirker dine børn

Vi ved fra en masse forskning, at arbejdsglæde (eller manglende arbejdsglæde) påvirker vores produktivitet, engagement, motivation, kreativitet m.m. på jobbet. Vi ved også at vores arbejdsdag påvirker vores humør og generelle livsglæde. Og at arbejdsglæde smitter! Vores humør påvirker både vores kolleger, vores partner og venner.

Men hvad med vores børn? Hvordan påvirker vores arbejdsglæde dem? Et studie der fulgte mere end 370 lavtlønnede arbejderklassefamilier over mere end ti år, viser at børns udviklingsresultater er direkte påvirket af deres forældres arbejdsliv.

Specifikt var de medarbejdere, der på jobbet følte de havde autonomi og som fik støtte af både overordnede og kolleger, mere omsorgsfulde og mere engagerede, når de interagerede med deres små børn.

Forælderens oplevelse på arbejdspladsen, har en direkte og målbar indflydelse på deres børns udvikling fra spæd og gennem tidlig barndom

Disse børn voksede derefter op med bedre læse- og matematikfærdigheder, bedre sociale færdigheder og færre adfærdsproblemer i første skoleår. Disse resultater gælder for både mødre og fædre: forælderens oplevelse på arbejdspladsen, havde en direkte og målbar indflydelse på deres børns udvikling fra spæd og gennem tidlig barndom.

Det betyder altså noget for dine børns opvækst og udvikling, om du har arbejdsglæde eller ej. Når virksomheder skaber arbejdspladser med arbejdsglæde, og når du samtidig personligt tager ansvar for din arbejdsglæde, er det ikke kun en investering i virksomhedens succes, men en investering i dig selv, dine omgivelser og den næste generation.

Virksomhedernes fokus

Når virksomheder arbejder på at højne trivsel og arbejdsglæde, kan det gøres med fokus på politiske ændringer, såsom fleksible arbejdstider, ekstra feriedage, mere uddannelse osv. Og disse systemiske initiativer er bestemt vigtige, men det er lige så vigtigt at sørge for at medarbejdere føler sig respekteret, anerkendt og støttet i deres dagligdag. De skal vide at de gør en forskel, at de med deres arbejde bidrager til noget meningsfuldt.

Hvordan virksomheder behandler deres medarbejdere i dag, vil afgøre, hvordan den næste generation vokser op i morgen. Det er op til os alle at investere i vores fælles fremtid. Det betyder, at vi skal opbygge organisationer, der værdsætter medarbejdernes velvære – og dermed også deres børns.


Indholdet i dette indlæg er inspireret af denne artikel på Harvard Business Review. Her kan du læse mere om Maureen Perry-Jenkins’ forskning (forfatter til bogen Work Matters).

Relaterede artikler:

Skrevet af Arlette Bentzen

Arlette er certificeret i positiv psykologi og har mange års erfaring som underviser og foredragsholder og har været en del af Arbejdsglæde nu siden 2010. Arlette får arbejdsglæde af at flytte mennesker og når der opstår ny energi hos den organisation hun har arbejdet med.

Skriv en kommentar