Fremtidens arbejdsplads

Fremtidens arbejdsplads

Forskning har gennem en lang årrække vist, at virksomheder med et godt arbejdsmiljø klarer sig bedre end dem, der kun har fokus på produktivitet og vækst. Mange virksomheder arbejder derfor med processer og investerer i teknologier, der kan forbedre arbejdsmiljøet. Dermed flytter de fokus fra kun at handle om tal, til også at handle om mennesker. Og vi ved, at gode relationer mellem kolleger, kunder og andre stakeholders, er med til at skabe de ønskede virksomhedsmæssige resultater.

Men det er ikke alle virksomheder der lykkes med at skabe et sundt arbejdsmiljø og gode tillidsfulde relationer. Måske fordi det crasher med deres “gamle” kultur med silodannelser, snævert fokus på KPI’er, individuelle performance-mål frem for team-mål osv.

Samtidig er vi inde i en digital transformation, som vil ændre fremtidens arbejdspladser, og måden vi arbejder på. Den hurtige digitalisering af arbejdspladserne, har allerede skabt mange nye muligheder for effektivitet og produktivitet. Men den kan (hvis vi ikke bruger den rigtigt), udfordre vores mentale sundhed, ved at skabe afstand mellem mennesker, da mange virksomheder glemmer et de grundlæggende menneskelige fundamentale behov.

Hvad skal der til, for at vi trives?

Hvad er den største og vigtigste ingrediens til gode relationer? Det er GLÆDE! Glæde forbinder mennesker, langt mere end de fleste andre oplevelser. Ser vi på Maslows Behovspyramide, skal det sociale behov være opfyldt, for at vi kan trives og have lyst til at udvikle os.

De sociale behov i Maslows behovspyramide inkluderer elementer som kærlighed, accept og tilhørsforhold. Venner, familie og partnere er derfor vigtige, ligesom at være en del af andre grupper, som f.eks. dine kolleger. Relationer er simpelthen et fundamentalt behov for at vi som mennesker trives.

Fastholdelse af medarbejdere

Når I ser på de muligheder teknologien giver jeres virksomhed i fremtiden, skal I naturligvis finde ud af, hvordan det kan påvirke jeres produktivitet, effektivitet, bæredygtighed m.m. positivt. Men I må ikke glemme arbejdet med arbejdsmiljøet og medarbejdernes mentale trivsel – i hvert fald ikke hvis I vil fastholde og tiltrække de dygtige medarbejdere.

Virksomheder kan skabe mere succes, ved strategisk at arbejde med arbejdsglæden. Ved at synliggøre de meningsfulde resultater (og fremskridt) I har, samt bevidst bruge tid på relationerne – som naturligvis skal være inkluderende, tillidsfulde og med gensidig respekt. Det skaber højere grad af trivsel, arbejdsglæde og tilhørsforhold til virksomheden.


Relaterede artikler:

Skrevet af Arlette Bentzen

Arlette er certificeret i positiv psykologi og har mange års erfaring som underviser og foredragsholder og har været en del af Arbejdsglæde nu siden 2010. Arlette får arbejdsglæde af at flytte mennesker og når der opstår ny energi hos den organisation hun har arbejdet med.

Skriv en kommentar