Danmark igen kåret til verdens 2. lykkeligste land

Danmark igen kåret til verdens 2. lykkeligste land

For sjette år i træk, er Finland kåret som verdens lykkeligste land i FN-rapporten World Happiness Report, som naturligvis offentliggøres i dag på International Day of Happiness.

I 2023 World Happiness Report, lander Danmark igen på en flot andenplads, skarpt efterfulgt af Island på en tredjeplads, og herefter Israel, Holland, Sverige, Norge og Schweiz. Af landene udenfor EU klarer New Zealand sig bedst, de ligger på tiendepladsen. Herefter har vi Australien som nr. 12, Canada som nr. 13 og USA på en 15. plads. Sidste gang Danmark indtog førstepladsen, var helt tilbage i 2016. Siden har vi dog ligget flot i top 4.

Hvad måler WHR egentlig?

Undersøgelsen vurderer i over 150 lande verden over, hvordan mennesker vurderer deres eget liv. Man måler det der kaldes subjektivt velbefindende (subjective well-being), med udgangspunkt i tre velværeindikatorer: livsevalueringer, positive følelser,
og negative følelser.

I World Happiness Report 2023 har der været
særlig opmærksomhed på specifikke daglige følelser (positiv og negativ påvirkning), for bedre at kunne spore hvordan
COVID-19 har ændret forskellige aspekter af vores liv.

Nogle af de faktorer der understøtter livsevalueringerne i rapporten er:

  • Indkomst (baseret på BNP)
  • Sundhed (både fysisk og mental sundhed)
  • At have en person du kan stole på (social støtte)
  • Have følelsen af frihed til at kunne træffe vigtige livsbeslutinger (inkluderer også menneskerettigheder, retten til et frit liv uden f.eks. tortur, muligheden for at ytre sine holdninger offentligt, retten til uddannelse, arbejde m.m.)
  • Generøsitet (der spørges f.eks. ind til, om du har doneret til velgørenhed indenfor den seneste måned, da vi ved at det øger følelsen af positivt samfundsengagement og forbinder os mennesker med hinanden).
  • Et liv uden korruption (har mennesker tillid til deres regering tror de på det gode i andre mennesker).

World Happiness Report handler altså ikke kun om lykke, men også om samfundet. Altså om vi føler os sikre, frie og lever vi et liv uden korruption.

Hvad gør os så lykkelige?

De fleste undersøgelser viser at gode, nære sociale relationer er det, der har størst indflydelse på vores lykke. Og ikke nok med det, når du føler at du har gode relationer har det også positiv indflydelse på dit helbred og du lever længere.

Også arbejdsglæde har stor indflydelse på livsglæden. Vi bruger langt de fleste af vores vågne timer på job, så naturligvis påvirker arbejdsglæden vores generelle velbefindende. Vi bør alle – hvis ikke dagligt, så ugentligt – evaluere vores arbejdsglæde. Vi skal hele tiden være opmærksom på hvad vi kan gøre mere af der øger vores egen arbejdsglæde, og hvad vi kan og skal gøre ved det, der udfordrer arbejdsglæden.

Vi bruger langt de fleste af vores vågne timer på job, så naturligvis påvirker arbejdsglæden vores generelle velbefindende.

Relaterede artikler:

Skrevet af Arlette Bentzen

Arlette er certificeret i positiv psykologi og har mange års erfaring som underviser og foredragsholder og har været en del af Arbejdsglæde nu siden 2010. Arlette får arbejdsglæde af at flytte mennesker og når der opstår ny energi hos den organisation hun har arbejdet med.

Skriv en kommentar