Sådan får du medarbejdere til at blomstre

Øg medarbejdertrivsel med effektive ledelsesstrategier. Lær, hvordan positive følelser og meningsfuldt arbejde kan få dine medarbejdere til at blomstre og booste din organisations succes. Photo by PeopleImages, Getty Images Signature

Sådan får du medarbejdere til at blomstre

En arbejdsplads hvor dine medarbejdere kan blomstre, er ikke kun gavnligt for dem og deres personlige og faglige udvikling, men også afgørende for hele organisationens samlede succes.

Barbara Fredrickson (anerkendt psykolog fra University of North Carolina at Chapel Hill), har studeret begrebet at blomstre og har udviklet teorien “Broaden-and-Build”. Teorien giver værdifulde indsigter i, hvordan du som leder kan hjælpe dine medarbejdere til at trives.

Barbara Fredricksons “Broaden-and-Build” teori

Positive følelser udvider menneskets øjeblikkelige tankefunktioner og adfærdsmønstre, hvilket fører til nye tanker, handlinger og relationer.

Over tid opbygger disse udvidede adfærdsmønstre personlige ressourcer, såsom modstandsdygtighed, viden og sociale forbindelser, som får personen til at blomstre.

Positive følelser fremmer medarbejdertrivsel og arbejdsglæde

Her er to videnskabeligt baserede strategier inspireret af Fredricksons arbejde:

Dyrk de positive følelser på arbejdspladsen

  • Vis påskønnelse og taknemmelighed: Sørg for regelmæssigt at anerkende og værdsætte dine medarbejderes bidrag. Det kan være deres faglige bidrag eller deres bidrag til fællesskabet og den gode stemning. Husk at sige (eller skrive) tak, og vær opmærksom på, at du husker at anerkende når en eller nogen har fortjent det.
  • Tilskynd en god worklife-balance: Vær åben for fleksible arbejdstider og giv dine medarbejdere mulighed for, en gang i mellem, at arbejde hjemmefra. Vi ved fra anden forskning at frihed er med til at øge medarbejdernes trivsel. Som leder skal du gå foran som et godt eksempel, ved at huske at holde pauser, undgå overarbejde og undlade at ringe eller skrive emails til dine medarbejdere når de har fri.
  • Skab muligheder for sociale interaktioner: Hav områder på jeres arbejdsplads, der nudger til at man får en snak med kollegerne. Sørg for at organisere fælles aktiviteter og sociale arrangementer, for at opbygge og pleje positive relationer til – og iblandt – dine medarbejdere. Det er vigtigt at du selv deltager!

Fremhæv meningen i jeres arbejde

En anden kritisk faktor for at vi kan blomstre, som Fredricksons arbejde fremhæver, er vigtigheden af at finde mening i det, man gør. Når medarbejdere opfatter deres arbejde som meningsfuldt, er de mere engagerede, motiverede og modstandsdygtige.

  • Knyt virksomhedens værdier til jeres daglige arbejde: Hjælp dine medarbejderne med at forstå, hvordan deres arbejde bidrager til organisationens værdier. Kommuniker betydningen af teamets opgaver og projekter, og vis, hvordan hver enkelt medarbejder bidrager meningsfuldt.
  • Frihed/autonomi og udvikling: Giv dine medarbejdere en vis grad af autonomi i, hvordan (og hvornår) de udfører deres opgaver. Sørg for, at de har mulighed for at udvikle sig og dygtiggøre sig inden for deres styrker/interesser. Begge dele vil være med til at øge deres følelse af de gør en forskel – at de bidrager til noget større.
  • Forbind individuelle mål med organisatoriske mål: Hjælp medarbejdere med at sætte personlige mål, der er i overensstemmelse med virksomhedens visioner. Det, at bidrage til noget fællesskab, kan skabe en stolthed og følelsen af at være en del af noget meningsfuld.

En positiv arbejdskultur bidrager til organisationens succes

Barbara Fredricksons forskning understreger vigtigheden af, at positive følelser og synliggørelsen af det meningsfuldt arbejde, fremmer medarbejderes trivsel og arbejdsglæde. Det fremmer en positivt arbejdskultur, når du som leder hjælper dine medarbejdere med at se meningen i deres arbejde. Det er godt for den enkelte, men bidrager også til organisationens overordnede succes.

Den psykologiske udvidelse*, der udløses af én positiv følelse, kan øge et individs modtagelighed over for efterfølgende behagelige eller meningsfulde begivenheder,

…hvilket øger chancerne for, at individet vil finde positiv mening i efterfølgende begivenheder og opleve yderligere positive følelser. Dette kan igen udløse en opadgående spiral.

Dr. Barbara Fredrickson
*En udvidende oplevelse refererer til en oplevelse, der udsætter et individ for nye ideer, perspektiver eller måder at tænke på og derved udvider deres kognitive, følelsesmæssige eller sociale horisont (Fredrickson, 2001).

Overordnet spiller positive følelser en grundlæggende rolle i en glad og sund persons liv. I videoen nedenfor, giver Barbara Fredrickson en kort gennemgang af Broaden-and-Build teorien. Hun fortæller blandt andet om betydningen af ​​positive følelser, som er med til at styrke vores bevidsthed om begivenheder der foregår omkring os.

Barbara Fredrickson: Positive Emotions Open Our Mind – Greater Good Science Center

Vil du, som leder, gøre en positiv forskel? Vil du fastholde og tiltrække medarbejdere? Så er et af dine vigtigste værktøjer arbejdsglæde.

Få 12 årlige ledertips der gør dig til en endnu bedre leder.


Relaterede artikler:

Skrevet af Arlette Bentzen

Arlette er certificeret i positiv psykologi og har mange års erfaring som underviser og foredragsholder og har været en del af Arbejdsglæde nu siden 2010. Arlette får arbejdsglæde af at flytte mennesker og når der opstår ny energi hos den organisation hun har arbejdet med.

Skriv en kommentar