Kom godt i gang efter sommerferien
Har du haft en god sommerferie? Har du nydt at koble helt af og glemme alt om arbejdet? Er du kommet helt ned i gear? Det håber vi at du har.
Hvis du synes det kan være hårdt at komme i gang igen efter sommerferien, skyldes det måske at du plejer at starte for hårdt op når du er tilbage efter ferie. Det gælder om at have fokus på arbejdsglæden fra dag ét og om at starte op igen i et fornuftigt tempo.
Vi vil meget gerne hjælpe dig med en god opstart, så vi har nogle tips til dig, der skal tilbage på jobbet efter ferien.
Reflekter – lær af dine gode vaner:
Måske har du allerede brugt ferien til at reflektere over dit arbejde. Hvis ikke, så tænk over, hvilke gode vaner fra før ferien, du vil fortsætte med nu, hvor du er tilbage. Hvilke opgaver eller rutiner giver dig normalt arbejdsglæde? Hvilke af dine styrker elsker du at få i spil? Gør, hvad du kan, for at få så mange af dem som muligt i spil.
Overvej også, om der er nye vaner, du vil starte op. Nye typer opgaver, du har lyst til at arbejde med, eller noget ny viden, du gerne vil erhverve dig. Beslut dig for, hvordan du vil få det til at ske – hvordan du vil implementere det.
Start roligt op efter sommerferien
Planlæg en blid start ved at holde de første par dage efter ferien relativt fri for møder og deadlines. Giv dig selv tilladelse til at starte langsomt og gradvist op efter ferien.
Få overblik over de opgaver og emails, der er kommet ind i ferietiden. Lav en prioriteret liste over dine opgaver, så du kan tage fat på de vigtigste ting først og tage fat på de mindre vigtige sager senere.
Undgå at begynde med dine mest udfordrende opgaver på den første dag. Tag fat på nogle mere simple, men vigtige opgaver. Når du stille og roligt har fået afsluttet nogle opgaver, vil du hurtigt se fremskridt og få motivation til at tage fat på de mere komplekse opgaver senere.
Husk: Det er i orden at være bagud
Det er helt normalt at være bagud med opgaver efter en ferie. Dette vil være særligt tydeligt, hvis ingen har overtaget dine opgaver, mens du var væk. Forvent ikke at have løst alle opgaver efter en dag eller to. Følg din prioriteringsliste og gør det til en god vane ikke kun at se på det, du mangler at løse, men hver dag også at se på, hvad du allerede har nået.
Det kan være fristende at tage overarbejde for at komme i bund med mails og opgaver den første uge efter ferien. Men det er en virkelig dårlig idé. Hold fast i de almindelige arbejdsdage, og overvej endda at starte op med en kortere første dag på arbejdet, så energiniveauet ikke daler fra start. Måske skal du endda starte op en tirsdag, så ugen er kortere. Og husk: Det er i orden at være bagud.
Har du husket ferie-autosvar på mail og ferie-telefonsvarerbesked?
Husk også at slette dit ferie-autosvar på e-mailen og ændre din ferie-telefonsvarerbesked. Måske skal du i første arbejdsuge have et nyt autosvar, hvor du f.eks. skriver:
“Jeg er netop startet op efter en fantastisk ferie. For at komme godt i gang, og få overblik over alle opgaver mm, tjekker jeg derfor mails 2 gange om dagen, mellem kl. 11-12 og 14-16. Forvent derfor lidt længere svartid i denne uge.”
Forsøg at bevare noget af den ro du har opnået i din ferie, ved at tage små pauser. Pauser øger koncentrationen, kreativiteten, arbejdsglæden – og så forebygger de stress. Måske får du en sludder med en kollega, går en tur eller får simpelhed blot en pause væk fra opgaverne.
Plej relationerne og skab arbejdsglæde
Relationen til dine kolleger er afgørende for arbejdsglæden, hvilket understøttes af lykkeforskningen. Derfor bør du prioritere at få talt med dine kolleger. Både dem du kender godt og dem du endnu ikke kender så godt. Spørg ind til noget arbejdsrelateret eller tal om jeres netop afsluttede ferie. Når vi genfortæller positive oplevelser, genskaber vi de positive følelser, der var forbundet med dem.
Hav fokus på din arbejdsglæde efter ferien
Vil du gerne have mere arbejdsglæde? Så skal du gøre mere af det, der giver dig mere arbejdsglæde. Er der noget der påvirker din arbejdsglæde negativt, så gør noget ved det. Vi er alle forskellige og viser vores glæde forskelligt. Hvad er arbejdsglæde for dig?
En rigtig god måde at blive glad på, er ved at gøre andre glade. En lille uventet venlighed, kan skabe en fantastik dag for en kollega. Hvad vil du gøre i dag for at gøre en kollega glad? Det kan behøver ikke være en kæmpe ting, men blot noget der viser din kollega at du tænker på vedkommende. Hent en kop kaffe, tilbyd din hjælp, spørg om I skal spise frokost sammen eller anerkend din kollega for noget der påvirker dig eller jeres samarbejde positivt.
Vi ønsker dig masser af arbejdglæde – også når du er tilbage efter ferie.
Relaterede artikler
- 6 tip til at fastholde dine medarbejderes arbejdsglæde efter sommerferien
- Gør arbejdsdagene i ferietiden lidt sjovere
- Spørg en kollega om den bedste ferie
- Arbejdsglæde TV: Vores YouTube kanal med inspirerende videoer om arbejdsglæde