Grønne kontorlandskaber kan gøre os gladere

Planter og grønne kontorlandskaber gør os gladere

Grønne kontorlandskaber kan gøre os gladere

Planter i kontorlandskabet ser ikke kun godt ud, de kan også have konkrete positive påvirkninger på medarbejderne. Da jeg deltog på IPPA’s Positive Psychology World Congress (juli 2023) var et af de store emner, naturens indflydelse på vores velbefindende. Og hvad er det så, den grønne arbejdsplads gøre for os?

Gør dig sundere

Vi ved, at det er godt for helbredet at gå en tur i den friske luft og være i naturen. Men vidste du, at det også gør en forskel at have grønne planter omkring dig? Planter hjælper faktisk med at rense luften omkring os, ved at fjerne forskellige giftige og skadelige kemikalier fra miljøet.

Et banebrydende NASA-studie har vist, at planter kan fjerne op til 87% af luftbårne giftstoffer på en enkelt dag, hvilket forfrisker luften og gør det lettere for os at trække vejret. Der er også dokumentation for, at planter gavner dit hjerte og hjerne – bl.a. din kreative ydeevne og problemløsning.

Gør dig gladere

Forskning har vist, at omgivelser med grønne planter, øger vores produktion af serotonin og andre stoffer, der reducerer angst. Ikke kun i naturen, men også i grønne indendørsområder, vil du sandsynligvis opleve større ro, mindre stress og generelt være i bedre humør. Og så kan det, at være omgivet af planter i løbet af dagen, endvidere forbedre din nattesøvn.

Sleep is your super power

Matt Walker

Gør dig mere produktiv

Når du befinder dig i et indendørsmiljø med grønne planter, styrker det din kreativitet, forbedrer dine evner til problemløsning, skærper din koncentration og styrker din hukommelse.

Når du samtidig er bedre udhvilet, og din krop generelt er i en sundere tilstand, vil det ifølge undersøgelser øge din produktivitet.

Så mere tid i naturen, eller et grønt arbejdslandskab, kan gøre jer gladere og mere produktive. Og så er det jo nok heller ikke nogen hemmelighed, at det er nemmere at være en god kollega, når du har overskud – arbejdsglæde og gode arbejdsrelationer går hånd-i-hånd.


Relaterede artikler:

Skrevet af Arlette Bentzen

Arlette er certificeret i positiv psykologi og har mange års erfaring som underviser og foredragsholder og har været en del af Arbejdsglæde nu siden 2010. Arlette får arbejdsglæde af at flytte mennesker og når der opstår ny energi hos den organisation hun har arbejdet med.

2 kommentarer

 1. Hej Arlette

  Ved du om det udelukkende drejer sig om ægte grønne planter, eller om kunstige grønne planter har samme effekt.?

  /Lene

 2. Hej Lene,

  Der er flest fordele ved at have ægte grønne planter. Umiddelbart vil æstetikken være den samme, men fordelene ved de ægte planer er f.eks.:

  1) Ægte planter er med til at rense luften og bidrager til et markant bedre indeklima.

  2) Planter øger luftfugtigheden, og det kan reducere tør hud, tørre øjne og irriterede luftveje hos medarbejderne.

  3) Ligesom en tur ud i naturen er godt for os, så er det også videnskabeligt bevist, at planter har en positiv effekt på nervesystemet, ved at nedsætte stress og fremme trivsel og motivation.

  Så umiddelbart ville jeg gå efter de ægte af slagsen :-)

  Glade hilsner
  Arlette

Skriv en kommentar