Indretning af fremtidens arbejdsplads
Der er ingen tvivl om at mange arbejdspladser, efter pandemien, har ændret måden de arbejder på. Der er lang flere hjemmearbejdsdage og flere virtuelle møder. Hybridarbejde må siges at være en af pandemiens blivende forandringer, men en forandring jeg tror var kommet uanset hvad – den accelererede bare hurtigere pga. nedlukningen. Vi fik mærket på egen krop, hvad det betød for vores worklife-balance, at vil også har muligheden for et par ugentlige hjemmearbejdsdage.
Når medarbejdere arbejder mere hjemmefra, skifter virksomhedens fysiske lokaler deres primære funktion. Mange virksomheder har ikke skrivebordspladser til alle medarbejdere, men måske til 70-80% af deres medarbejdere på “flydende” pladser. Så ikke kun afskaffelsen af mange af de individuelle kontorer, men også de faste pladser. Dette betyder, at der ikke kun er behov for færre kontorkvadratmeter, men også et behov for at nytænke indretningen. Det skal være områder hvor afdelinger/projekter kan sidde sammen, områder der fremmer samarbejde, møderum, stillerum, telefonbokse mm. Arbejdspladsen skal være et sted, hvor vi kan mødes med kollegerne, sparre med hinanden, hjælpe hinanden men selvfølgelig også socialisere og møde nye kollegaer.
Hvordan indretter vi os så?
Derfor skal indretningen af en arbejdsplads tænkes grundigt igennem. I forhold til samarbejdet skal I tænke over hvor mange der skal kunne sidde sammen. Skal det være permanent eller fleksibelt? Hvilke teams vil med fordel have gavn af at sidde i nærheden af hinanden, osv.
Vi ved at gode relationer er vigtige for at vi trives på jobbet, og i forhold til det sociale, kan adfærdsdesign hjælpe – der skal nemlig laves områder der inviterer til at kollegerne helt naturligt mødes. Det kan være loungeområder mellem kontor og mødelokaler.
Det er usundt at sidde ned hele dagen, vi har brug for bevægelse og pauser i løbet af en arbejdsdag. Vi har allerede hæve-sænkeborde, og nogle har endda gå-bånd eller cykler ved skrivebordet. Men der skal også tænkes ind i indretningen af fællesområderne. Det kunne f.eks. være højborde ved kaffemaskinen, hvor vi kan stå op.
Helt generelt vil moderne virksomheder være designet og bygget med bæredygtighed vægtet højt – bygninger vil blive bygget mere energieffektivt.
Her er nogle at de elementer vi allerede ser virksomheder indrette sig med:
- Flere mødelokaler, så vi ikke forstyrrer i det åbne kontorlandskab
- Flere mødelokaler til virtuelle møder
- Flere telefonbokse/lokaler til indviduelle virtuelle møder og telefonsamtalker
- Lydisolerede samtalerum/bokse til 2-4 personer
- Stillezoner hvor man ikke taler højt
- Fordybelsesrum så der er tid til fokustid
- Loungeområder hvor kollegerne naturligt kan mødes
For 10 år siden, fik 3 studerende fra Københavns Erhvervs Akademi (KEA) en ret sjov idé til et socialt kaffebord, hvor man kun kunne få kaffe hvis der var minimum 2 personer (kolleger) der samarbejdede. Du kan læse om deres idé her: The Social Coffee Table
Mål løbende arbejdsglæden
Arbejdstilsynet kræver, at alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en APV (arbejdspladsvurdering) minimum hvert tredje år.
Vi ved fra studier at arbejdsmiljøet har en indvirkning på, om vi trives på en arbejdsplads eller ej, så det er naturligvis en god idé at lave en måling, for at virksomheden kan få et overblik over de områder, hvor arbejdsmiljøet kan forbedres. Det bliver herefter nemmere at planlægge forskellige tiltag for at forbedre indsatsområderne.
Det er også derfor vi anbefaler løbende at måle arbejdsglæde/trivsel. Ikke hvert tredje år, men gerne månedligt/ugentligt. Vi anbefaler at bruge Heartcount, som netop måler arbejdsglæden løbende, og hjælper jer med at se hvor I skal sætte ind – ikke årligt, men når tendenserne er der.