Vi skal stadig mødes på kontoret

Naviger i travlheden phot by Pixelfit Getti Images Signature via Canva Pro

Vi skal stadig mødes på kontoret

Langt de fleste vidensarbejdere har efterhånden mulighed for at arbejde hjemmefra flere dage om ugen. Ifølge en rapport fra Dansk Industri (januar 2022) har knap 8 ud af 10 virksomheder øget muligheden for hjemmearbejde efter pandemien. Og en undersøgelse fra september 2022, viser at 94% af de adspurgte virksomheder tilbyder deres medarbejdere 1-2 hjemmearbejdsdage om ugen. Det har også medført at mange kontorer efterhånden kun har plads til 70-80% af deres medarbejdere på kontoret samtidig.

Behøver vi overhovedet kontorer i fremtiden?

Kan alting ikke bare gøres virtuelt uden fysisk at se kolleger, ledere eller samarbejdspartnere?

Pandemien viste, at fjernarbejde ikke bare er muligt – det kan være effektivt, omkostningsbesparende og en fordel for vores work-life balance.

Der er ingen tvivl om, at hybridarbejde og muligheden for hjemmearbejde er fremtiden for mange danske virksomheder. Men vi skal huske, at det ikke nødvendigvis betyder at virtuelt arbejde på fuld tid er fremtiden.

Hjemmearbejde (særligt på fuld tid) kan også have visse ulemper. Vi har brug for at være fysisk sammen, for at få det bedst mulige samarbejde med vidensdeling og faglig sparring. Ofte opstår der i det tilfældige møde med en kollega, en samtale der fører til gode idéer, læring, innovation eller spontan problemløsning. Det er nu engang lettere at inspirere hinanden, når vi er fysisk sammen. Når vi ses med vores kolleger, plejer vi også vores relationer og det er en kæmpe fordel for vores samarbejde.

En stor undersøgelse af Microsoft viste, at medarbejdere rent faktisk ønskede begge dele efter pandemien – at have mulighed for hjemmearbejde OG at have mere fysisk tid med kollegerne. Så fremtidens arbejdsplads er ikke 100% virtuel, men en fleksibel arbejdsplads.

Fremtidens arbejdsplads er fleksibel

Har jeres arbejdsplads omstillet jer til en hverdag med hybridarbejde?

Omstillingen til et arbejdsliv med mere hjemmearbejde, kræver meget af en virksomhed. Hvordan kommunikerer vi bedst muligt? Fastholder det gode samarbejde? Vidensdeler? Hvilken teknologi kræver det?

Hvordan kan ledere fastholde kontakten til medarbejderne, så de kan støtte dem i deres arbejde, faglige udvikling, og løbende mærke om de trives og har arbejdsglæde? Det kræver nye ledelseskompetencer, hvor der er tænkt over ovennævnte. Og her vil vi varmt anbefale at man løbende tager temperaturen på arbejdsglæden, samt de faktorer der påvirker arbejdsglæden:

  • Personlig udvikling
  • Holdning til virksomheden
  • Relation til kolleger
  • Relation til ledelse
  • Anerkendelse og feedback
  • Følelsen af bidrag til det meningsfulde arbejde

Det (efter vores mening) bedste værktøj på markedet er Heartcount, der hver uge stiller medarbejderne 3 spørgsmål. Og både virksomhed og ledere kan på den måde hele tiden følge med i tendenserne og handle på dem med det samme.

Relaterede artikler:

Skrevet af Arlette Bentzen

Arlette er certificeret i positiv psykologi og har mange års erfaring som underviser og foredragsholder og har været en del af Arbejdsglæde nu siden 2010. Arlette får arbejdsglæde af at flytte mennesker og når der opstår ny energi hos den organisation hun har arbejdet med.

Skriv en kommentar