Guide til et gladere liv

Guide til et gladere liv

Vi arbejder (som du ret sikkert ved) evidensbaseret, og har naturligvis nogle psykologer, professorer, forskere, m.fl. vi følger på tæt. Bl.a. socialpsykolog og forsker Sonja Lyubomirsky (Professor, University of California, Riverside).

Sonja Lyubomirsky’s forskning

Størstedelen af hendes forskerkarriere har Sonja Lyubomirsky studeret begrebet lykke. Hun kalder sig selv forsker i velvære (wellbeing). Lykkestudier er ikke kun vigtige for vores arbejde (her i Arbejdsglæde nu), men kan hjælpe os alle med at lære mere om hvordan vi lever et godt og lykkeligt liv.

For langt de fleste af os, er livsglæde et ønskværdigt mål, og vi ved fra adskillige studier at der er en masse positive gevinster ved at være glad – bl.a. bedre fysisk og mental sundhed.

Sonja Lyubomirsky forsker bl.a. i

  • Hvad gør mennesker glade?
  • Er lykke en god ting?
  • Hvordan kan vi mennesker lære at leve et lykkeligere liv?

Fordelene ved lykke

Heldigvis viser både Sonja Lyubomirsky’s og en masse andres forskning, at der er flere fordele ved at være glad. Ikke kun for dig personligt, men det smitter også af på din familie/nære venner og på dine kolleger på jobbet. Når vi er glade er vi nemlig bedre til at samarbejde, har bedre sociale interaktioner, er mere resiliente/modstandsdygtige, hjælpsomme m.v.

Happiness is not out there for us to find. The reason that it’s not out there is that it’s inside us.

Sonja Lyubomirsky

Læs Sonja’s fantastiske bog “The How of Happiness”, hvis du vil lære mere om hvordan du skaber et gladere/lykkeligere liv. Hun er også forfatter til bogen “The Myths of Happiness”, som også er anbefalelsesværdig.

Du kan se flere af vores favoritbøger her: Litteraturliste

Vi har selv indflydelse på vores livsglæde

Sonja Lyubomirsky og hendes studerende har fundet ud af, at mennesker der er virkelig glade, fortolker livsbegivenheder og daglige situationer på måder, der synes at bevare deres livsglæde. Hvorimod ulykkelige mennesker fortolker oplevelser på måder, der synes at forstærke deres ulykkelighed.

Lyubomirsky’s forskning viser, at omtrent 50% af vores livsglæde er genetisk afhængigt, så er der naturligvis vores livsomstændigheder (ca. 10%), men omkring 40% handler om hvad vi selv gør. Tallene ligger ikke helt fast, men det er helt sikkert at vi SELV har en stor mulighed for at påvirke vores egen livsglæde.

Lykke er mest af alt en sindstilstand – en måde at opfatte os selv på (og opfattelse af den verden vi lever i). Og heldigvis, har vi stor indflydelse på vores livsglæde – og vi har gode muligheder for løbende at udvikle og øge den.

Noget af det vi, ifølge Luybomirsky selv kan arbejde med, for at få et gladere liv er:

Du kan se hele videoen, hvor Sonja Lyubomirsky taler om “The How of Happiness” her.

The How of Happiness with Sonja Lyubomirsky, PhD, at Happiness and Its Causes 2016

Heldigvis fortsætter Sonja Luobomirsky’s forskning, og vi bliver hele tiden klogere på hvad vi selv kan gøre, for at leve et lykkeligt liv. Og vi er alle sammen forskellige, så det der virker for dig, virker ikke nødvendigvis for andre (og omvendt). Find ud af hvad der motiverer dig, hvad du tror på vil gøre en positiv forskel – og få det så ind som en naturlig del af din hverdag. Det er ikke altid let, og det kræver en aktiv indsats.

Flere inspirerende videoer

Følg vores YouTube-kanal og få notifikationer når vi lægger nye videoer op.

På vores Youtubekanal kan du se en masse spændende TEDTalks og lignende, bl.a. den video, hvor Sonja Lyubomirsky taler om “The How of Happiness”.

Relaterede artikler:

Skrevet af Arlette Bentzen

Arlette er certificeret i positiv psykologi og har mange års erfaring som underviser og foredragsholder og har været en del af Arbejdsglæde nu siden 2010. Arlette får arbejdsglæde af at flytte mennesker og når der opstår ny energi hos den organisation hun har arbejdet med.

Skriv en kommentar