Er Danmark verdens 2. lykkeligste land?

Er Danmark verdens 2. lykkeligste land? Photo by yorkfoto Getty Images Signature

Er Danmark verdens 2. lykkeligste land?

I år har World Happiness Report 10 års jubilæum. Hvert år undersøger de (i over 150 lande verden over), hvordan mennesker vurderer deres eget liv.

Ifølge den for nyligt udgivne 2022 World Happiness Report, er interessen for lykke og personlig velbefindende steget markant de seneste par år. Den seneste pandemi har sandsynligvis haft en stærk indvirkning på opfattelsen af, hvad der er vigtigst for at leve et godt liv.

Og heldigvis ser vi samme tendens på danske virksomheder, som har forstået vigtigheden arbejdsglæde, og dennes positive indflydelse på fastholdelse af medarbejdere samt succes for organisationen.

Danmark – hvordan står det til?

I dette års WHR kommer Danmark igen ind i top 3. Danmark ligger på et flot andenplads, lige efter Finland (som tager førstepladsen for femte år i træk). På tredjepladsen ligger Island, og Sverige og Norge er også at finde i top 10.

Er vi så også et af verdens lykkeligste lande? Et spørgsmål mange af jer måske vil stille. Læser vi ikke at der er flere og flere danskere der rammes af stress? Ifølge Psykiatrifonden, får 17-18% af danskerne en depression i løbet af deres levetid. Er vi virkelig så lykkelige i Danmark som WHR fastslår?

Og mit svar er umiddelbart, at vi er et af verdens mest tilfredse lande. I undersøgelsen bag rapporten spørger man ikke direkte ind til ‘happiness’, dvs. lykke, men rangeringen er baseret på følgende 6 faktorer:

 • BNP (Bruttonationalprodukt)
 • Forventet levealder
 • Generøsitet
 • Social støtte
 • Frihed
 • Korruption

En faktor som f.eks. ulighed er ikke med, da der ikke findes sammenlignelige internationale data på området.

I en anden undersøgelse, der spørger direkte ind til lykke (Gallup Global Emotions 2021 survey), ligger flere sydamerikanske lande i toppen. De lande med flest positive følelser er (i 2021) El Salvador, Filippinerne, Norge og Nicaragua. Gallup spørger bl.a. ind til:

 • Did you feel well-rested yesterday?
 • Were you treated with respect all day yesterday?
 • Did you smile or laugh a lot yesterday?
 • Did you learn or do something interesting yesterday?
 • Did you experience the following feelings during a lot of the day yesterday? How about enjoyment?

I ovennævnte undersøgelse, ligger Danmark ikke i top 5, men vi ligger faktisk øverst i “Experienced enjoyment” og “Did you learn or do something interesting yesterday?”

I World Happiness Report, scorer Danmark højt på grund af den frihed, sociale støtte og høje tillid vi har i Danmark – både til hinanden og til samfundet. Disse faktorer er ikke direkte link til lykke, men nærmere til tilfredshed. Så vi er i hvert fald ét af verdens mest tilfredse lande.

Hvad gør os lykkelige?

Men hvad gør os så lykkelige? De fleste undersøgelser viser at gode, nære sociale relationer, er det der har størst indflydelse på vores lykke. Og ikke nok med det, når du føler at du har gode relationer har det også positiv indflydelse på dit helbred og du lever længere.

Afslutningsvist vil jeg blot nævne at vores arbejdsglæde har stor indflydelse på livsglæden. Vi bruger langt de fleste af vores vågne timer på jobbet, så naturligvis påvirker arbejdsglæden vores generelle velbefindende. Gør derfor alt hvad der står i din magt, for at have et job du er glad for – gør alt hvad du kan for at skabe så meget arbejdsglæde som muligt.

Relaterede artikler:

Skrevet af Arlette Bentzen

Arlette er certificeret i positiv psykologi og har mange års erfaring som underviser og foredragsholder og har været en del af Arbejdsglæde nu siden 2010. Arlette får arbejdsglæde af at flytte mennesker og når der opstår ny energi hos den organisation hun har arbejdet med.

Skriv en kommentar