10 tip til arbejdsglæden efter ferien

Håber I alle har (og har haft) en fantastisk sommer! For nogle kan det være svært at komme i gang efter sommerferien, og ofte er det fordi vi starter for hårdt op. Det handler om at starte stille og roligt, og have fokus på arbejdsglæden lige fra dag ét. Så for at gøre din opstart lidt gladere, får du her 10 gode råd som kan hjælpe dig på vej.

10 tip til arbejdsglæden efter ferien

1

Start stille og roligt op
Lad være med at kaste dig over de sværeste og mest komplekse opgaver den første dag. Hvis du har nogle mere overkommelige opgaver, så start med dem. På den måde oplever du at få noget fra hånden fra dag ét. Når du er oppe i omdrejninger igen, kan du tage fat i de svære ting.

2

Giv dig selv lov til at være bagud
Når du kommer tilbage fra ferie, vil der automatisk være en masse arbejde du er bagud med. Prioriter hvad der skal klares med det samme, og vær afklaret med at en masse opgaver må vente. Forvent ikke at du kan nå det hele på en dag eller to – klar det vigtigste først og fordel så resten af opgaverne ud på hele ugen. Giv simpelthen dig selv lov til at være bagud og indhente arbejdet i et passende tempo.

3

Tag ikke overarbejde
Specielt på grund af de mange opgaver du er bagud, kan det være fristende at starte efter ferien med et par ekstra lange arbejdsdage for at indhente nogle opgaver. Lad være med det! Hold nogle helt almindelige arbejdsdage eller start med en kortere dag, så du får en blid start – og hold fast i punkt 2!

4

Bed om hjælp
Bed kollegerne eller chefen om hjælp, hvis du har brug for det. Det er altid i orden og bede om hjælp – husk det! Opgaverne er ikke dit ansvar alene, men det er nu engang dit ansvar at melde ud, hvis der er noget du har brug for.

5

Reflekter
Hvis du ikke har gjort det i sommerferien, så kig tilbage på den første halvdel af arbejdsåret. Er der noget der har givet dig rigtig meget arbejdsglæde (rutiner, arbejdsopgaver mm), så sørg for at fortsætte med det. Finder du til gengæld ud af, at noget ødelagde din arbejdsglæde, skal du sørge for at få gjort noget ved problemet.

6

Tid til dig selv
Sæt tid af til at tænke fremad.  Skriv de idéer ned du fik før eller under ferien – eller endnu bedre de idéer der kommer til dig her og nu, noget du kan mærke du brænder for. Det er oftest lige efter afholdt ferie at vi får de bedste idéer. Det kan være alt fra nye arbejdsopgaver, rutiner eller nye vaner. Disse er ikke baseret på hvad der skete før sommerferien, men hvad du har lyst til nu.

7

Tal med dine kolleger
Tag en snak med kollegerne og byd dem velkommen tilbage – spørg eventuelt ind til deres ferie. Det er vanvittig vigtigt at have gode relationer til dine kolleger (og din chef), og det kræver at I hele tiden arbejder på at skabe og vedligeholde jeres relationer. Tal med dem når I siger godmorgen, ved kaffemaskinen eller spørg evt. en kollega om I skal spise frokost sammen.

8

Tilbyd din hjælp
Når nu du er kommet godt i gang med dit arbejde og der komemr flere kolleger tilbage fra ferie, hvorfor så ikke starte med at tilbyde dem hjælp? De har sikkert gamle opgaver liggende og en propfyldt indbakke. Tilbyd din hjælp og lad kollegerne få et godt oplevelse de første dage tilbage på pinden.

9

Spring ud som glad
Beslut dig for at have arbejdsglæde! Gør simpelthen mere af det der gør dig glad. Det betyder ikke at du skal springe rundt og være lalleglad, det handler om at være oprigtig glad. Vi er alle forskellige og viser vores glæde forskelligt. Så lav ikke om på dig selv, men tag eventuelt hver dag 1-2 minutter hvor du mærker efter, så du hele tiden ved hvordan du har det.

10

Spred arbejdsglæde
Beslut dig for at skabe arbejdsglæde for dine kolleger! Gør hver dag en lille ting for at gøre en kollega glad. Tilbyd din hjælp, hent en kop kaffe til ham/hende, ros en kollega der har fortjent det, tag hjemmebag med på job og så husk selvfølgelig at sige godmorgen – hver morgen.

Fortsat god sommer og god arbejdsglæde :o)

Relaterede artikler:

Skrevet af Arlette Bentzen

Arlette er certificeret i positiv psykologi og har mange års erfaring som underviser og foredragsholder og har været en del af Arbejdsglæde nu siden 2010. Arlette får arbejdsglæde af at flytte mennesker og når der opstår ny energi hos den organisation hun har arbejdet med.

2 kommentarer

Skriv en kommentar