Sådan udvikler du dit personlige lederskab

Sådan udvikler du dit personlige lederskab

Vi ved fra videnskaben, at autonomi og indflydelse på vores arbejdsliv, påvirker vores arbejdsglæde positivt. Studier viser også, at selvledelse har en positiv indflydelse på vores produktivitet og kvaliteten i vores arbejde.

Men når vi får frihed og mere ansvar, stiller det også nye krav til os som medarbejdere. Vi skal tage en masse vigtige beslutninger – uden at være leder. Det kræver at vi er ansvarsfulde og tager personligt lederskab – at vi leder os selv og har en høj grad af selvbevidsthed.

Selvbevidsthed giver dig kapaciteten til at lære af både dine fejl og dine succeser. Det giver dig mulighed for at blive ved med at vokse.

I organisationer med selvledelse vil nogle de traditionelle ledelsesopgaver blive uddelegeret til medarbejderne. Det betyder, at du – som medarbejder – ikke kun selv planlægger og strukturerer dine arbejdsopgaver, du er også selv er med til at definere dem.

Alle medarbejdere er i en eller anden grad selvledende. Har du af og til hjemmearbejdsdage, sætter det ligeledes krav til, at du tager ansvar for egne opgaver. Men hvad skal du så være ekstra opmærksom på, når du har en høj grad af selvledelse? Du skal både være meget selvbevidst, være disciplineret og løbende evaluere din egen indsats.

Sådan gør du – 9 fokuspunkter

Her er nogle tip til hvordan du kan udvikle dit personlige lederskab til dig, der er selvledende medarbejder:

  • Vær meget bevidst om både dine styrker og svagheder. Det vil hjælpe dig med at vide, hvornår du kan være 100% selvkørende og hvornår du skal række ud efter hjælp.
  • Prioriter dine opgaver, og hav et godt overblik over hvad du skal gøre hvornår.
  • Det er ok at sige nej – og sige fra.
  • Brug kolleger og ledere til faglig sparring.
  • Vær åben for feedback fra dine kolleger, ledere og samarbejdspartnere. Brug det til at identificere områder, hvor du kan lære og udvikle dig.
  • Sørg for løbende at udvikle dine styrker eller lære nyt. Deltag i webinarer, kurser, workshops m.v. eller søg ny viden i faglitteraturen.
  • Husk at holde pauser i løbet af arbejdsdagen. Det hjælper dig til at arbejde mere fokuseret og lave færre fejl. Brug evt. teknikker som Pomodoro-metoden.
  • Hav fokus på din work-life balance. Sørg for at finde tid til at slappe af og genoplade batterierne uden for arbejdstiden.
  • Reflekter og evaluer på hvordan du lykkes med din selvledelse. Du kan evt. sætte 2-5 minutter af ugentligt i din kalender til reflektionen – så er chancen for at du får det gjort, væsentlig større.

Virksomheden har også en vigtig rolle

Virksomheder med selvledende medarbejdere, skal naturligvis sørge for at deres ledere er klædt på til opgaven. Den selvledende medarbejder må ikke føle sig overset, også selvom medarbejderen virker til at være super selvkørende. Den selvledende medarbejder har stadig behov for samtaler med sin leder og resten af teamet. Og den selvledende medarbejder har løbende brug for feedback.

Relaterede artikler:

Skrevet af Arlette Bentzen

Arlette er certificeret i positiv psykologi og har mange års erfaring som underviser og foredragsholder og har været en del af Arbejdsglæde nu siden 2010. Arlette får arbejdsglæde af at flytte mennesker og når der opstår ny energi hos den organisation hun har arbejdet med.

Skriv en kommentar