Hvornår er det tid til at sige op?

Hvornår er det tid til at sige op?

I går var jeg gæst i Missionen på Radio4, hvor jeg talte om at sige sit job op og skifte retning i sin karriere. Hvornår og hvorfor brænder vi ud? Hvordan finder vi ud af om det er på tide at sige op?

Oplever du at gnisten forsvundet, du keder dig på jobbet eller har af andre årsager mistet arbejdsglæden, er det måske på tide at sige op.

Undersøgelser viser at det ikke alene er løn og frynsegoder der giver os arbejdsglæde, de skal naturligvis være fair. Men arbejdsglæde er når vi går på arbejde og har langt flere af de gode dage, og få af de dårlige. Vi skal gå på arbejde og føle at det betyder noget, at vi gør en forskel for andre – sammen med gode kolleger. Det skal være meningsfuldt.

Hvad hvis du har mistet arbejdsglæden?

Men hvad nu hvis det ikke er meningsfuldt? Hvis du har mistet arbejdsglæden? Mit bud er, at du skal starte med følgende tre punkter:

  1. Find årsagerne til hvorfor du ikke er glad. Er det typen af opgaver, variationen i dine opgaver, måden du arbejder på, hvem du arbejder med, graden af frihed, din chef eller??
  2. Kan du gøre noget for at genfinde arbejdsglæden? Så prøv det først.
  3. Er der andre der kan hjælpe dig med at genfinde arbejdsglæden? Så tag fat på dem og fortæl hvad du har brug for. Vær meget gerne konstruktiv og kom med løsningsforslag.

Hvis du har gjort ovenstående men intet har virket, så er der ikke andre udveje end at sige op. Pas også på med de dårlige undskyldninger. Ofte tænker vi; er det nu det rigtige tidspunkt? Skal jeg skubbe det? Vente og se? Men der er aldrig et perfekt tidspunkt.

Måske er du bange for at det ikke ser godt ud på dit CV, du vil ikke svigte dine kolleger, du vil ikke være “sådan en der giver op”, osv. Det er vigtigt at du mærker efter og gør det der er det rigtige for dig!

Hvad kan du gøre?

Mit råd er at du laver en liste over, hvad vil det betyde for dig at sige op (fordele og ulemper) og en anden liste med hvad det vil betyde for dig (og måske din familie) hvis du bliver i dit job (fordele og ulemper). Sammenlign dine lister og tag beslutningen.

Vi skal ikke blive i et job hvor vi ikke er glade. Det går ud over både dit helbred og det smitter af på alle omkring dig. Har du gjort alt hvad du kunne for at løse problemerne, så må du være tro mod dig selv og sige op – det kan aldrig være for tidligt, men kun for sent.

Du kan lytte til interviewet fra Radio4 her:

Mere inspiration

I videoen nedenfor kan du hente mere inspiration til hvad du evt. skal tænke over hvis du overvejer at sige op. Videoen er over en time lang, men er opdelt i kapitler, så du kan se lidt ad gangen :-)

Alexander Kjerulf: Should you quit your job? How to get out of a bad job before it’s too late.

Kunne du tænke dig danske undertekster på videoen? Klik på indstillinger, dvs. tandhjulet i videoafspilleren og vælg: Subtitles, vælg Auto-translate og det sprog du ønsker oversat til.


Relaterede artikler:

Skrevet af Arlette Bentzen

Arlette er certificeret i positiv psykologi og har mange års erfaring som underviser og foredragsholder og har været en del af Arbejdsglæde nu siden 2010. Arlette får arbejdsglæde af at flytte mennesker og når der opstår ny energi hos den organisation hun har arbejdet med.

Skriv en kommentar