5 tip til dig der er i overvejer om du skal sige op

31. marts 2023 er international sig-op dag

5 tip til dig der overvejer om du skal sige op

Er du super glad for dit job? Har du høj arbejdsglæde, i hvert fald de fleste dage? Har du en masse energi til både dine arbejdsopgaver og kolleger? Hvis du kan svare ja til ovennævnte er alt jo godt, men mange går desværre rundt med en helt anden følelse. De har mistet energien, mistet arbejdsglæden og ville være lykkeligere hvis de sagde deres job op!

Manglende arbejdsglæde skader dit helbred

Manglende arbejdsglæde er ikke godt for dig – det går ud over både din generelle livsglæde og dit helbred. Videnskabelige undersøgelser viser, at det kan påvirke din nattesøvn, dit immunforsvar og når det er værst kan give dig alvorlige sygdomme som cancer, type 2-diabetes og hjertesygdomme. (Kilde)

Men selvom du har mistet arbejdsglæden, kan det nogle gange være svært at tage det næste skridt – det kan være svært at sige op. Ikke desto mindre kan det være det, der er den eneste rigtige løsning – men hvornår ved du om tiden er kommet?

Skal – skal ikke

Svaret er, det ved du aldrig… Der findes ikke en formel du kan bruge, og heller ikke et tidspunkt der er optimalt – det er det faktisk sjældent. Måske har du ikke et andet job på hånden, måske har du lige købt nyt hus, du eller din partner er gravid eller har helt andre grunde, der normalt vil fortælle dig, at du skal blive i dit nuværende job – så er du i det mindste er sikret din månedlig indtjening. Så om du skal blive i dit job eller sige op, vil altid være en vurderingssag.  Og når du har taget beslutningen, er din vigtigste opgave, at gøre det til den rigtige beslutning – også selvom det ret sikkert af og til vil være svært.

Måske ved du allerede hvad du skal gøre… Hvis du virkelig mærker efter ved du sikkert om det er tid til at sige op eller ej. Kald det intuition eller mavefornemmelse – du hører konstant din indre stemme sige: ”Stop nu, sig op – det forandrer sig jo aldrig ” .

At sige op må ikke være allersidste udvej

Skal du så bare sige op når arbejdsglæden ryger? Når du første gang hører din indre stemme sige stop? Nej, ikke uden at forsøge at fikse det. Gør hvad du kan for at finde arbejdsglæden igen, og tag en snak med dem i virksomheden som kan hjælpe dig med at gøre noget ved det. Nogle gange er det procedurer/arbejdsgange der dræner energien, andre gange er det mennesker der påvirker din arbejdsglæde negativt. Uanset hvad er det din pligt at sige til og gøre noget ved det – hvis ikke du gør noget, sker der heller ikke noget.

Hold ikke dig selv tilbage

Og hvis du så har gjort hvad du kan, for at ændre på det der ødelægger din arbejdsglæde, men der ingenting sker. Ja, så er der kun en udvej – sig op! Du gør ikke nogen en tjeneste ved at blive – hverken dig selv, din familie, dine kolleger, din chef eller den virksomhed du er ansat i. Lad ikke dårlige undskyldninger holde dig tilbage.

5 tip til dig der er i overvejer om du skal sige op:

  1. Der er aldrig et perfekt tidspunkt.
  2. Drop tanken om at du kan være 100% sikker.
  3. Lyt til din intuition.
  4. Mærk om din manglende arbejdsglæde er begyndt at påvirke dit humør – på sigt vil det kunne påvirke dit helbred.
  5. Overvej hvad det vil betyde for dig at sige op. Men overvej også, hvad det vil betyde for dig og dine omgivelser hvis du bliver i et job du hader.

Jeg har talt med flere som har sagt deres job op, og som bagefter var 100% sikre på at de tog den rigtige beslutning. Men jeg har aldrig mødt nogen som bagefter har ønsket, at de var blevet. Jeg har sågar hørt om en medarbejder der blev fyret, med det argument at han med sit dårlige humør ødelagde kollegernes arbejdsglæde – han var efterfølgende taknemmelig, men havde ikke undervejs selv indset at han var kørt sur i jobbet.  Han fortalte at han selv skulle havde sagt op for længe siden.

Relaterede artikler:

Skrevet af Arlette Bentzen

Arlette er certificeret i positiv psykologi og har mange års erfaring som underviser og foredragsholder og har været en del af Arbejdsglæde nu siden 2010. Arlette får arbejdsglæde af at flytte mennesker og når der opstår ny energi hos den organisation hun har arbejdet med.

Skriv en kommentar