10 dårlige undskyldninger for ikke at kvitte hadejobbet

10 undskyldninger for ikke at sige op - Photo by photo-ruhrgebiet, Getty Images

10 dårlige undskyldninger for ikke at kvitte hadejobbet

Jeg skriver en weblog (www.positivesharing.com) om arbejdsglæde på engelsk, som er blevet voldsomt populær over de sidste par år, så den nu har millioner af læsere verden over. En af de mest fascinerende ting ved det er, at høre fra ansatte og ledere over hele verden hvad der giver dem arbejdsglæde – og måske især hvad der tager deres arbejdsglæde.

Her er en kommentar fra AP i Texas:

Jeg havde et frygteligt job som jeg burde have forladt for længst. Det endte med at ødelægge mit selvværd næsten fuldstændigt. Jeg var syg hele tiden, men af en eller anden grund kunne jeg ikke få mig selv til at sige op. Til sidst blev jeg fyret, og alle mine helbredsproblemer forsvandt. Jeg ser tilbage på det, og undrer mig over hvorfor jeg fandt mig i så meget.

Tankevækkende. Og AP er ikke alene. Over 30% af alle danskere mangler arbejdsglæde. Er du en af dem? Vågner du op mandag morgen med ondt i maven over tanken om den uge der kommer? Er du ramt af stress, mobning eller konflikter på jobbet? Er din chef et rigtigt dumt svin? Må du se hjælpeløst til mens bunkerne bare vokser og vokser, uanset hvor hårdt du knokler? Bliver dine vante rammer pludselig ændret af store forandringer på arbejdspladsen?

Hvis dit job er mere præget af arbejdslede end arbejdsglæde, så er jeg sikker på at tanken “Jeg burde virkelig sige op” rammer dig fra tid til anden. Så hvorfor har du ikke forlængst gjort det?

Det er ikke let at sige op. Selv hvis du ligesom AP længes efter at smække med døren og en gang for alle komme væk fra den arbejdsplads, den chef og de kolleger som langsomt er ved at suge livet ud af dig, kan du sagtens komme til at tøve. For lige i hælene på den impuls, kommer der en række andre tanker, der afholder dig fra rent faktisk at gøre noget ved det.

Alle de undskyldninger lyder som fornuftens stemme, der opremser alle grundene til, at det er bedre bare at du bliver og finder dig i det, men lad dig ikke narre. Hvis du kigger lidt nærmere på dem, så holder de ikke vand. Det eneste de gør, er at holde dig fanget i et job der langsomt tager livet af dig.

Her er de 10 dårligste undskyldninger for at blive hængende i et surt job. Hvor mange af dem har du brugt?

#1 Det bliver sikker bedre

Din trælse chef bliver måske forfremmet. Din irriterende kollega bliver måske overflyttet til et andet job. Bunken med overarbejde forsvinder måske lige pludseligt.

Men på den anden side, kan det også pludseligt blive værre. Eller alt bliver ved det samme.

Hvis du allerede har gjort dit for at forbedre situationen, og det ikke virkede, så er det bare om at komme væk. Det giver ikke mening at sidde og vente på, at tingene bliver bedre af sig selv.

#2 Min chef er et fjols, men hvis jeg siger op nu så vinder han/hun.

Og hvad så? Livet handler ikke om at vinde eller tabe. Kom videre!

#3 Jeg er ikke sådan en som bare giver op!

Gæt hvad de her mennesker har til fælles: Larry Page, Sergey Brin (Googles to stiftere), Tiger Woods, Reese Witherspoon, John McEnroe og John Steinbeck?

Jep, de har alle sammen opgivet at gennemføre deres uddannelse på Stanford universitetet. Hvis noget bare ikke fungerer for dig, er der ingen grund til at kæmpe videre til evig tid.

#4 Jeg finder aldrig et andet job

Nej, hvis du bliver hængende i det job du hader, mens det stille og roligt kører dig ned gør du i hvert fald ikke. Kom videre mens du stadig har noget selvtillid, motivation og energi tilbage.

#5 Det ser dårligt ud på mit CV, hvis jeg siger op

Hvorimod det ser stjernegodt ud på dit CV, hvis du bliver hængende i et dårligt job i årevis mens det langsomt slider dig op.

#6 Det er lige så slemt på alle andre arbejdspladser.

Vrøvl! Der findes masser af glade arbejdspladser i alle brancher.

#7 Jeg har investeret så meget i mit job allerede.

Det er muligt at du allerede har ofret store mængder af din tid, energi, værdighed på dit job. Det gør det sværere bare at smutte.

Det minder mig om hvordan de nigerianske email-svindlere snyder folk for millioner. Til at starte med, beder de om småbitte beløb, men efterhånden vokser beløbene sig meget store. For hvert skridt er det meget svært for ofret at sige stop, fordi man så spilder alt det man har givet indtil da.

Sig op alligevel. Der er ingen grund til at spilde endnu mere tid der.

#8 Jeg vil være loyal overfor min arbejdsplads

Det er meget sympatisk. Men tro mig, du er mere loyal overfor arbejdspladsen, hvis du forlader det job, som aldrig kommer til at gøre dig glad.

#9 Jeg får en rigtig god løn.

Jeg har ingen sympati for det argument. Jeg er ligeglad med hvor god din løn er – hvis du ikke har arbejdsglæde, er det ikke det værd!

Faktisk er det lige modsat: Hvis du tjener masser af penge nu, så brug den økonomiske sikkerhed til at sige op og finde et job som gør dig glad.

#10 Hvis jeg siger op mister jeg lønnen, status, anseelse, firmabilen, etc…

Det er sandt: Det har en pris at sige op. Det er en pris vi kender og tit tænker på.

Men stil dig selv dette spørgsmål: Hvad kan det koste mig at blive i et job, jeg ikke kan fordrage?

Den pris kan være meget, meget høj. Det kan ødelægge dit parforhold, dit familieliv, dit helbred, dit selvværd og din karriere. Ikke på engang, men en lille smule hver dag.

En anden anonym læser af min weblog fortæller:

“Jeg skiftede jobs for et par måneder siden, og det var en af de bedste beslutninger, jeg nogensinde har taget. Jeg blev i mit sidste job i årevis, selvom jeg vidste fra starten, at det ville æde min sjæl. Jeg brugte hver eneste undskyldning du nævner. Min chef var frygtelig, jeg havde panikanfald og begyndte at tro, at det var mig, der var noget galt med. Det var forfærdeligt.

Endelig besluttede jeg, at det var tid at holde op med at være bange, og få noget til at ske. Jeg begyndte at sende ansøgninger ud, og fik et jobiltbud næsten med det samme i et spændende nystartet firma. Jeg mistede sikkerheden i mit gamle job, men jeg fik mit liv, min værdighed og min glæde tilbage.”

Mange af os ville være meget gladere på arbejdet, hvis vi kom væk fra vores sure jobs. Jeg har talt med mange mennesker som har sagt op, og kun ønskede at de havde gjort det noget før. Men jeg har aldrig mødt mennesker som, og bagefter har ønsket, at de var blevet lidt længere tid i firmaet.

Jeg har set hvad manglende arbejdsglæde kan gøre ved folk – det er frygteligt! Og samtidigt har jeg set hvad det gør ved os, når vi har et arbejde vi elsker. Jeg har set den energi det giver, at vågne op mandag morgen og glæde sig til arbejdsugen der kommer. Jeg har set gnisten i øjnene hos folk, der er gode til det de laver og stolte af deres resultater. Jeg har set hvordan det løfter os, at være på en arbejdsplads, der skaber glæde, overskud og motivation.

Hvis du mangler arbejdsglæden og har gjort dit for at finde den i dit nuværende job uden resultat, så kom videre. Og lad ikke dårlige undskyldninger som dem her holde dig tilbage.

Denne tekst er oprindeligt bragt som en klumme i Politiken søndag d. 4. maj 2008.

Skrevet af alexander

Alexander stiftede Arbejdsglæde nu i 2003 og er en af verdens førende eksperter i emnet. Han har skrevet 5 bøger om arbejdsglæde og holdt hundredevis af foredrag i næsten 50 lande.

6 kommentarer

 1. Du har fuldstændig ret, og (dog ikke pga. denne klumme) har opsagt mit job idag (denne klumme læste jeg så bagefter).

  Livet er lige præcis for kort til at arbejde for folk der ikke værdsetter en, det var SÅ hårdt at sige op…jeg tjener rigeligt med penge i reklamebranchen, men folk er nogle bitches….de er ligeglade med ens person, kun ude efter egne meninge og ting, og de kæmper alle sammen imod hinanden istedet for at se et fælledskab – det er et levende marerit. og jeg sagde farvel idag. Lige nu er jeg fuld som en alke, fint nok, men nu er det over – jeg har sagt stop – det er nok – farveller!

 2. Hej Alexander

  Tak fordi du spreder glæde – bare ved at læse dine tekster – bliver jeg glad – ja du har så sandelig ret – det er noget af det vigtigste man kan gøre. Og det breder sig !

  Så tak for det du er – det er langt mere end du måske aner !!!

  kh inga

 3. Hej
  Jeg er i tvivl om jeg skal sige mit job op, jeg tænker dog næsten ikke på andet, da jeg ikke længere trives med mine kollegaer, og ikke føler mig forstået og værdsat længere..
  Når jeg har fri får jeg ubehag ved tanken om at skulle på arbejde igen, og jeg er begyndt at blive usikker på mig selv når jeg skal sige noget højt. I det hele taget er mit selvværd røget godt ned, så jeg føler mig heller ikke klar til et nyt job. Jeg har dog søgt adskillige, men har endnu ikke haft heldet med mig.

  sagen er den at jeg får karantæne hvis jeg selv siger op..

  Jeg tænker også at det måske er mig selv der er noget galt med, og derfor har jeg endnu ikke taget skridtet.

  Har du et godt råd?

  Mvh S.

 4. I hk er karantænen kun 3 uger!!
  Jeg sagde også mit job op pga kedelig chef o.lignende og har aldrig fortrudt. MEN MEN det er ikke alle der får job igen. I mit tilfælde pga alderen og indenfor kontor. Så derfor kan det være svært at få gjort noget ved et dårligt job. Nu er jeg på efterløn og har det heldigvis godt. Ville dog gerne arbejde men svært at finde et job! Det er ikke alt, man bare kan tage pga. Helbredet. Men lidt surt, så ja bliv ikke i et dårlig job men find et andet først!!! Held og lykke!!!

 5. Jamen for Søren Alexander. Jeg savner det forhold der hedder økonomi. LO Undersøgelser viser at 70 % er bange for ledighed fordi de på ingen måde kan klare det økonomisk. Enlige børnefamilier osv
  Mange må flytte.
  Hej fra Peter

Skriv en kommentar