Vigtigheden af at tale om mental sundhed

Vigtigheden af åbenhed om mental sundhed - Photo SDI Productions from Getty Images Signature

Vigtigheden af at tale om mental sundhed

Vi taler ofte om fysisk sundhed på arbejdspladsen, men hvad med vores mentale helbred? Mange, der oplever stress, angst eller andre mentale udfordringer, holder det for sig selv, af frygt for hvordan andre vil reagere. Sandheden er, at når du deler dine udfordringer, kan det faktisk være med til at gøre arbejdslivet lettere – både for dig selv, og for dem omkring dig.

Forskning viser, at åbenhed omkring mental sundhed, kan styrke relationer, mindske stress og skabe en bedre arbejdskultur. I en artikel fra Greater Good Science Center fremhæves fem videnskabeligt funderede grunde til at du skal dele dine mentale helbredsudfordringer.

1. Åbenhed styrker dine relationer

Centrale elementer i mental sundhed:

Emotionel regulering – Evnen til at forstå, acceptere og håndtere sine følelser på en sund måde.

Psykologisk fleksibilitet – At kunne tilpasse sig forandringer og modgang uden at miste fodfæste.

Resiliens – Evnen til at komme sig efter stress eller svære oplevelser.

Social tilknytning – Stærke og støttende relationer, der fremmer trivsel.

Kognitiv funktion – Klarhed i tænkning, problemløsning og beslutningstagning.

Selvaccept og selvværd – En positiv og realistisk opfattelse af sig selv.


Verdenssundhedsorganisationen (WHO) definerer mental sundhed som mere end blot fraværet af psykisk sygdom – det handler om evnen til at trives, opretholde gode relationer og have en følelse af mening og formål i livet.

Vi er sociale væsener, og når vi deler vores udfordringer, bliver vi ofte mødt med forståelse og støtte. Det skaber stærkere bånd mellem dig og dine kolleger og kan mindske følelsen af at stå alene. Skab en kultur hvor det er let for alle at være åbne og dele både succeser og egne udfordringer.

Tip: Start med en betroet kollega, hvis du føler dig usikker på om du har modet. En simpel samtale kan være starten på en støttende relation.

2. Åbenhed kan mindske stress

At holde tingene inde kan være udmattende og gøre dine problemer værre. Forskning viser, at når du taler om dine udfordringer, kan det lette byrden og hjælpe dig med at regulere dine følelser.

Tip: Du behøver ikke at dele alt på én gang – start med at sige, at du har haft det svært, og se hvordan samtalen udvikler sig.

3. Åbenhed skaber en tryg arbejdskultur

Når vi ser ledere og kolleger være åbne om mentale udfordringer, sender det et signal om, at det er okay at have det svært. Det gør arbejdspladsen mere tryg, hvilket betyder, at flere tør sige fra, få hjælp og i sidste ende trives bedre.

Tip: Hvis du er leder, kan du gå forrest ved at dele dine egne erfaringer og vise, at sårbarhed ikke er en svaghed, men en styrke.

4. Åbenhed giver adgang til hjælp

Hvis ingen ved, hvordan du har det, er det svært for andre at hjælpe. Når du deler, kan dine kolleger og ledere bedre støtte dig – enten med en snak, fleksibilitet eller ved at tage hensyn til din situation.

Tip: Mange arbejdspladser har tilbud som stresshåndtering, coaching eller psykologhjælp. Undersøg, hvad din arbejdsplads tilbyder.

5. Åbenhed skaber et bedre arbejdsmiljø

Jo flere der vælger at være åbne, desto mere normaliseret bliver det at tale om mental sundhed. Det gør arbejdspladsen mere empatisk, inkluderende og menneskelig – og det kommer alle til gode.

Tip: Tal om mental sundhed på samme måde, som I taler om fysisk sundhed. Hvis nogen kan sige “Jeg har ondt i ryggen i dag,” burde det også være okay at sige “Jeg har haft en hård uge mentalt.”

Mental sundhed skal på dagsordenen

Mental sundhed er ikke statisk – den påvirkes af biologiske, psykologiske og sociale faktorer. På arbejdspladsen kan mental sundhed understøttes gennem psykologisk tryghed, åbenhed om trivsel og adgang til støtte, når det er nødvendigt.

Mental sundhed skal (hvis du spørger mig), være en integreret del af enhver virksomheds strategi. Ved at skabe en kultur, hvor åbenhed og støtte er en naturlig del af hverdagen, kan I som virksomhed sikre et sundere og stærkere arbejdsmiljø for alle.

At investere i mental sundhed er en nødvendighed for en bæredygtig og succesfuld arbejdsplads – med masser af arbejdsglæde.


Relaterede artikler:

Skrevet af Arlette Bentzen

Arlette er certificeret i positiv psykologi og har mange års erfaring som underviser og foredragsholder og har været en del af Arbejdsglæde nu siden 2010. Arlette får arbejdsglæde af at flytte mennesker og når der opstår ny energi hos den organisation hun har arbejdet med.

Skriv en kommentar