Indtryk fra World Happiness Summit

Indtryk fra World Happiness Summit

Siden 2016 har der været afholdt World Happiness Summit. I år i den smukke italienske by Como, ved Como Søen og jeg har været så heldig at deltage. Jeg synes da lige at jeg vil give nogle af de guldkorn videre jeg hørte på konferencen.

Der var nogle rigtige sværvægtere på talerlisten. Heriblandt kan jeg nævne Tal Ben-Shahar (som jeg har været så heldig at studere Positiv Psykologi hos), Robert Biswas-Diener, Raj Sisodia, folkene bag The World Happiness Report og Fred Luskin.

Desværre var der afbud fra Daniel Kahneman, som jeg virkelig havde set frem til at høre live. Jeg må indrømme, at jeg har været starstruck over at skulle møde Kahneman, som har modtaget et utal af priser, bl.a. nobelprisen i økonomi tilbage i 2002. Når man ved at Kahneman er psykolog, kan man måske undre sig over at han vinder en nobelpris i økonomi. Så her får du lige baggrunden for hans pris:

“for having integrated insights from psychological research into economic science, especially concerning human judgment and decision-making under uncertainty”

Daniel Kahneman Nobel 2002 prize motivation: Nobelprize.org

Hvad tager jeg med fra konferencen i Como

Som Ella Washington sagde i sit indlæg “There is no work-life balance. There is only life – and work is a part of it”. Jeg er så enig, jeg bruger også selv ordet “life-balance” frem for “work-life balance”. Når vi taler arbejdsglæde er det jo også fordi at det påvirker vores livsglæde. Har vi det virkelig dårligt på jobbet, påvirker det vores generelle glæde.

Cassie Holmes (forfatter til bogen “Happier Hour”) startede konferencen med et indlæg om, hvordan vi bruger vores tid bedst; ved at undgå for mange forstyrrelser og fokusere på det, der betyder mest for os. Det er selvfølgelig vigtigt, hvordan vi bruger vores tid. Ofte har vi fokus på alt det vi skal nå, eller det vi ikke har nået – og vi presser en masse ind, der påvirker vores fokus. Vi skal i stedet være meget bevidste om hvad vi bruger vores tid på, og hvilke ting der giver os energi. Og så skal vi bruge flere timer på det, der giver os energi/gør os glade (optimalt 2-5 timer dagligt, ifølge Cassie).


Lyt med formål

Et af mine favorit-indlæg på konferencen var Robert Biswas-Diener, som talte om at lytte. Han startede ud med at fortælle at vi bruger 3 timer om dagen på at lytte. Og hvad betyder det egentlig? Det er lytte er jo ret komplekst, og der er flere forskellige måder at lytte på. De fleste af os har hørt om aktiv-lytning, og det nævner han naturligvis også. Det, der ramte mig i hans oplæg (ud over at han er en fænomenal taler) var, at vi ofte ser afbrydelser som uhøflige. Og er afbrydelser uhøflige? Ikke nødvendigvis, hvis du virkelig lytter er du måske samtidig så begejstret, at du simpelthen vil høre mere og stiller opfølgende spørgsmål undervejs. Så længe du ikke tager over, men stadig er nysgerrig og lytter.

Og som Robert sagde, lyt med formål. Reflekter over hvordan du lytter – hvorfor du lytter. Er det for at lære, relatere, kommunikere, vise omsorg, interesse eller måske bare blive underholdt.

If you treasure it, measure it!

Lord Richard Layard

Relationer er altafgørende for vores glæde

Tal Ben-Shahar, talte om hvor vigtigt det er, at vi i søgen på glæde (og arbejdsglæde) husker at gøre det ved at bruge videnskaben. Han er meget tilhænger af de gamle filosoffer, og kom da også ind på Aristoles som sagde at lykke (eudaimonia) er det højeste vi kan opnå.

Tal talte bl.a. om hvor meget vores opførsel påvirker andre. Vi bliver smittet af hinandens arbejdsglæde (eller manglende arbejdsglæde) og selvom vi siger ét, kan vi sagtens udstråle noget helt andet. Og opførslen er stærkest. Og slutteligt gentog Tal, hvad vi allerede ved fra en masse forskning: Relationer er altafgørende for vores glæde (også på arbejdspladsen).

What you do speaks so loudly that I cannot hear what you say

Ralph Waldo Emerson

Små tips til at øge glæde

Laurie Santos talte om vigtigheden af fokus på glæde i svære tider. Hun kom med en masse små tips til, hvad vi hver især kan gøre for at øge vores egen glæde, f.eks.:

  • Brug tid på ting der gør dig glad
  • Lev sundt
  • Hav gladere tanker
  • Vær mere taknemmelig over det du har
  • Være mindre kritisk
  • Hav selv-compassion
  • Husk også det gode

Og så synes jeg at hendes måske vigtigst budskab var:

Bryd de dårlige vaner – Skab gode vaner


Ledelsen skal sætte tonen

Dr. Raj Sisodia har skrevet bogen The Healing Organization.
Han startede med at sige at verden er blevet et bedre sted – vi lever det gode liv, men vi er også mere udfordret end nogensinde før – kloden er udfordret. Organisationer er nødsaget til at ændre måden de er struktureret på. Det kan jo f.eks. ikke nytte noget at personalet i sundhedsvæsenet går ned med stress og udbrændthed – der er noget galt.

Så virksomheder bør arbejde med at mindske problemer og udfordringer og gøre mere for at løfte arbejdsglæden. Og ikke fordi det er bedre for bundlinjen – men naturligvis fordi det er det eneste rigtige at gøre. Og det hele starter hos virksomheden – med ledelsen, som sætter tonen. Nøglen er ”medmenneskelighed” (Be Human).

If I could I’d prescribe kindness and friendship to everybody

Kelly Harding, MD MPH

Itai Ivtzan er mindfullness ekspert og havde en pointe om, hvordan mange først tyr til mindfullness, når de er stressede. Men vi bør også bruge det forebyggende. Mindfullness kan hjælpe mod mentale sygdomme, men kan OGSÅ øge mental sundhed.


Lord Gus O’Donnell kom med et fantastisk udsagn ift hvorfor vi skal arbejde med glæde, både som individer, men også som samfund. Vores politikere skal tage vores mentale sundhed meget mere alvorligt! Og som han siger: ”Just do it – all you can loose is misery”


Tilgiv og giv slip

En af de sidste talere på konferencen, var Fred Luskin, som talte om tilgivelse. Fred, er en meget nærværende taler, og jeg må sige at hans ord virkelig gik under huden på mig.

Naturligvis bliver vi udfordret i livet, og nogle af os vil opleve noget som er helt og aldeles unfair og ubeskriveligt sørgeligt. Men livet er som det er, og vi kan kun kontrollere måden vi tager imod og håndterer udfordringerne på. Hvis vi holder fast i fortiden, lever vi i fortiden. ”Uden tilgivelse genlever du din fortid” sagde Fred. Naturligvis vil og kan vi aldrig glemme, hvis vi har mistet en af vores nærmeste, men hans tip er at vi skal tilgive og give slip:

hold it – speak it – let it go


Det har været en super inspirerende konference, og jeg er sikker på at der kommer flere blogindlæg, hvor vi kan dykke lidt mere ned i de enkelte emner.

Hvad vil du helst høre om?

Relaterede artikler:

Skrevet af Arlette Bentzen

Arlette er certificeret i positiv psykologi og har mange års erfaring som underviser og foredragsholder og har været en del af Arbejdsglæde nu siden 2010. Arlette får arbejdsglæde af at flytte mennesker og når der opstår ny energi hos den organisation hun har arbejdet med.

Skriv en kommentar