Mandagstip: Træn din sociale intelligens

Mandagstip Photo by Chonesstoc Canva Pro 1200x675px

Mandagstip: Træn din sociale intelligens

Måske har du hørt om udtrykket social intelligens før. Men hvad er det nu lige det dækker over? Definitionen fra wikipedia lyder sådan her:

Social intelligens er evnen til at kende sig selv og at kende andre. Social intelligens læres og udvikles ud fra erfaringer med mennesker og læring af succes og fiaskoer i sociale sammenhænge. Social intelligens er evnen til at forstå dine egne og andres handlinger.

Oversat fra wikipedia.org

Sådan udvikler du din sociale intelligens

På samme måde som du kan efteruddanne dig og lære nye ting, kan du også træne din sociale intelligens. Sammen med dine kolleger, træner du hver dag din sociale intelligens. Og relationerne på arbejdspladsen er en stor del af det der giver os arbejdsglæde.

Ved at have fokus på de positive aspekter i dine erfaringer med andre mennesker, værdsætter du relationen på en helt anden måde, og undgår at ryge i negativitetsbias-fælden. Negativitetsbias (negativity bias) er en af ​​de mest veletablerede psykologiske fænomener og betyder ganske enkelt, at vores sind (på korttidshukommenlsen) afsætter mere mental fokus til det dårlige end det gode.

Vi har samlet nogle øvelser du kan tage udgangspunkt i for at udvikle din sociale intelligens:

Reflekter over tidligere oplevelser

Tænk tilbage på en positiv social situation du har oplevet for nylig. Hvad gjorde du, der var med til at gøre det til en positiv situation. Kan du bruge den læring i andre sammenhænge?

Tal med nogen du ikke kender (så godt)

Vi mennesker ender ofte med at tale med de samme mennesker på arbejdet hver dag. Du kan træne din sociale intelligens ved at snakke med nogen du ikke normalt taler så meget med. Det kan være en kollega fra en anden afdeling, det kan være portvagten, eller måske den nye kollega. Tag en snak med denne person, og lær vedkommende lidt bedre at kende

Brug dine styrker

Indenfor positiv psykologi har man defineret 24 karakterstyrker som alle mennesker besidder, f.eks. humor, tålmodighed, nysgerrighed, osv. Nogle af styrkerne træder mere i kraft hos os hver især. Hvordan kan dine styrker hjælpe dig til at udvikle din sociale intelligens positivt? Er du i tvivl om hvor dine styrker ligger, så start med at reflektere over dem. Du kan også tage en test her.


Vores mandagstips er forholdsvis simple ting, du kan gøre for at øge din og andres arbejdsglæde, og starte ugen på allerbedste vis. Noget man kan du endda gøre på højest 5 minutter. Når du prøver det, skriv gerne en kommentar herunder og lad os vide hvordan det gik. Se alle vores mandagstips her eller køb bogen 52 Glade Mandage i Arbejdsglædeshoppen.

Skrevet af Patricia

Patricia spreder arbejdsglæde 'backstage' og holder styr på de administrative opgaver i Arbejdsglæde nu.

Skriv en kommentar