Kørt sur i jobbet?

Kørt sur i jobbet - Photo by Studioroman, canva.com

Kørt sur i jobbet?

Egentlig er du ret god til dit arbejde. Du når dine mål og performer som du skal – og du har virkelig gode kolleger, som du kan lide at arbejde sammen med. Også din chef fortæller dig at du har stor værdi for afdelingen – både fagligt og socialt. Men selv føler du, at du er stagneret, kørt fast, og har ikke helt hjertet med – du mangler begejstringen og motivationen. Du er kørt fast i jobbet, hvad gør du?

Job crafting-øvelsen

Forskning tyder på, at en øvelse, de kalder “job crafting”, kan være et kraftfuldt værktøj til at genoplive og genskabe din gejst i arbejdslivet.

Det involverer at du finder dine motiver, bruger dine styrker og udøver din passioner.

Øvelsen går ud på at visualisere jobbet, kortlægge dets elementer og omorganisere dem, så de passer bedre til dig. På denne måde, kan du sætte dit personlige præg på hvordan du ser dit job, som forhåbentlig kan give dig en større følelse af at være i kontrol.

Du starter med at vurdere og derefter ændre et eller flere af følgende aspekter af arbejdet:

Opgaver

Se på hvilke af dine opgaver der giver dig energi og hvilke der dræner dig for energi. Gør alt hvad du kan, for at påtage dig (eller bede om) flere af dem der giver dig energi – opgaver der er meningsfulde for dig. Brug dine styrker så meget som muligt, så ofte som muligt. Og se om nogle af dine kolleger, måske kunne have energi på nogle af de opgaver, der for dig føles kedelige, ligegyldige eller som er blevet for rutinepræget. Tænk hvis der var en kollega, der synes at det var en vildt spændende opgave.

Alternativt kan du overveje om nogle “rutineopgaver”, kunne udføres på en ny og mere spændende måde. Er er nogle af dine styrker du kunne få endnu mere i spil? Eller måske skulle du blive mentor for en mindre erfaren kollega? Hvad kunne give dig fornyet energi i arbejdslivet. Prøv noget og se om det virker – det er da et forsøg værd :-)

Relationer

Gode relationer har en positiv indvirkning på arbejdsglæden. Men da vi alle er forskellige, er det også forskelligt hvordan relationer giver os energi (og det modsatte). Har du dagligt gode interaktioner der påvirker din arbejdsglæde positivt? Det kan være kolleger der er spændende at sparre med fagligt, der giver dig ny viden, du samarbejder virkelig godt med eller måske fik et godt grin med ved kaffemaskinen.

Tænk over måden (og mængden) at dine interaktioner med kolleger, chefer, samarbejdspartnere, kunder/patienter osv. Kan du være mere tro ved dig selv i dine arbejdsrelationer? Søg mere af de gode relationer og sig konstruktivt fra ved negative interaktioner. Autenticitet, tillid og respekt er kodeordene.

Opfattelse

Hvor ofte tænker du over om dit job er meningsfuldt? Hvorfor skal opgaven løses og hvad er meningen med netop din indsats? Er det overvejelser du taler med din leder og dine kolleger om? Hvis ikke, så giv det et forsøg – spørg dem hvad de ser.

Når vi ved, at vi bidrager til noget der er større end os selv, ser at vores arbejde betyder noget for andre (interne eller eksterne), bidrager det til faglig stolthed. Så tænk over om du kan ændre dit syn på forskellige aspekter af dit job; eller på dit job som helhed. Er der nogle styrker du rent faktisk bruger ofte, men som du slet ikke havde tænkt over at du bruger så ofte? Er der nogen du gør en forskel for, som du ikke lige var opmærksom på? Ser du egentlig hvor meningsfuldt et job du har?

‘Job crafting’ er en øvelse der kan hjælpe dig med at foretage meningsfulde ændringer i dit arbejdsliv. Forskning af Amy Wrzesniewski, Justin M. Berg og Jane E. Dutton viser, at medarbejdere (på alle niveauer, i alle slags erhverv), der prøver ‘job crafting-øvelsen’, ofte ender med at være mere engagerede og tilfredse med deres arbejdsliv, performer bedre og rapporterer større personlig modstandskraft.

“Jeg må være villig til at opgive
hvad jeg er,
for at blive hvad jeg ønsker at være.”

Albert Einstein

Bagsiden af medaljen

Der kan naturligvis være en bagside af medaljen – det at du finder ud af, at der hverken er mulighed for at løse spændende opgaver, arbejde med noget meningsfuldt eller for at have tid nok til at pleje de gode relationer til kollegerne. Du finder simpelthen ud af at der ikke er mulighed for udvikling – du har gjort alt hvad du kunne, men der er andre eller andet der gør at du stagnerer. Så er sidste udvej naturligvis den, at du må se dig om efter et andet job, så du kan genfinde arbejdsglæden.

Det er naturligvis en stor beslutning for de fleste af os, men måske det kan hjælpe dig at lave endnu en øvelse. Husk, vi er alle forskellige – og for at have mest mulig arbejdsglæde, skal både det faglige og menneskelige tilgodeses. Hvad betyder noget for DIG? Hvad giver og tager din arbejdsglæde?

Her får du endnu en øvelse du kan forsøge at lave, før du beslutter om græsset er grønnere et andet sted:

1) Hvad giver mig arbejdsglæde og energi?

Lav en liste over alle de opgaver og andre faglige aspekter du synes er spændende, der giver dig energi og arbejdsglæde. Tilføj også andre ting der bidrager til arbejdsglæden, som kommer fra relationer samarbejde, anerkendelse mm. Det kunne f.eks. være:

 • Muligheden for faglig udvikling
 • Spændende arbejdsopgaver
 • Gode kolleger
 • Kæmpe støtte fra min chef
 • Stor frihed i måden jeg løser opgaver på
 • Når en kollega tilbyder sin hjælp
 • Ros fra en kunde/patient/borger jeg har arbejdet med

2) Hvad dræner min arbejdsglæde og energi?

Lav en liste over alle de opgaver og andre faglige aspekter du synes er kedelige eller som har negativ effekt på din energi og arbejdsglæde. Tilføj desuden relationer, adfærd eller andet som dræner arbejdsglæden. F.eks.:

 • Travlhed
 • Jeg får ikke opgaver nok – keder mig
 • Brok fra kollegerne
 • Lange kedelige møder hvor jeg ikke kan bidrag
 • Manglende anerkendelse for mit arbejde
 • Dårlig relation til nærmeste leder
 • Ustabil IT

Er du kørt fast i jobbet, kan en af ovennævte øvelser måske hjælpe dig – måske ikke. Uanset hvad så er livet for kort til at have et job vi ikke bryder os om. Vi bruger langt de fleste af vores vågne timer på jobbet, så lad os tage ansvar for at have et job hvor vi rent faktisk føler os godt tilpas og ved at vi gør en forskel!

Har du øvelser du har brugt til at finde eller genfinde arbejdsglæden, så fortæl os meget gerne om det. Enten herunder i en kommentar eller i en mail til info@arbejdsglaedenu.dk

Det hele starter med at tage et skridt tilbage og indse, at du rent faktisk har muligheden for at ændre på dele af dit arbejdsliv. Hvis ikke du gør noget, vil det fortsætte som det er. Arbejdslivet forandrer sig først når du ændrer dine vaner eller din tilgang.

Relaterede artikler:

Skrevet af Arlette Bentzen

Arlette er certificeret i positiv psykologi og har mange års erfaring som underviser og foredragsholder og har været en del af Arbejdsglæde nu siden 2010. Arlette får arbejdsglæde af at flytte mennesker og når der opstår ny energi hos den organisation hun har arbejdet med.

Skriv en kommentar