Derfor skal du arbejde mindre!

Arbejd mindre Photo by Oleksandrbedenyuk Canva Pro

Derfor skal du arbejde mindre!

Alle er åbenbart blevet enige om, at vi danskere arbejder for lidt. Regeringen siger det, oppositionen siger det og en række førende erhvervsledere siger det også: Vejen til vækst og velstand er, at vi danskere arbejder flere timer per uge.

Men er det rigtigt? Lad os lave et tankeeksperiment: Forestil dig, at du og alle dine kolleger fra i morgen bliver to timer længere på jobbet hver dag, men uden at lave mere arbejde. Kan I bruge det til noget? Nej, vel? Det der giver vækst og velstand, er de resultater vi skaber på de danske arbejdspladser – ikke hvor mange timer vi er på jobbet.

Længere arbejdstid kan som hovedregel ikke betale sig

Der er blevet forsket i produktivitet siden starten af 1900-tallet og forskningen viser igen og igen, at længere arbejdstid som hovedregel ikke betaler sig. Det er der især fem grunde til:

1: Overarbejde giver lavere produktivitet.

Det kan godt være, at folk arbejder flere timer, til gengæld når de mindre arbejde per time. Det gælder især for vidensarbejdere og nogle undersøgelser peger på, at den optimale ugentlige arbejdstid for den gruppe er 35-40 timer.

2: Overarbejde fører til mental og fysisk træthed.

Det gør, at folk laver flere fejl, som det koster tid og penge at rette. En undersøgelse fra 1991 viste for eksempel at antal fejl steg med 28% i løbet af en 10-timers arbejdsdag.

3: Overarbejde fører til mere “ass-time”.

Ass-time er den tid, hvor en medarbejders bagdel er solidt plantet i kontorstolen, men uden at lave relevant arbejde. Når du arbejder 10 timer om dagen i stedet for 8, stiger den produktive tid lidt, men din samlede ass-time stiger voldsomt.

4: Overarbejde skader work-life balance.

Mere arbejdstid stjæler tid fra din familie, venner og hobbyer.

5: Overarbejde skader arbejdsglæden.

Det er utilfredsstillende at knokle derudaf, uden at nå tilsvarende resultater. Og husk: Lav arbejdsglæde øger både sygefravær, stress-risiko og personaleomsætning.

Der er intet i vejen for, at du arbejder over i en kortere periode for at nå en given deadline – det kan faktisk være både givende og inspirerende – men forskningen viser altså, at konstant overarbejde ikke har nogen samlet positiv effekt på dine og på virksomhedens resultater.

Konstant overarbejde ikke har nogen samlet positiv effekt på dine og på virksomhedens resultater

Nu sidder du måske og tænker “det er alt sammen meget fint, men jeg arbejder selv 70 timer om ugen og når fantastisk fine resultater.” Så skal du bare være opmærksom på endnu et resultat fra produktivitetsforskningen: Folk som konstant arbejder over vurderer selv at de er mere produktive, mens objektive målinger af deres resultater viser, at de reelt når mindre end dem der kan finde ud af, at holde arbejdstiden nede.

Computerfirmaet ESI fra USA demonstrerer et godt eksempel. I 1990 var firmaet i økonomisk krise og var tvunget til at indføre en 32-timers arbejdsuge for alle medarbejdere og til at give dem en tilsvarende lønnedgang. Doug Strain, på det tidspunkt vice chairman i ESI, opsummerede resultatet sådan: “Produktiviteten faldt overhovedet ikke. Jeg sværger, vi fik lige så meget ud af dem på 32 timer som vi før gjorde på 40. Så det er ikke nogen dårlig forretningsbeslutning. Vores ledere ville aldrig i deres vildeste drømme have designet en 4-dages arbejdsuge, men nu holder vi fast i den.”

Hvad kan du gøre for at maximere resultaterne i stede for arbejdstiden?

Så hvad kan du konkret gøre for at maximere resultaterne i stedet for arbejdstiden? Her er vores 3 bud.

1: Husk at det handler om resultater, ikke arbejdstid.

Du er ikke en bedre kollega/medarbejder/chef fordi du arbejder meget. Du er en bedre kollega/medarbejder/chef, hvis du gør et fantastisk stykke arbejde. Og de to ting hænger ikke nødvendigvis sammen. Faktisk kan flere arbejdstimer betyde, at du når mindre!

2: Kend dig selv.

Vi er alle sammen forskellige – nogen er supereffektive når de arbejder 40 timer om ugen, nogen 45, nogen 35. Hvad virker bedst for dig? Er du mest frisk om morgenen, så du måske skal møde tidligt og tage tidligt hjem, eller er du omvendt et B-menneske, som laver dit bedste arbejde op af eftermiddagen? Du skal kende dig selv og indrette dit arbejdsliv derefter.

3: Behandl konstant overarbejde som et problem.

Hvis du er nødt til at arbejde 60 timer om ugen for at nå dine mål, så er der noget galt. Måske har du for mange opgaver eller har brug for at prioritere dem bedre. Under alle omstændigheder, er det et problem, som du skal gøre noget ved.

Det er vejen til bedre resultater for dig – og det er vejen til vækst og velstand for samfundet.


Denne artikel er oprindeligt bragt den 16/1 2011 som en af Alexanders ledelsesklummer i Jyllandsposten.

Relaterede artikler

Din mening

Hvor mange timer arbejder du? Hvor mange af de timer er effektiv arbejdstid? Hvad ville der ske, hvis du skar din arbejdstid ned? Belønner din arbejdsplads resultater, eller ass-time? Skriv en kommentar her, vi vil supergerne høre din mening.

Skrevet af alexander

Alexander stiftede Arbejdsglæde nu i 2003 og er en af verdens førende eksperter i emnet. Han har skrevet 5 bøger om arbejdsglæde og holdt hundredevis af foredrag i næsten 50 lande.

3 kommentarer

  1. Artiklen svarer meget godt til min opfattelse også. Som arbejdsgiver/chef skal man være opmærksom på, at man får det, man spørger efter. Lægger man derfor vægt på, at der præsteres mange timer, vil man få lige præcis det, og ikke nødvendigvis hverken mere kvalitet eller effektivitet…

    Alexander: kan du henvise mere konkret til de nogle af undersøgelser du nævner?

    Mange hilsner,
    Robert McC

  2. Sæt arbejdstiden ned. så kommer der flere i arbejde. Når alle har fået en tilknytning har fået arbejdsmarkedet, kan arbejdstiden jo altid sættes op som overarbejde. Overarbejde har jo altid eksisteret og for passende betaling kan man jo få det hele.

Skriv en kommentar