Sådan skaber du nye vaner

Sådan skaber du nye vaner Photo: marekuliasz fra Getty Images

Sådan skaber du nye vaner

Har du nogensinde besluttet dig for at starte en ny god vane, eller for at stoppe en dårlig vane du har? Og er du lykkes lige godt hver gang? Eller har du måske givet efter og givet op inden vanen blev til den faste rutine du ønskede dig? Så er du er langt fra alene.

Forskning viser rent faktisk, at op til 40 procent af vores daglige handlinger er vaner. Vi har simpelthen en masse rutiner vi udfører uden større bevidsthed.

Forskningen forklarer hvorfor nye vaner kan være svære

At skabe nye vaner kan virke som en stor udfordring. Jeg vil her tage udgangspunkt i Daniel Kahneman’s forskning, som kan give os en bedre forståelse af, hvorfor nogle vaner hænger ved, mens andre ikke gør. Kahneman’s arbejde, beskrevet i hans bog “Thinking, Fast and Slow”, har revolutioneret vores forståelse af, hvordan vores hjerne arbejder.

Thinking, Fast and Slow af Daniel Kahneman udforsker irrationelle vaner og mønstre.

Daniel Kahneman, som modtog Nobelprisen i økonomi i 2002, udforsker i denne bog, hvordan vores beslutningsprocesser ofte er præget af irrationelle mønstre og vaner. Hans arbejde danner grundlaget for mange af de principper, der anvendes i adfærdsdesign til at fremme positive vaneændringer.

Hans forskning giver os værdifuld indsigt i, hvordan vi kan arbejde med vores natur i stedet for imod den, når vi ønsker at opbygge nye, sunde vaner. Kahnemann beskriver, hvordan vores hjerne arbejder gennem to forskellige systemer – System 1 og System 2

Daniel Kahnemn: System 1 & 2

System 1 er vores hurtige, intuitive og automatiske tænkemåde. Det er her, vores vaner bor. System 1 reagerer uden at tænke nærmere over situationen og tager hurtige beslutninger. Det er vores “autopilot” og ligger bag mange af vores daglige handlinger – både de gode og dårlige vaner.

System 2 er derimod vores langsomme, bevidste og analytiske tænkemåde. Det er her, vi reflekterer og træffer bevidste valg. System 2 er energikrævende og træder ofte kun til, når vi møder udfordringer, der kræver en dybere indsats, f.eks. når vi lærer noget nyt. System 2 kan hjælpe os med at skabe ændringer, men da det kræver mere energi, vender vi ofte tilbage til System 1’s vaner, når vi bliver trætte eller distraherede.

Sådan kan du bruge System 1 og 2 til at skabe nye vaner

1. Gør vanen nem og automatisk (System 1)

Da System 1 styrer vores automatiske handlinger, kan vi gøre det lettere for os selv ved at indbygge små, enkle handlinger, som hurtigt kan blive en del af autopiloten. Start med små skridt, som du let kan gentage hver dag. Når det bliver en rutine, vil dit System 1 lettere tage handlingen ind som en vane.

2. Brug triggers til at huske nye vaner (System 1)

For at hjælpe System 1 med at huske den nye handling, kan du knytte din vane til en daglig rutine, du allerede har. Hvis du f.eks. ønsker at blive bedre til at stå op i løbet af en arbejdsdag, så gør det til en vane at hæve dit arbejdsbord hver morgen, og igen efter frokost. Triggers hjælper med at gøre vanen til en del af din daglige rytme.

3. Planlæg og vær bevidst i starten (System 2)

I begyndelsen kræver det ofte bevidst energi fra System 2 at starte en ny vane. Sæt tid af til at planlægge din vane og skab en tydelig struktur for, hvornår og hvordan du vil udføre den. Gør det specifikt, så din hjerne ved præcis, hvad der skal ske. Hvis du vil hjælpe dig selv med at huske at hæve dit arbejdsbord, kan du i starten lave en pop-up på din computer eller telefon. Når du har en klar plan, hjælper det System 2 med at gøre det nemmere at indføre vanen.

4. Gentagelse skaber automatisering (fra System 2 til System 1)

Jo flere gange du gentager en ny handling, desto mindre energi kræver det fra System 2, fordi System 1 begynder at tage over. Det er her, vanen for alvor rodfæster sig. Ved at holde fast i gentagelsen – selvom det kan føles krævende i starten – kan du flytte vanen fra noget, du aktivt skal huske, til noget der sker mere automatisk.


Med Kahnemans indsigt i vores to tankesystemer kan du arbejde mere målrettet med at skabe nye vaner. Forståelsen for at du har brug for både de hurtige og langsomme tænkemåder, gør dig bedre rustet til at designe din dagligdag og skabe varige, positive forandringer. Det kræver bevidsthed, øvelse og tålmodighed :-) Men når System 1 og System 2 arbejder sammen, bliver din vej til nye gode vaner både lettere og mere motiverende.

Kend målet, før du begynder en ny vane

Du kender sikker bogen “7 gode vaner” af Stephen Covey. Vane nummer 2 “Begynd med slutningen” (Begin with the End in Mind), handler om vigtigheden af at kende dit mål og forstå, hvad du ønsker at opnå, før du begynder en ny vane.

Covey påpeger, at når du har et klart billede af dit mål og formål, bliver det meget nemmere at handle målrettet og prioritere de handlinger, der fører dig i den ønskede retning. Når du ved hvad det er du kan opnå, og hvilken indflydelse den nye vane kan have på vores liv, bliver processen mere motiverende og målrettet. Det hjælper os med at holde fast. Især når vi står over for modstand eller fristelser til at falde tilbage i gamle mønstre.


Relaterede artikler:

Skrevet af Arlette Bentzen

Arlette er certificeret i positiv psykologi og har mange års erfaring som underviser og foredragsholder og har været en del af Arbejdsglæde nu siden 2010. Arlette får arbejdsglæde af at flytte mennesker og når der opstår ny energi hos den organisation hun har arbejdet med.

Skriv en kommentar