Hold fri når du har ferie

Hold ferie når du holder ferie Photo by Gajus for Canva Pro

Hold fri når du har ferie

Mental og følelsesmæssig sundhed har en stor indflydelse på alle dele af vores liv – både i vores forhold til andre mennesker og vores egen trivsel og præstation på jobbet. Sommerferien er med til at give dig fornyet energi. Du får koblet fra de daglige forpligtelser og sommerferien kan hjælpe dig med at finde ro og balance i dit liv.

Sommerferien er den af vores ferier, hvor vi for alvor kan trække stikket, da langt de fleste af os, har flere ugers sammenhængende ferie. Det giver dig mulighed for virkelig at komme ned i gear og restituere. Men det kræver naturligvis at du husker at holde ferie. Kort sagt: hold ferie når du har ferie.

En undersøgelse foretaget af Epinion (for Sampension i 2023), viste at mange danskere har svært ved slippe arbejdet helt. De glemmer rent faktisk holde ferie, når de har ferie. Hver tredje svarer, at de har svært ved at slippe arbejdet, og som regel tjekker deres e-mails i ferien.

Her er nogle tips til hvad du bør huske i din sommerferie:

Brug ferien til at lade op

 1. Slap af og hold fri når du holder ferie:
  – Undgå at tjekke arbejdsmails og arbejdsrelaterede beskeder.
  – Brug tid på at være til stede i nuet og nyd de aktiviteter, du laver.
  – Måske er det nu du skal dyrke mindfulness og øve dig i at koble af.
 2. Gør noget, du nyder:
  – Brug tid på aktiviteter og hobbyer, som gør dig glad, uanset om det er at læse en bog, tage på vandretur, deltage på festival, dyrke sport, eller noget helt andet.
  – Sommerferien er en god tid til at fokusere på selvpleje. Hvad gør dig glad? Spa-behandlinger, læsning, rejser eller måske blot at nyde naturen. Gør noget der gør dig glad.
  – Brug tid med venner og familie, de gode relationer kan være en god kilde til afslapning og glæde.
 3. Fysisk aktivitet og hvile:
  – Hold dig fysisk aktiv. Vi ved at bevægelse kan hjælpe med at reducere stress og øge dit velvære. Og i ferien er der ingen undskyldning for ikke at komme i gang med din favorit motionsform.
  – Sæt tid at til at gøre absolut ingenting.
  – Sørg for at få nok søvn, er afgørende for at genoplade batterierne.

Alt i alt giver en sommerferie dig en tiltrængt pause fra hverdagen. Ferien kan føre til forbedret mental og fysisk sundhed, stærkere relationer. Ferie lader dine batterier op, og du kan vende tilbage til arbejdet med øget energi, produktivitet og kreativitet. Så hvis du er chef, skal du måske overveje ikke at forstyrre dine medarbejdere i ferien ;-)


Relaterede artikler:

Skrevet af Arlette Bentzen

Arlette er certificeret i positiv psykologi og har mange års erfaring som underviser og foredragsholder og har været en del af Arbejdsglæde nu siden 2010. Arlette får arbejdsglæde af at flytte mennesker og når der opstår ny energi hos den organisation hun har arbejdet med.

Skriv en kommentar