Ledere påvirker medarbejderes arbejdsglæde

Vi her i Arbejdsglæde nu, har i mange år skrevet og talt om hvor vigtigt der er at lederne går forrest og er et godt eksempel hvis der skal være arbejdsglæde på arbejdspladsen. Deres adfærd og humør påvirker nemlig medarbejdernes arbejdsglæde. Selvfølgelig kan de ikke tvinge nogen til at være glade, det er den enkeltes eget ansvar. Men når det nu er sagt kan lederen smitte medarbejderne og vise at det – ikke kun er legalt – men at det er mere reglen end undtagelsen at gå rundt og være lidt glad i låget.

Nu skriver Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø: “Ledernes adfærd og ledelsesstil samt deres forhold til medarbejderne påvirker medarbejdernes stressniveau og trivsel. Det viser et reviewstudie af 49 videnskabelige artikler fra periode 1980-2009.”

De uddyber det med 2 faktorer der påvirker medarbejderne.

Medarbejdernes stress og trivsel bliver påvirket af:

  • lederens adfærd – herunder forholdet til lederen
  • lederens ledelsesstil, dvs. om der er tale om fx transformationsledelse, som overvejende giver positive medarbejderreaktioner eller laissez-faire ledelse, som opfattes negativt af medarbejderne“.

Juhuuuu… forholdet til lederen er nemlig super vigtig hvis vi skal have arbejdsglæde. Faktisk viser indtil flere undersøgelser, bl.a. en fra Gallup, at den vigtigste årsag til at en medarbejder bliver i sit job, er relationen til den nærmeste leder – men også den væsentligste grund til medarbejdere siger op. Så kære ledere derude, kom ud af skabet – spring ud som glad – og smit dine medarbejdere med arbejdsglæde.

Og tak til Det Nationale Forskningscenter for at vise at stadig flere studier bekræfter dette.

Skrevet af Arlette Bentzen

Arlette er certificeret i positiv psykologi og har mange års erfaring som underviser og foredragsholder og har været en del af Arbejdsglæde nu siden 2010. Arlette får arbejdsglæde af at flytte mennesker og når der opstår ny energi hos den organisation hun har arbejdet med.

1 kommentar

  1. MckinseyQuarterly skriver i en artikel om ledere:

    “Positive psychologists have shown that some people tend to frame the world optimistically, others pessimistically. Optimists often have an edge: in our survey, three-quarters of the respondents who were particularly good at positive framing thought they had the right skills to lead change, while only 15 percent of those who weren’t thought so.”

    Der er noget om snakken …

Skriv en kommentar