Nærværende ledelse på distancen

Nærværende ledelse på distance. Photo TimeImage via Canva Pro

Nærværende ledelse på distancen

De seneste år har danske virksomheder for alvor arbejdet på at finde balancen mellem fysisk fremmøde og hjemmearbejde. Hvor pandemien skabte en brat overgang til hjemmearbejde, har vi siden set en mere nuanceret udvikling. Mange virksomheder har nu etableret hybride arbejdsmodeller, hvor medarbejdere har mulighed for at arbejde hjemmefra 1-2 dage om ugen, mens andre har valgt at vende tilbage til den „gamle‟ ordning, hvor langt de fleste dage er på arbejdspladsen.

Hvis du arbejder på en arbejdsplads hvor mange har flere ugentlige hjemmearbejdsdage, stiller det krav til dig som leder, for ledelse på distancen. Nogle af de udfordringer vi oplever er tab af fællesskab, relationer og faglig sparring med kollegerne. Men det skal sættes op med vigtigheden af fleksibilitet, som er et krav særligt de yngre medarbejdere stiller til deres arbejdsgiver.

Det gælder om, at du og dine lederkolleger, arbejder på at finde den optimale balance mellem fleksibilitet og fællesskab i jeres organisation. Det kræver strategiske greb, med uddannelse af ledere, der skal fokusere på at yde nærværende ledelse, som bygger på tillid – også til medarbejderne der er på distancen.

Udfordringer ved hybridarbejde:

  • Kommunikation: Manglen på daglig fysisk kontakt, kan føre til misforståelser og følelsen af isolation blandt medarbejdere.​
  • Fællesskab/sammenhængskraft: At opretholde en stærk teamkultur på distancen, kræver ekstra indsats for at sikre, at alle føler sig inkluderet.​
  • Grænser mellem arbejde og fritid: Hybridarbejde kan gøre det sværere for medarbejdere at adskille arbejde fra privatlivet, hvilket kan påvirke deres fokus og generelle trivsel.​

Ledelses-kompetencer for nærværende og tillidsbaseret ledelse

Så hvordan skaber du som leder stærke fællesskaber, fremmer arbejdsglæde og sikrer et sundt arbejdsmiljø, når dit team ikke er samlet fysisk hver dag?

For at praktisere nærværende og tillidsbaseret ledelse, især på distancen, bør du som leder udvikle følgende kompetencer:

  1. Tillid: Vis tillid til dine medarbejdernes evner og dømmekraft ved at give dem autonomi i deres arbejde.​ Lad medarbejderne gøre deres arbejde uden at overvåge dem konstant.
  2. Fleksibilitet: Tilpas ledelsesstilen efter individuelle behov, færdigheder og livssituationer. Kend dine folk!
  3. Aktiv lytning: Vær opmærksom på medarbejdernes bekymringer og behov ved at lytte – uden at afbryde.​
  4. Empati/compassion: Vær nærværende, når en medarbejder deler noget med dig – både fagligt og personligt. Forstå og anerkend dine medarbejdere.
  5. Hjælpsomhed: Når medarbejdere ikke ser dig fysisk hver dag, kan det være sværere for dem at række ud efter hjælp. Derfor skal du som leder være proaktiv i at tilbyde din hjælp og opbakning.
  6. Kommunikation: Vær bevidst om hvordan du kommunikerer – både verbal og nonverbal kommunikation. for at undgå misforståelser.​ Brug telefonen fremfor emails – en hurtig opringning kan løse misforståelser på sekunder og vise, at du er engageret.
  7. Nærvær: Når du leder på distancen, kan det være fristende at kommunikere via e-mail og chat. Men det kan aldrig erstatte den menneskelige kontakt, som skaber ægte nærvær og tillid.

Forslag til konkrete tiltag du som leder kan sætte ind, for at drive mere nærværende ledelse:

  • Regelmæssige check-ins: Planlæg ugentlige virtuelle møder, med dine folk på distancen for at drøfte fremskridt, udfordringer og trivsel.​ Tag f.eks. 5 minutter med en medarbejder hver dag.
  • Sociale arrangementer: Arranger online kaffepauser eller teambuilding-aktiviteter hvor du selv deltager. Du kunne også arrangere en quiz, hvor I lærer hinanden bedre at kende.
  • Giv personlig anerkendelse: Sig tak, når en medarbejder gør en ekstra indsats. Og husk at anerkende både faglige indsatser og positiv adfærd.
  • Faste kalendertider til dine medarbejdere: Vær tydelig omkring hvordan medarbejdere kan få fat på dig, og hvornår du er tilgængelig. Hav faste tider til sparring.
  • Send en uformel videohilsen: Vis dig som et menneske – ikke „blot‟ en leder. Send en ugentlig eller månedlig videohilsen, hvor du deler en personlig refleksion eller en god historie fra jeres hverdag.
  • Uventet venlighed: Overrask dit team med noget der glæder dem. Ikke én stor ting årligt, men flere små venligheder fordelt ud over året.
  • Sig godmorgen: Når du er på arbejdspladsen er det forholdsvist let at få hilst på alle i løbet af dagen.
  • Månedlig spørgerunde eller brainstorms: Når I er på arbejdspladsen, er det nemt lige at vende en idé med dem der er fysisk til stede. Men hvad med dem, der arbejder hjemme eller på distancen? Hav en fast månedlig online spørgerunde, hvor alle, uanset hvor de arbejder fra, kan give input til aktuelle beslutninger eller dele deres perspektiv.

Ved at fokusere på et eller flere af ovennævnte konkrete tiltag, kan du hjælpe dig selv med at ændre din ledelsesstil. Nye faste vaner skal gentages, så sørg for at sætte tid af i din kalender, på den måde kan de gode intentioner blive til handling.


Relaterede artikler:

Skrevet af Arlette Bentzen

Arlette er certificeret i positiv psykologi og har mange års erfaring som underviser og foredragsholder og har været en del af Arbejdsglæde nu siden 2010. Arlette får arbejdsglæde af at flytte mennesker og når der opstår ny energi hos den organisation hun har arbejdet med.

Skriv en kommentar