Taknemmelighed gør os gladere

Taknemmelighed gør os gladere

Forskningen gennem mange år viser at taknemmelighed er nøglen til velbefindende. Taknemmelighed gør os både gladere, sundere og så styrker det vores relationer, bl.a. fordi det hjælper os til at se hvordan vi har fået støtte af andre.

Kan det virkelig være rigtigt, spørger du måske. Og hvad er forskningen bag det? Emiliana R. Simon-Thomas fra Greater Good Science Center at University of California Berkley, har forsket i ‘gratitude’ og har været med til at starte en online taknemmeligheds- journal, Thnx4.org I et af deres studier, så de flotte resultater hos en gruppe mennesker der i 14 dage i træk (ca 90 % sprang 1-2 dage over).  Gruppen var målbart:

  • gladere
  • mere tilfredse i livet generelt
  • bedre fysisk velbefindende (mindre hovedpine, maveonde mm)
  • mere modstandsdygtig overfor stress

Det var ikke en stor gruppe, men resultatet lægger da helt klart op til endnu mere forskning på dette felt. Du kan møde Emiliana i København d. 17.maj. hvor hun taler på vores arbejdsglædekonference ‘International Conference on Happiness at Work’. Læs mere og se programmet her.

Taknemmelighed på arbejdspladsen

På arbejdspladser bruger vi oftest taknemmelighed i form af ros/anerkendelse/positiv feedback – og det skal vi blive ved med! Få 5 fantastiske idéer til at give ros/anerkendelse på her. Men der er også andre muligheder hvis du og dine kolleger vil  vise hinanden taknemmelighed – og så på en meget synlig måde. Jeg har flere gange mødt et såkaldt “taknemmeligheds-træ”.

Og i dag fik vi denne geniale idé fra Mari, i Japan. I den japanske kultur vil det ikke være nemt at lave et “offentligt” taknemmeligheds-træ, så Mari lavede i stedet en væg som hedder “Kansha Post”. Kansha betyder taknemmelighed eller tak på japansk. Mari fandt en stor væg og satte kuverter op med alles navne. Der er nederst kuverter med små kort som man kan tage, skrive på og så ligge det i en kollegas kuvert. En nem måde at få endnu flere til at vise taknemmelighed på – også selvom det bliver mere i det skjulte. Det er jo ikke kun i Japan at der er en anden kultur, selv arbejdspladser her i Danmark har forskellig kultur, et synligt taknemmeligheds-træ ville virke bedst et sted og Kansha-kuverterne et andet sted.

Taknemmelighed hos dig selv

Du kan jo også starte taknemmelighedsarbejdet hos dig selv – og få det som en vane at være mere taknemmelig. Hver aften når du børster tænder kan du tænke på 1 ting som du har været taknemmelig for den dag. Eller start med at føre en taknemmeligheds-dagbog, hvor du skriver og reflekterer over et par ting som du er taknemmelig for. 2-3 gange om ugen er ifølge forskningen nok, og det virker bedst når det er små helt almindelige situationer, såsom en kollega der hjælper med en opgave, spørger ind til dit syge barn eller lignende. Har du svært ved at føre dagbog kan du jo også tilmelde dig Thnx4.org

Taknemmelighed  hører ikke kun til i privatlivet, men også på vores arbejdsplads hvor vi tilbringer langt det meste af vores vågne tid. Husk at takke dine kolleger, når de hjælper – det gør både dig selv og din kollega gladere.

Tak fordi du læste med :-)

Relaterede artikler:

Skrevet af Arlette Bentzen

Arlette er certificeret i positiv psykologi og har mange års erfaring som underviser og foredragsholder og har været en del af Arbejdsglæde nu siden 2010. Arlette får arbejdsglæde af at flytte mennesker og når der opstår ny energi hos den organisation hun har arbejdet med.

Skriv en kommentar