Lolland kommune fjerner pauser for at spare. Her er hvorfor det er en vanvittig dårlig ide.

Lolland kommune fjerner pauser for at spare. Her er hvorfor det er en vanvittig dårlig ide.

En historie på dr.dk fortæller, at Lolland Kommune har et nyt spareinitiativ på vej:

“Stryg ryge- og kaffepausen og luk ned for Facebook og andre sociale medier i arbejdstiden eller se frem til fyringer.”

Sådan er situationen i øjeblikket for de ansatte i Lolland Kommune, for kommunen skal spare, og alternativet er fyringer. Det fortæller Anne-Marie Knudsen, der er næstformand i kommunens såkaldte ”hovedmed”, som er forhandlingsorgan for de ansatte i kommunen.
Besparelsen er ikke endeligt godkendt, men “hovedmed” har ikke tænkt sig at stå i vejen for denne besparelse.

“Vi kan vælge mellem pest eller kolera. Lolland Kommunes økonomi ser rigtig sort ud. Der har været sparekataloger på 100 millioner. Så derfor har vi måtte se på, hvad der gør mindst ondt”

siger Anne-Marie Knudsen. Borgmester i Lolland Kommune Holger Schou Rasmussen (S) bekræfter overfor DR, at kommunen i øjeblikket arbejder på at få aftalen gennemført, men har ikke kommenteret sagen yderligere.


Til Lolland-Falsters Folketidende siger siger Holger Schou Rasmussen (S) dog:

“Sådanne aktiviteter er ikke en del af arbejdstiden, og har man brug for, at det gøres, mens man er på arbejde, forventer vi, at man indhenter det forsømte”

Men hvis kommunen tror, at det initiativ kommer til at spare dem så meget som en krone, så kan de godt tro om igen. Faktisk er det et pragteksempel på en af den slags hovedløse besparelser, der ser rigtig godt ud på et regneark, men ofte ender med at koste penge i stedet for.

Det har jeg fortalt lidt om i P4 morgen (hør indslaget her) og i denne artikel: Ekspert: Kan blive dyrt for Lolland at fjerne alle pauser.

Der er fire grunde til, at det er en dårlig måde, at spare penge på:

1: Medarbejderne er voksne mennesker, som selv kan vurdere, hvornår de har brug for en pause

Den her udmelding siger mellem linjerne, at kommunens medarbejdere indtil nu har været dovne og uansvarlige og stjålet af arbejdspladsens tid, ved at holde for mange pauser.

Men er det sandt? Hvis de virkelig alle sammen er så uansvarlige, at man er nødt til at slå hårdt ned, så har kommunen altså et større problem. Enten er deres ledere vanvittigt dårlige til at ansætte mennesker, så de konsekvent har ansat dovne og uansvarlige medarbejdere, eller også har kommunen bare været elendig til at motivere deres folk og skabe en kultur, hvor den enkelte har arbejdsglæde og engagement.

Sandheden er nok snarere, at medarbejderne er voksne, ansvarlige mennesker, som selv kan vurdere hvornår de har brug for en pause for at kunne arbejde optimalt.

2: Pauser er essentielle for vores performance

Hvis vi ikke får holdt pauser nok, når vi mindre arbejde i løbet af dagen. Det har vi skrevet om her: 3 grunde til at du ikke har tid til ikke at holde pauser.

Og den der bedst kan vurdere, hvornår man har brug for en pause, vil altid være medarbejderen selv.

3: Pauser er essentielle for vores arbejdsglæde

Samtidigt er pauser med til at give arbejdsglæde, fordi de giver os mulighed for at koble af og styrke relationerne til vores kolleger over en kop kaffe og en hyggesnak. Hvis man ikke tror, at det er vigtigt for os mennesker, har man en meget ringe forståelse af, hvordan vi mennesker fungerer. Det har vi skrevet om er: Hold kaffepause og lev længere.

4: Mere tid på arbejdet giver ikke nødvendigvis bedre resultater

Som udgangspunkt får en arbejdsplads intet ud af, at medarbejderne tilbringer mere tid på jobbet. Det eneste der skaber værdi for arbejdspladsen, er de resultater medarbejderne skaber. Mange ledere tror at mere arbejdstid automatisk fører til bedre resultater, men det er simpelthen forkert.

Martin Banck: 30 timers arbejdsuge i Toyota Center Göteborg

På Arbejdsglæde Live! konferencen i 2015, havde vi besøg af Toyota i Göteborg, som for 13 år siden, indførte en 30 timers arbejdsuge, til samme løn som da de arbejdede 40 timer. I videoen ovenfor fortæller deres direktør Martin Banck, hvor stor succes de har haft med det og hvordan deres medarbejdere nu når mere arbejde på samme tid.

Alle arbejdspladser vil gerne have, at medarbejderne giver lidt ekstra på jobbet. Begrebet “Discretionary effort” betegner den indsats som medarbejderne kan yde hvis de vil, men som ligger udover det minimum der kræves af dem for ikke at blive fyret. Denne frivillige ekstra indsats kan være betydelig, ikke bare i tid, men også i energi, kreativitet og handlekraft og er en direkte følge af medarbejderne arbejdsglæde.

Og en udmelding som den kommunen laver her, kan sagtens skade arbejdsglæden og dermed sænke medarbejdernes lyst til at give den en ekstra skalle og dermed skabe dårligere resultater.

Det har vi også skrevet om her: De 5 største myter om travlhed på arbejdet.

En dyr besparelse

Så mit bedste gæt er, at denne beslutning kommer til at koste dem en masse penge.

Relaterede artikler

Skrevet af alexander

Alexander stiftede Arbejdsglæde nu i 2003 og er en af verdens førende eksperter i emnet. Han har skrevet 5 bøger om arbejdsglæde og holdt hundredevis af foredrag i næsten 50 lande.

Skriv en kommentar