Betyder det fysiske arbejdsmiljø noget for arbejdsglæden?

Lederrejse London 2014-01-30 11.02.54

Jeg besøgte engang en kunde i Schweiz, som har nogle af de mest imponerende kontorbygninger, jeg nogensinde har set. Firmaet har et helt campus, hvor tusindvis af mennesker har kontor og bygningerne er designet af stjernearkitekter.

En af bygningerne var f.eks. designet af den samme arkitekt, der har tegnet fuglerede-stadionet i Beijing og det var en utroligt flot bygning – glas, stål og beton over det hele.

Og folk hader at arbejde i den bygning.

Bygningen er visuelt imponerende, men steril og uden den store visuelle variation. Desuden er der MEGET stramme regler for, hvordan man må indrette sit kontor. Der er et katalog af (hundedyre) møbler man må vælge imellem, og hvis man vil have noget, som ikke er i kataloget, så er det bare ærgerligt. Man må ikke engang hænge sine egne plakater på væggene.

Det er et eksempel på, at et dyrere ikke nødvendigvis er bedre, når det kommer til fysisk arbejdsmiljø.

Vi får ofte spørgsmålet om hvordan det fysiske arbejdsmiljø påvirker arbejdsglæden. Denne artikel peger på sammenhængen, og siger bl.a.:

Det fysiske arbejdsmiljø bliver opfattet som noget grundlæggende. Det, der virkelig betyder noget for om du trives eller ej, er det psykosociale arbejdsmiljø, fx om du har gode kolleger og om du føler, at det er rart at møde på arbejdet.

Så der er noget der tyder på, at det psykiske arbejdsmiljø er vigtigere end det fysiske. Selvfølgelig skal det fysiske arbejdsmiljø være i orden, men vores tese er, at det primært kan skade arbejdsglæden, hvis ikke det er i orden. Hvis arbejdspladsen f.eks. er indrettet så medarbejderne ofte får skader eller bliver syge, så vil det uden tvivl sænke arbejdsglæden. Men når først det fysiske arbejdsmiljø er i orden, er der andre ting der er vigtigere.

Et godt fysisk arbejdsmiljø opfylder efter vores mening 3 ting:

 1. Arbejdspladsens indretning understøtter det arbejde vi skal lave – det skal f.eks. kunne understøtte forskellige arbejdsopgaver og forskellige personligher.
 2. Medarbejderne har kontrol og indflydelse over indretning og udseende af deres arbejdspladser.
 3. Det er visuelt varieret og inspirerende.

Hvor mange af de punkter lever din arbejdsplads op til?

Her er 3 ideer, som måske kan inspirere jer.

1

Billedet øverst i artiklen er fra vores besøg hos Innocent Drinks i London, hvor mange af kontorerne har kunstgræs i stedet for gulvtæpper. Kantinen har gamle havebænke i stedet for moderne møbler. Det er ikke bare billigere – det skaber væsentligt mere arbejdsglæde.

2

Oracle Danmark har indrettet deres kontor med 4 forskellige zoner, som understøtter 4 forskellige arbejdsformer, bl.a. en stillezone og en ringezone. Alle kan vælge zone alt efter humør og arbejdsopgaver den dag. Læs mere om det her.

3

Zappos

Dette billlede er fra et af vores besøg hos Zappos, en af USAs gladeste arbejdspladser, hvor de har givet medarbejderne 100% frie hænder til at dekorere deres arbejdspladser. Resultatet er kaotisk, men også sjovt, personligt og inspirerende.

Hvad kan din arbejdsplads gøre, for at skabe et fysisk arbejdsmiljø, der giver glæde?

Skrevet af alexander

Alexander stiftede Arbejdsglæde nu i 2003 og er en af verdens førende eksperter i emnet. Han har skrevet 5 bøger om arbejdsglæde og holdt hundredevis af foredrag i næsten 50 lande.

4 kommentarer

 1. Tak for en god blog.

  Lige til dette indlæg, må jeg dog sige, at jeg simpelthen ikke er enig. Altså ikke i at indretningen og det fysiske arbejdsmiljø ikke er vigtigt, for det er super vigtigt, men jeg synes, at der mangler det perspektiv, at det rent faktisk er en arbejdsplads og ikke ens privatbolig, man befinder sig i.

  I det offentlige rum kan total selvbestemmelse i fht. indretning backfire, så man måske selv trives på sin egen plads, men at ens kollegaer ikke nyder, at man har “kreativt rod”. Det opfattes af mange som visuelt støj, og det en medarbejder synes er hyggeligt og hjemligt, kan være forstyrrende for en anden. Det er vel i grunden ikke så langt fra, hvordan det forholder sig på hjemmefronten, hvor der heller ikke altid er enighed om, hvad der er hyggeligt, og hvad der er rod.

  Derfor synes jeg, at det er vigtigt at give folk indflydelse inden for nogen rammer, der passer til virksomheden visuelle identitet. Vi skal huske, at indretningen også er en del af virksomhedens coorporate branding, og kommer der gæster, duer det ikke, at det indtryk de får af virksomheden er et lystigt anerki med hjemmebragte blomsterstiklinger,blandede urtepotter og plakater. Medmindre, det altså passer til det, man gerne vil signalere, som virksomhed.

 2. Ud fra jeres egen beskrivelse af de tre krav til et godt fysisk arbejdsmiljø, så kan Oracle Danmark vel ikke komme på “den gode liste”, idet de hverken tillader medarbejderkontrol eller indflydelse over indretning og udseende af deres arbejdsplads, eller er visuelt varieret og inspirerende, jf. den artikel I henviser til. Men det er måske også nok med 1 ud af 3 :-)

 3. @Kirstine: Man skal nok finde en grænse mellem totalt anarki og frihed til at indrette sin egen arbejdsplads :)

  Zappos har givet 100% frie hænder og det fungerer fantastisk for dem – bl.a. fordi mange af de mennesker som synes den slags rod er forfærdeligt ikke søger jobs der, når de først har set kontorerne.

  Jeg håber da, at medarbejderne er voksne, ansvarlige mennesker, som ikke behøver nøjagtige regler for hvordan de må pynte deres arbejdsplads, men faktisk selv er i stand til at vurdere, hvad der fungerer og er i tråd med firmaets image. Hvis ikke medarbejderne kan det, har man i nok større problemer :)

  Omvendt talte jeg engang med en leder fra Credit Suisse, hvor de havde hængt en guirlande op til jul. Den fik de prompte besked på at pille ned igen, fordi “nogen kunne gå ind i den og sagsøge firmaet.”

 4. @Lone: Vi nævner Oracle som et eksempel på regel #1 – ikke nødvendigvis de to andre. De 3 regler kan sagtens kombineres.

Skriv en kommentar