Danskerne arbejder mindre end vi troede – hurra for det!

Tid

Vi danskere arbejder ikke bare meget lidt – vi arbejder endnu mindre end vi troede. Den 29. juni fortalte JP, at Danmarks Statistik har ændret den metode de bruger til at opgøre det totale årlige antal arbejdstimer i Danmark. Og det er ikke bare ude på yderste decimal – en økonom kaldte det en “monsternedjustering”.

Ifølge den gamle metode arbejdede vi til sammen 4,2 milliarder timer om året, men det blev barberet ned med 304 millioner timer. Hvis man kigger på en arbejdende gennemsnitsdansker, betyder det at hun ikke arbejder 1546 timer om året, men kun 1451!

Det anbringer os på en fjerdeplads over de OECD-lande som arbejder mindst, kun slået af Holland, Tyskland og Norge. Og det er helt fantastisk!

Det er der selvfølgelig også nogle som er rigtig kede af. Martin Ågerup fra Cepos siger:

“Det er et problem, hvis vi har en svækket arbejdskultur, for det skader vores konkurrencedygtighed ude i verden…”

Arbejdsmarkedspolitisk chef Steen Nielsen fra Dansk Industri er enig:

“Vi har peget på, at hvis vi vil skabe mere vækst, så er en af mulighederne at arbejde mere.”

Men er det en god ide at skrue op for danskernes arbejdstid? I juni var jeg i Chile og holde to foredrag om arbejdsglæde og der mødte jeg en arbejdstidskultur, der er stik modsat den danske. I OECD-tallene ligger Chile helt i toppen på arbejdstid kun overgået af Mexico og Grækenland. Gennemsnitschileren arbejder 2027 timer om året – altså 43% flere timer end gennemsnitsdanskeren.

Det lyder som en drøm for DI og Cepos, men alle de steder jeg kom, fortalte Chilenerne mig om de problemer det skaber: Om arbejdsdage der starter kl. 8 og slutter kl. 19. Om et ledelsespres der gør det umuligt for medarbejderne at tilpasse arbejdstiden til resten af deres liv. Om manglende tid til at se børn, familie og venner. Om frustration og lav arbejdsglæde fordi meget af arbejdsdagen reelt er spildtid.

Og resultatet er klart: Chile og Mexico som ligger helt i toppen på arbejdstid, har samtidigt den dårligste produktivitet i OECD. Chiles BNP per arbejdstime er 20,9 USD. Danmarks er 53,5 – to en halv gange højere! Faktisk ligger vi formodentlig på en 2. plads i OECD på produktivitet, når man medregner den nye nedjustering i vores samlede antal arbejdstimer – og det skyldes direkte vores lave arbejdstid.

Vi ved fra produktivitetsforskningen, at medarbejdere som fast arbejder 60+ timer om ugen, reelt ikke når mere arbejde end dem som arbejder 40, blandt andet fordi de bliver mindre kreative, mere trætte, mere stressede og laver flere fejl.

Og vi ved også fra forskningen, at medarbejdere som presses til at arbejde mange timer om dagen mister arbejdsglæden, fordi de oplever at de spilder meget af deres tid på arbejdet. En af de vigtigste faktorer som giver arbejdsglæde er netop, at man oplever at være effektiv og produktiv, og det gør man ikke, når man arbejder 70 timer om ugen.

Mange medarbejdere reagerer derfor ved at spilde meget af den arbejdstid. Det kan godt være de er på arbejdspladsen i 10 timer om dagen, men 2-3 af de timer går med facebook, kaffepauser, internetshopping osv. Det er ikke af ond vilje eller dovenskab – der er bare meget få, som kan arbejde effektivt og koncentreret 10 timer om dagen.

Så der er to veje vi kan vælge at gå i Danmark: Vi kan holde fast i den model, der har givet os en topscore på produktivitet:
Lav arbejdstid -> Høj produktivitet & bedre work/life balance -> Mere arbejdsglæde -> Mere profit og vækst for danske arbejdspladser

Eller vi kan gøre som Cepos, DI og andre gerne ser og skrue op for arbejdstiden, men det vil give bagslag.
Højere arbejdstid -> Lav produktivitet & mere stress -> Mindre arbejdsglæde -> Lavere profit og vækst

Jeg synes det giver mest mening at vi holder fast i den model som giver mest arbejdsglæde, mest profit og mest vækst. Så lad os være stolte af og fastholde vores position som nogle af OECDs gladeste, mindst arbejdende og mest produktive.

Skrevet af alexander

Alexander stiftede Arbejdsglæde nu i 2003 og er en af verdens førende eksperter i emnet. Han har skrevet 5 bøger om arbejdsglæde og holdt hundredevis af foredrag i næsten 50 lande.

2 kommentarer

  1. Hej og tak for kaffe.

    Det er sjovt som selv så klare tal kan tolkes eller ignoreres af vores profit hungerende virksomheden. Logikken er, hvis 1 times giver 100 kr og 2 timer giver 200 kr må 10 timer jo lave 1000 kr.
    Så meget for de lange uddannelser som Cepos og DI top folk har.

    Rigtigt godt dag til alle og tillykke med de flotte tal.

    John.

  2. Det passer også med min egen erfaring. Jeg har tænkte på at en ubetinget basisindkomst vil skubbe til udviklingen, da vi dermed ikke bliver tvunget til at tage et arbejde, som ikke giver arbejdsglæde, men vil også åbne op for mere fleksibilitet til at tilpasse en arbejdstid i forhold til andre livsbehov – såsom børnepasning. Det vil give arbejdsgivere en naturlig incitament til at sikre en virksomhed med arbejdsglæde i fokus.

Skriv en kommentar