Top 5 måder at skabe arbejdsglæde i juletiden

Top 5 måder at skabe arbejdsglæde i juletiden

December måned er lidt et paradox. På den ene side er det superhyggeligt med julen der nærmer sig og masser af gode traditioner – på den anden side er dagene mørke, vejret koldt og kedeligt og arbejdet ofte ekstra travlt.

Så det er jo en fantastisk lejlighed til at bruge juletiden aktivt til at skabe endnu mere arbejdsglæde. Her er vores 5 bedste tips til at gøre det.

1: Hyg lidt om jer selv og hinanden

Her er et skønt eksempel fra Solar, Danmarks største el- og vvs-grossist, hvor afdelingschef Carsten Knudsen tog turen rundt på hele kontoret for at servere ris a la mande for alle medarbejderne:

Arbejdsglæde er… når chefen serverer ris a la mande

Juletiden giver et kanon potentiale for at give hyggen et spark opad på arbejdspladsen. Hvad kunne du gøre, for at sprede lidt hygge og julestemning? Skal du uddele pebernødder eller mandariner? Er det noget med at synge en julesang en mandag morgen? Hvad med en adventskrans som I samles om og tænder hver morgen? Eller..?

2: Gå amok med julepynten

Lad der bare gå Gertrud Sand i den her i december. Sidste år var jeg i Kastrup Lufthavn i december på vej til et foredrag. Jeg sad i en café derude og kunne kigge ind ad vinduet til et af lufthavnens kontorer, hvor de havde fundet den store kasse med julepynt frem. Der var simpelthen gran, guirlander, julehjerter og kræmmerhuse over det hele. Det var fuldstændig festligt og jeg kom helt i julestemning bare ved synet.

Så bare kom i gang med at pynte kontoret op og lad det gerne tage lidt overhånd. I kan endda arrangere en konkurrence mellem afdelingerne, hvor den afdeling der har det meste eller det flotteste julepynt vinder. For ekstra point kan I samle afdelingen og lave julepynten selv.

3: Lav en glad nisseordning

Normalt når man laver julenisse ordning på kontoret handler det om at drille folk. Du ved: Stjæle kuglen fra musen og den slags uden at blive opdaget.

Vi foreslår I vender den om og laver en nisseleg hvor det handler om at give en kollega arbejdsglæde. Helt som sædvanligt trækker alle navnet på en kollega, som de skal nisse uden at blive opdaget, men nu handler det om at glæde dem. Læg slik på deres skrivebord, skriv rosende beskeder, hjælp dem med deres arbejde osv… alt sammen uden at blive grebet i det.

Lige før jul kan I samles og se om I kan gætte hvem der var nisse for hvem.

4: Den gavmilde pakkeleg

Til julefrokoster leger man tit den her terning-leg hvor alle har en gave med, og hver gang nogen slår en sekser må man tage en gave fra en anden. Den leg kan man vende om, sådan så hver gang nogen slår en sekser må de give en gave. Den der slår seks skal give en gave til en medspiller. De kan give en af deres egne væk eller de må tage en gave fra en anden, men de kan ikke tage den til sig selv, de skal give den til en medspiller.

Prøv evt. også den version hjemme hos familien – det giver en superglad og positiv stemning.

5: Julesang

Og så kommer man langt med en sang. Hvad med at starte hver arbejdsdag i december med at synge en julesang? Eller at starte afdelingsmøderne i december med en sang? Der er ca. en million julesange at vælge i mellem – og mange bliver glad af at synge.

Din mening

Hvad tænker du – er der noget af det her, som kunne fungere på din arbejdsplads? Hvordan er juletiden ellers der hvor du arbejder? Hvad har du før oplevet, som gav arbejdsglæde i december? Skriv en kommentar her nedenfor, vi vil smaddergerne høre din mening.

Relaterede artikler

Skrevet af alexander

Alexander stiftede Arbejdsglæde nu i 2003 og er en af verdens førende eksperter i emnet. Han har skrevet 5 bøger om arbejdsglæde og holdt hundredevis af foredrag i næsten 50 lande.

5 kommentarer

 1. Julen er super vigtig og en oplagt mulighed at hygge lidt om hinanden i.

  Vi har stor succes med følgende hygge-tiltag:
  1. Personlige julekort.
  Forsiden prydes af et glad fællesbillede (se det her: http://www.facebook.com/#!/citycallcenter) og alle kortene skrives personligt til både kunder og leverandører. Det er omkring 300 stk. i alt og vi er 8 fuldtidsansatte, så der er travlt i dagene op til d. 1/12. :-)

  2. Julekortskonkurrence.
  Det er faktisk en popularitetskonkurrence. Den af vores ansatte, der modtager flest gammeldags julekort, kåres som den mest populære og vinder en fin præmie. Sidste år var det gavekort til to personer i Comedy Zoo.
  (Needless to say må medarbejderne bruge alle de tips og tricks de kan, for at få deres kunder til at sende dem et julekort, hvilket som regel giver en hel del morskab i sig selv)

  3. Juleoppyntningsdag/aften.
  Vi starter sidst på eftermiddagen og pynter op i hyggeligt samvær i selskab med hinanden, glögg og æbelskiver.

  4. Åbent hus hele december.
  Vores kunder og venner af huset er heldigvis rigtig gode til at kigge forbi og hygge over en kop glögg i løbet af december. Så får vi sat ansigt på hinanden (for dem vi ikke har set før) og lige fulgt op på hvad der er sket siden sidst (for dem vi har set før).

  5. Medarbejderjulegaverne
  Der lægges naturligvis også store kræfter i julegaverne til medarbejderne, som vi ikke kunne drømme om at afskaffe, krise eller ej.
  De får for hver en øre af maksimum beløbet og det går til de ting vi synes kunne være fine, hyggelige, praktiske eller hvad vi nu synes. Det er altid en kæmpe kurv fyldt med gaver, slik og vin (til de fuldtidsansatte i hvert fald).

  6. Julemusik som ventemusik
  Den slags skal naturligvis til i et call center. :-)

  Rigtig glædelig jul allesammen!

 2. Super gode og inspirerende ideer !! Hvor ville jeg ønske, at I sendte dem ud i bedre tid til næste år :o)

  Vi sad selv i november og brainstormede på mulige tiltag. Det kunne have været fedt at få inspirationen allerede dér.

  Vi endte med en julegavekalender, hvor tilfældige medarbejdere hver dag trækker en kollegas navn, som så får en gave fra vores udbud af reklamegaver og andet, vi i forvejen har på lagret. Dét har vi fået en del positiv feedback på.

  Derudover har vi købt en nisse, der kan gå og synge en julesang samtidig. Den har vi sat i stedet for vores receptionsklokke til morskab for alle, der kommer på besøg :o)

  Super god idé med ‘åben afdelingshygge’. Den vil jeg tage med til brug ved en senere lejlighed :o)

  Mange julehilsner
  Mette

 3. Jeg har sidste år lavet en Juleblog som udgives både internt hos os og privat på min egen blog.

  Hver dag kan man læse en ny historie om julen og dens historie og traditioner. Det har været meget populært :o)

  Du kan se et eksempel her: http://tokr.wordpress.com/

  Vi har også årets Julemand – en 50 cm. dukke som går på omgang i afdelngerne, som har gjort sig særligt bemærket på en eller anden festlig måde. Den uddeles ved årets julefrokost.

  God jul.

  Torben Kronborg, Professionshøjskolen UCC

 4. På min arbejdsplads har nogen været rundt i hele huset og har klistret røde karton-nissehuer med hvide kvaster på alle hoveder: Malerier på væggene, plakater på opslagstavler, info-standere – alle steder har et hoved fået en nissehue klistret på. Nissehuen er altid i den rigtige størrelse :)

  Det er en sjov juleudsmykning, som ikke er særligt overvældende. Og det er sjovt at få øje på flere nissehuer, når man går igennem huset.

 5. På min arbejdsplads er det tradition, at nogle kolleger på luciadag, den 13. december, møder meget tidligt, og sætter fyrfadsstager med levende lys på gulvet langs begge sider af vores lange kontorgang. Når vi andre ankommer, mødes vi af en allé af levende lys, stemningsfyldt julemusik samt lidt julemundgodt. Det er smukt og stemningsfyldt og noget, som alle ser frem til.

Skriv en kommentar