Er det ok at sove på jobbet?

Må vi sove på jobbet? Photo by G-stockstudio Getty Images Pro

Er det ok at sove på jobbet?

Må indrømme at jeg er blevet lidt fan af Bob Sutton. Han har virkelig fat i nogle interessante pointer. Bob er bl.a. fascineret af undersøgelser om søvn, søvnmangel og power naps (det der vel i daglig tale hedder, at tage en lur ;o)

Når vi er ude og holde foredrag taler vi om “mig-tid” – at tage et par minutter hver dag, hvor du sidder helt for dig selv og bare mærker efter. Nogle tager en power nap, andre mediterer, tager en lur, slapper af – essensen er, at du sidder uforstyrret og kun har tankerne på dig selv, vi kalder det “mig-tid”.

Her er et lille uddrag fra Bob Suttons blogindlæg omkring emnet “power nap”.

En ret stor undersøgelse viser at søvnmangel gør folk mindre glade, mindre opmærksomme på hinanden og svækker folks kreativitet og produktivitet. Nogle undersøgelser viser at selv en kort lur kan mindske skaderne der er forårsaget af søvnmangel. Korte power naps på blot 10 minutter har vist sig at give psykologiske fordele i form af mindre træthed og bedre koncentration” (link).

Bob fortæller om en undersøgelse, hvor 3 grupper studerende bliver sammenlignet på deres performance (målt på deres evne til at identificere en anderledes tone i en række af toner). To af grupperne skulle tage en power nap efter frokost, Gruppe 1 tog en lur hen over skrivebordet på 20 min og Gruppe 2 lå ned og tog en lur på 20 min og så var der Gruppe 3 som slet ikke sov. Undersøgelsen viste, at dem der tog en lur (uanset hvilken type) fik bedre resultater end dem der ikke fik en lur, og dem der lå ned havde de bedste resultater af alle!

Selvom denne undersøgelse viser, at du kan blive mere fokuseret på job hvis du tager en lur efter frokost, vil der naturligvis være jobs hvor dette ikke kan lade sig gøre – eller hvor det måske ligefrem kan være farligt at tage en lille “morfar”.

Hvad synes du? Skal det være ok at tage en power nap på jobbet?

Hvad ville du tænke hvis du så en kollega blunde i arbejdstiden?

Skal danske virksomheder indrette hvilerum? Nogle har allerede hvilerum – jer vil vi også gerne høre fra :o) Bruger I dem? Og kan du mærke en forskel når du tager tid til dig selv i løbet af en arbejdsdag?

Skrevet af Arlette Bentzen

Arlette er certificeret i positiv psykologi og har mange års erfaring som underviser og foredragsholder og har været en del af Arbejdsglæde nu siden 2010. Arlette får arbejdsglæde af at flytte mennesker og når der opstår ny energi hos den organisation hun har arbejdet med.

5 kommentarer

 1. Kære power-nap kollegaer,

  Undskyld denne korte forstyrrelse.

  Hvor er det dejligt at læse, hvordan der er blevet lagt hårdt arbejde i at bevise at det at tage sig et power-nap er sundt.

  Det er vi mange der er dybt taknemmelige for.

  Nå, tilbage til……

  ……arbejdet ;-)

  Bedste hilsen en serial power-napper

 2. Jeg er overbevist om, at hvis arbejdspladsen gav lov til en 10 min. power nap efter frokost, ville vi arbejde meget mere effektivt om eftermiddagen. Hvem kender ikke den lille eftermiddags-nikke-krise, som skal bekæmpes med kaffe, slik eller andet, før man liver op igen? En power nap er sådan set sundere.

  ;o) Hilsen
  en kommunal arbejdsmiljørep.

 3. En mulighed som skulle være til stedet på alle arbejdspladser Ja da.

  Forleden dag, så jeg to af mine “konkollegaer” på La Oficina uafhængigt af hinanden at tage en power nap.

  Skønt tænkte jeg at være på et kontorfællesskab, hvor dette er muligt og man bare gør det. Vi har naturligvis ikke en arbejdsgiver, men er vores egne bosser.

  Jeg selv tager tit en morfar… jeg har brug for mine 8 timer for at kunne fungerer optimalt. I perioder er jeg A menneske og andre gange B og så må man jo indhente det forsømte og være C menneske ;-)

 4. Det glæder mig at se at I alle er fortalere for en lille “morfar” i arbejdstiden.
  Jeg opfordrer hermed at “power nap” legaliseres rundt omkring i de danske virksomheder, og lad os alle blive mere kreative, produktive og ikke mindst…. GLADERE :o)

 5. Jeg er også selvstændig juridisk rådgiver og jeg bruger selv både power nap og en god morfar. Hvis øverste etage begynder at lukke ned og der ikke er skemalagte møder, så skynder jeg mig hen på sofaen (som står på kontoret) og indleder min power nap med meditation og indstiller det indre ur til 17 eller 27 minutter. Hvis hjernen bliver overtræt pga. overarbejde fra dagen i forvejen, så prøver jeg at falde rigtig i søvn 1 time. Så kan jeg igen arbejde til kl. 21.00 – 22.00 eller 24.00. Hvis jeg ikke lytter til min hjerne, så bliver jeg udmattet og begynder at lave fejl og overspringshandlinger for ikke at beskæftige mig med de tunge opgaver, som skal løses. Min sekretær har også fået besked på, at hvis hun er træt, så skal hun hellere tage sofaen end at arbejde langsomt eller lave fejl. Det skal lige siges, at arbejdstempoet er generelt højt og koncentreret og arbejdsdagen lang.

Skriv en kommentar