Hjemmearbejde med kontrol

Idag fald jeg over en artikel der er meget tidstypisk hvad angår lederes tillid, og på visse områder mangel på samme, til deres medarbejdere.

Business.dk idag skriver de om det dilemma der kan opstå, når medarbejdere har mulighed for hjemmearbejde: I tillid til at medarbejderen er voksen og kan adminstrere sin egne tid, lader vi ham/hende arbejde hjemme. Men så melder den snigende følelse sig: Laver de nu noget? Trangen til kontrol er næste tanke der melder sig.

Hvordan ville du håndtere det, hvis du fik mistanke om at medarbejderen ikke sad trofast og arbejdede derhjemme? De muligheder der peges på i artiklen, og som synliggøres af de fem svarmuligheder i den netop gennemførte poll er fem variationer over det samme tema: Jeg bruger min magt som leder til at skride ind, når jeg får mistanke om dovneri.

Hvad jeg savner er holdningen: Lad nu være med at checke medarbejderen, og fokuser i stedet på om opgaven løses. Artiklen hedder netop “Udryd mistanken om pjæk”, men en mere interessante vinkel kunne være “Lad være med at mistænke folkene for pjæk”.

I den gennemførte spørgeundersøgelse savner jeg et bedre svar end de fem måder at udøve magt på. Hvad med:

Jeg opdager at medarbejderen ikke svarer telefon og mail i løbet af dagen, men jeg gør ikke noget ved det. Medarbejderen har frihed til at planlægge sin tid som han finder bedst. Han kender sine opgaver, og indtil han ikke møder sine deadlines og aftalte resultater, så er der intet problem. Jeg erkender, at mit behov for at få svar på en mail midt på dagen måske ikke passer sammen med medarbejderens behov for at arbejde på andre tidspunkter, og jeg tilpasser mig efter det.

Flextid og hjemmearbejde er efterhånden meget udbredt, og godt for det. Hvad der ikke er udbredt endnu, er ROWE – Result Only Work Environments: Arbejdspladser der kun holder medarbejderne op på at de leverer det aftalte, og ikke på hvornår de arbejder, eller hvor mange timer. Vi hænger i stedet fast i industrialderens tro på, at produktivitet hænger sammen med antal timer arbejdet, et forhold der igen og igen er dokumenteret som forkert. Chefen skal lære at give slip og stole på sine folk. Læs evt. mere om den manglede sammenhæng mellem produktivitet og timer arbejdet på vores engelske blog, f.eks. i artikel om The Cult of Overwork.

Har du mulighed for hjemmearbejde? Betyder det, at du stadig skal arbejde 8 til 16, bare hjemme, eller har du rent faktisk (reel og uden kontrol) mulighed for at arbejde når du har lyst, blot arbejdet bliver udført? Jeg vil meget gerne høre din mening :o)

Skrevet af alexander

Alexander stiftede Arbejdsglæde nu i 2003 og er en af verdens førende eksperter i emnet. Han har skrevet 5 bøger om arbejdsglæde og holdt hundredevis af foredrag i næsten 50 lande.

Skriv en kommentar