Grevedømmet på kontoret

I går havde jeg den udsøgte fornøjelse at være til foredrag med Alfred Josefsen, den prisvindende direktør fra Irma (Alfred blev Årets Leder i 2003). Hvilken inspiration! Alfred beskrev hvordan Irma siden 1999 har haft fokus på at skabe en arbejdsplads hvor de ansatte først og fremmest er glade, ud fra en tro på, at “hvis man har fokus på at skabe en god arbejdsplads, så løser man samtidigt alle andre problemer hen af vejen”.

Ledelsesgruppen i Irma tæller 7 personer, og deres opgave er først og sidst at sikre at medarbejderne er glade. Dette står i kontrast til de fleste arbejdspladser, hvor ledelsen har næsten al deres fokus på kunder og på detaljestyring og kontrol af de projekter medarbejderne arbejder på. Som Alfred sagde: “Vi har ingen fokus på kunder, vi har fokus på medarbejderne”.

Efter foredraget diskuterede jeg budskaberne med Alexander, og jeg kom til at tænke på fortidens Herremænd, på Grever, Fyrster, Baroner og Konger. Som Alexander skrev i sidste uge, så er det via småkageeksperimentet påvist, at folk med mere magt end dem omkring sig, de har det med at blive en smule mere egocentrerede og ligeglade. Som fortidens Herremænd. Datidens ledere havde næsten uindskrænket magt over deres “undersåtter”, og historiebøgerne er fulde af eksempler på undertrykkelse, fornedrelse, udsultning og misbrug. Herremændene kunne gøre hvad de ville. Ærgerligt at så mange af dem valgte at bruge magten på en negativ måde, i stedet for at skabe det ideelle forhold for dem omkring sig. Småkageeksperimentet antyder, at det ligger i menneskets natur at agere sådan – når vi vel at mærke ikke er bevidste om det.

Hos Irma er der Fedtegrever i køledisken, men “dette er mit kongerige”-indstillingen leder man forgæves efter hos ledelsen. Ledelsen hos Irma har indset en fundamental sandhed: Begejstring, arbejdsglæde, udvikling, engagement og motivation er den bedste genvej til bedre resultater. Som Alfred udtrykker det: “Det er en naturlov, den er ligeså stærk som tyngdekraften”. 

En hurtig optælling 10 år tilbage i tiden: 2 ud af hver 3 ledere jeg har haft i mine egne jobs, enten direkte eller i næste led oppe, har være fra kategorien Grever&Baroner. Kun hver tredie har efterladt et indtryk af at være velmenende og med fokus på at skabe gode forhold for medarbejderne. Kun hver tredie ville have tilbudt mig en småkage mere, frem over at æde den selv…

 — Tak fordi du læste med, i dette mit første blogpost i Projekt Arbejdsglæde. Kommentarer er som altid velkomne, men først skal jeg i Irma efter småkager :o)   / Jon Kjær Nielsen, Underviser Med Glæde

Skrevet af alexander

Alexander stiftede Arbejdsglæde nu i 2003 og er en af verdens førende eksperter i emnet. Han har skrevet 5 bøger om arbejdsglæde og holdt hundredevis af foredrag i næsten 50 lande.

Skriv en kommentar