Når krisen kradser – husk fokus på arbejdsglæden
Verden er fyldt med uforudsigelighed. Økonomisk uro, politiske beslutninger og krig skaber usikkerhed – og det påvirker også arbejdsglæde og trivsel på danske arbejdspladser. Og når vi bliver ramt af usikkerhed, reagerer vi instinktivt ved at holde igen, beskytte os selv og passe på vores ressourcer. Men det kan være lige præcis den forkerte strategi – især når det gælder arbejdsglæde i krisetider.
Når kriser rammer, aktiverer hjernen kamp-eller-flugt-responset. Vi bliver mere forsigtige, søger tryghed og holder igen med vores ressourcer. Det er naturligt, men kan også være en fælde. For hvis vi konstant er i beredskab, glemmer vi at prioritere de ting, der giver os energi, håb og motivation – som arbejdsglæde.
I bogen Hurra der er i krise beskriver Alexander Kjerulf, hvordan kriser kan være en katalysator for udvikling, hvis vi tør gribe mulighederne. Han argumenterer for, at virksomheder bør fokusere på arbejdsglæde – ikke på trods af krisen, men på grund af den. For når alt andet er usikkert, kan arbejdspladsen være det faste holdepunkt, hvor medarbejderne føler sig set, hørt og værdsat.
Hvordan kan danske virksomheder navigere gennem usikkerheden og samtidig styrke arbejdsglæden?
Mange danske virksomheder vælger desværre at skære ned på trivsel og arbejdsglæde, når kriser rammer. Fokus flyttes fra medarbejderpleje til bundlinje. Men hvad nu, hvis vi vender det om?
I stedet for at skabe tryghed, vælger mange virksomheder at skære ned på trivselstiltag. Det kan vise sig at være en kortsigtet strategi i krisetider, for når medarbejdere føler sig trygge, engagerede og inkluderet i fællesskabet, præsterer de bedre – også under pres. Undersøgelser viser, at arbejdsglæde ikke kun skaber et bedre arbejdsmiljø, men også øger produktiviteten og mindsker sygefraværet. Det er en investering, der kan betale sig både på kort og lang sigt.
Gør arbejdsglæde til en fast del af virksomhedens strategi
Vær tydelig om, hvordan virksomheden prioriterer arbejdsglæde. Skab rammerne for at medarbejderne kan bruge tid på trivsel og arbejdsglæde, både med eksterne og interne initiativer. Det kan være noget så simpelt som at huske at fokusere på det positive:
Del også de gode historier: Planlæg ugentlige møder, hvor medarbejdere deler gode hverdagshistorier.
Fejr fremskridt – ikke kun resultater: Skift fokus og tal om jeres meningsfulde små fremskridt. Anerkend indsatsen, selv når resultatet ikke er nået.
Gør arbejdsglæden til et fast punkt på dagsordenen: Tal sammen om trivsel – og om at arbejdsglæden er vigtigt. Hvad gør du for din egen arbejdsglæde? Og hvad gør virksomheden for at prioritere arbejdsglæden?
Nedsæt trivselsgrupper: Skab tillid, tryghed og plads til at tale om trivsel, ved at nedsætte trivselsgrupper. På den måde er der altid kolleger, som du kan tale med når det måske er svært.
Opfordring til virksomheder i usikre tider
Arbejdsglæde betyder noget – og kan gøre en kæmpe forskel, både for mennesker og for bundlinjen. Hvis du – som virksomhed – tager dine medarbejdere alvorligt, så skal du også tage deres arbejdsglæde alvorligt. Og netop i usikre krisetider, kan arbejdsglæden være lige præcis dét, der skaber fundamentet for at komme stærkere igennem stormen.