Planlæg din sommerferie: Tips til at gå på ferie uden stress

Planlaeg din sommerferie. Tips til at gå på ferie uden stress.

Planlæg din sommerferie: Tips til at gå på ferie uden stress

Sommerferien nærmer sig, og mange af os ser frem til en velfortjent pause fra arbejdet. Men inden du kan nyde ferien, er der ofte en række opgaver, der skal afsluttes og forberedes. Det kan hurtigt føles stressende. Men du kan kan fastholde arbejdsglæden og få en stressfri ferie – det kræver blot lidt planlægning og prioritering de sidste uger inden ferie. Forlad arbejdspladsen med ro i sindet velvidende om, at du har gjort alt hvad du kunne, for at forberede dig.

Vil du også have en sommerferie uden stress? Her er nogle konkrete tips til at du kan gå glad på ferie:

1. Planlæg og prioriter dine opgaver

Det første og vigtigste skridt er at få et overblik over dine opgaver. Prioriter så du ikke har uafsluttede opgaver hængende over hovedet når du kommer tilbage fra ferien.

Sommerferie uden stress: Planlæg og prioriter dine opgaver
 • Lav en To-Do liste: Start med at lave en liste over alle dine opgaver og deadlines. Vurder realistisk, hvad der kan nås inden ferien, og hvad der kan vente til efter. Opdel dem i kategorier, så du ved hvad du skal nå inden ferien, hvad der skal uddelegeres, og hvad der kan vente til du er retur.
 • Vær realistisk: Fokuser på de opgaver, der kræver din umiddelbare opmærksomhed.
 • Brug kalenderen: Book tid i din kalender til de vigtigste opgaver. Afsæt og bloker tid til oprydning, for at undgå at blive overbooket med møder og ekstra opgaver i perioden op til ferie.
 • Afslut de vigtige opgaver: Afslut de nødvendige opgaver, dvs. de opgaver du har i kategorien over de opgaver du selv skal afslutte inden ferien.
 • Overlever opgaver til kolleger: Sørg for at overlevere nødvendige opgaver til de rigtige kolleger, så arbejdet kan fortsætte, mens du er væk. De skal naturligvis have en god overlevering med de nødvendige informationer og ressourcer til at kunne løse opgaverne. Udlever dokumentation, for hvad der allerede er gjort, og hvad der mangler, så din kollega nemt kan tage over. Det kan være i form af skriftlige noter eller et møde, hvor I gennemgår de nødvendige opgaver.

2. Kommunikation før ferien

Det er vigtigt at informere både interne og eksterne kontakter om din fravær.

Sommerferie uden stress: Husk kommunikation før ferien
 • Informér om dit fravær: Giv både dine kolleger og samarbejdspartnere besked om, at du holder ferie, sammen med information om hvem de kan kontakte i dit fravær.
 • Lav et informativt autosvar på din email: Henvis til kolleger der kan hjælpe. Informerer om din ferieperiode og hvornår du er retur. Angiv også en kontaktperson, som kan træffes i dit fravær. Du kan også vælge at skrive at din mail er lukket helt ned i ferien.
 • Indtal en feriebesked på din telefonsvarer: Lav en telefonsvarerbesked, der giver samme information som autosvaret på din e-mail.

3. Ryd op før ferien

En ryddelig arbejdsplads kan hjælpe dig at gøre din tilbagevenden efter ferien mere behagelig. Det er virkelig en luksus at komme retur efter ferien til god orden og prioriterede opgaver.

Ryd op før ferien og få en stressfri ferie
 • Ryd op i din indbakke: Arkiver eller slet gamle e-mails, og sørg for at besvare eller videregive de vigtigste. Har du en fysisk indbakke hvori du modtager dokumenter? Sørg også for at tømme den.
 • Organisér din arbejdsplads: Fjern unødvendige genstande, og sørg for, at de vigtigste dokumenter (og lign.) er let tilgængelige for kolleger.

4. Andre gode tips til at gå på ferie uden stress

Det er vigtigt ikke at presse dig selv alt for hårdt, så det ender med at du bliver stresset inden ferien.

Tag ikke overarbejde - husk pauserne - start i god tid
 • Tag ikke overarbejde: Sørg for ikke at kompensere før (eller efter ferien) ved at arbejde ekstra meget. Når vi har overarbejde over længere tid, og undlader at prioritere egenomsorg, giver vi ikke kroppen eller hjernen den nødvendige tid til at hvile og restituere. Dette kan føre til udbrændthed og ferieeffekten bliver ikke optimal.
 • Husk pauserne: Selvom du føler at du har travlt, er det vigtigt at tage korte pauser for at holde hovedet klart.
 • Start i god tid: Vent ikke til den sidste uge før ferien, men begynd med punkt 1 flere uger, måske ligefrem en måned før ferien.

Med disse tips i baghovedet kan du gøre de sidste uger inden ferien meget mere overskuelige og stressfri. Rigtig god ferie!


Relaterede artikler:

Skrevet af Arlette Bentzen

Arlette er certificeret i positiv psykologi og har mange års erfaring som underviser og foredragsholder og har været en del af Arbejdsglæde nu siden 2010. Arlette får arbejdsglæde af at flytte mennesker og når der opstår ny energi hos den organisation hun har arbejdet med.

Skriv en kommentar