Det er ok at sige “nej”

Photo by Valentin Supronovich Canva Pro

Det er ok at sige “nej”

Det er svært at sige nej på jobbet, men det er absolut nødvendigt. Hvis du vil fastholde arbejdsglæden i travle tider, er noget af det vigtigste, du kan gøre for dig selv, at lære at sige fra. Men nej betyder ikke nødvendigvis, at du bare siger ordet. Der er bedre måder at sige fra på – at få din leder (eller kolleger) til at forstå, at du har for mange opgaver.

Det kan være en god vane at spørge dig selv, hvilke opgaver du skal prioritere. Start f.eks. ugen med at lave en prioriteret liste over dine opgaver. At have prioriteret dine opgaver, giver dig mulighed for at sige nej til de ekstra opgaver, der ikke er vigtige, og ja til dem der giver mening at tage ind. Det er nemt at sige ja til alt, men de fleste af os gør det på bekostning af vores work-life-balance; og det er hverken godt for dig eller virksomheden, hvis du går ned med stress.

Hvad kan du gøre?

Det er vigtigt at du ikke tager flere opgaver ind end du kan håndtere. Så hvis du får alt for mange opgaver din vej, skal du sige fra på en god måde. Det kræver måske lidt træning at sige fra over for chefen – men det er vigtigt for dig at lære det. Her er lidt tips der forhåbentlig kan hjælpe dig på vej:

  • Sig, at det vil du meget gerne tage dig af, men det bliver ikke med det samme, gør det klart for lederen/kollegaen, hvornår du har mulighed for at klare opgaven.
  • Sig fra med det samme, hvis du kan se at det er umuligt at presse mere ind. Alternativt kan du udskyde svaret, ved at fortælle at du lige skal se på dine øvrige deadlines, før du kan tage stilling til hvornår du kan tage dig at den ekstra opgave.
  • Sørg altid for at være venlig men tydelig i din kommunikation.
  • Det kan også være en god idé at sige. “Hvis opgaven er vigtig har jeg andre opgaver jeg må give videre.”
  • Spørg dig selv: “Hvad sker der hvis jeg siger JA til opgaven?”. Hvis du kan se at det forholdsvist hurtigt kan klares med at give den en ekstra skalle, er det måske ok. Men hvis det vil betyde at du får overarbejde i en længere periode, er det en god idé at sige fra.

Hvornår skal du ellers sige nej?

Du skal få gjort det klart over for dig selv, at det er helt ok at have grænser – og at de fortjener at blive overholdt. Hvis du bliver bedt om at gøre noget der ikke giver mening, skal du naturligvis også sige fra. Sig nej hvis du bliver bedt om at gøre noget der er imod dine værdier, dårligt for kunden/borgeren/patienten eller måske endda bliver bedt om at gøre noget der er ulovligt.

Så husk at sige fra når der er noget der overskrider dine grænser personligt eller opgavemæssigt. Det viser jo rent faktisk, at du tager dig selv og dit job seriøst.

Din mening

Hvad tænker du? Er du god til at sige fra på arbejdet? Eller har du prøvet at sige “Ja” til noget, hvor du burde have sagt “Nej!”? Skriv meget gerne en kommentar herunder.

Relaterede artikler:

Skrevet af Arlette Bentzen

Arlette er certificeret i positiv psykologi og har mange års erfaring som underviser og foredragsholder og har været en del af Arbejdsglæde nu siden 2010. Arlette får arbejdsglæde af at flytte mennesker og når der opstår ny energi hos den organisation hun har arbejdet med.

Skriv en kommentar