10 tips til at bevare arbejdsglæden efter ferien

Velkommen tilbage fra ferie - med arbejdsglæden i behold

10 tips til at bevare arbejdsglæden efter ferien

Har du haft en god sommerferie? Har du nydt at koble helt af og glemme alt om arbejdet? Er du kommet helt ned i gear? Det håber vi at du har.

Men gruer du lidt for at komme tilbage til jobbet? Hvis du synes det kan være hårdt at komme i gang igen efter sommerferien, skyldes det måske at du plejer at starte for hårdt op. Det gælder om at have fokus på arbejdsglæden fra dag ét og om at starte i et fornuftigt tempo.

Det vil vi meget gerne hjælpe dig med, så vi har nogle tips til dig der skal tilbage på jobbet efter ferien.


Start op stille og roligt

Giv dig selv lov til at komme stille og roligt op i omdrejninger. Det gør du bedst, ved at tage hånd om de overkommelige opgaver først. Lad være med at kaste dig over dine mest komplekse opgaver den første dag. Når du er kommet stille og roligt i gang med de enkle ting, oplever du at få noget fra hånden med det samme. Og samtidig får du mere energi til at påtage dig de mere komplekse opgaver efterfølgende.

Det er ok at være bagud

Det er naturligt at være bagud med opgaverne efter du har været væk på grund af din ferie. Det vil du især kunne mærke, hvis ingen har været stand-in for dig mens du var væk. Forvent ikke at du har styr på alle opgaver efter en dag eller to – det er højst sandsynligt ikke realistisk. Til gengæld skal du prioritere dine opgaver. Inddel dem i de ting der skal ordnes først, og vær afklaret med at en masse opgaver skal vente og løses efterfølgende. Og husk at holde pauser.

Ingen overarbejde

Det kan være fristende straks at tage overarbejde, for at få bugt med alle de ventende opgaver. Men det er det sidste du skal gøre. Hold fast i de helt almindelige arbejdsdage. Eller start blidt op med en kortere første dag på arbejdet. Og husk forrige punkt: Det er ok at være bagud.

Bed om hjælp

Bed chefen eller kollegerne om hjælp, hvis du har brug for det. Opgaverne der skal løses er ikke dit ansvar alene. Men det er dit ansvar at sige til, hvis du har brug for hjælp til at løse dem. Husk det – det er altid i orden at bede om hjælp.

Tal med dine kolleger

Relationen til vores kolleger og chefen er afgørende for arbejdsglæden. Derfor skal du prioritere at tale med dine kolleger. Og her mener vi ikke at du som det første skal spørge til noget arbejdsrelateret. Nej, tal om ferien, fritidsinteresser eller andet de er optaget af i øjeblikket. Få en god snak f.eks. når I siger godmorgen, spiser frokost sammen eller holder en fælles kaffepause. Hør om hvordan deres ferie var. Fortæl om din. Når vi genfortæller positive oplevelser, så genskaber vi de positive følelser der var forbundet med oplevelserne.

Reflektér

Måske har du allerede brugt ferien til at reflektere over den seneste tid på arbejdet. Hvis ikke, brug tid på det nu. Fokuser på at finde ud af hvilke opgaver, rutiner og andre forhold der har givet dig meget arbejdsglæde. Og sørg for at fortsætte med dem. Er der noget der fratager din arbejdsglæde, så overvej hvilke ændringer du kan foretage, for at ændre den situation

Sæt også tid af til at tænke fremad. Ofte sker det, at et afbræk i dagens rutiner (f.eks. i form af en ferie) giver plads til nye idéer. Det handler om at mærke efter, hvad du har lyst til nu. Nye arbejdsopgaver, vaner eller rutiner? Måske kom det til dig under ferien? Måske nu du er tilbage på arbejdet? Hvad brænder du for? Hvordan kan du implementere det?

Tid til dig selv

Sørg for at sætte tid af til pauser i løbet af dagen. Pauser øger koncentrationen, kreativiteten, arbejdsglæden – og så forebygger de stress. Derfor skal du prioritere at holde flere pauser i løbet af dagen. Så husk at tage tid til dig selv. Det kan du f.eks. gøre ved at gå en tur, så får du også bevæget dig :-)

Tilbyd din hjælp

Når du er kommet godt i gang med dit arbejde og andre af dine kolleger kommer retur fra ferien – hvorfor så ikke tilbyde dem din hjælp? De har sikkert en overflod af opgaver der venter på at blive løst. Giv kollegerne en god oplevelse med at komme tilbage efter ferien, ved at tilbyde din hjælp.

Spring ud som glad

Vil du gerne have mere arbejdsglæde? Så skal du gøre mere af det, der giver dig mere arbejdsglæde. Og du skal give dig selv tid til at mærke efter, så du ved hvordan du har det. Tag et par minutter til dig selv hver dag og mærk efter. Det handler ikke om at gå rundt og være lalleglad, men om at være oprigtig glad. Så gør mere af det der giver dig arbejdsglæde. Er der noget der påvirker din arbejdsglæde negativt, så gør noget ved det. Vi er alle forskellige og viser vores glæde forskelligt. Hvad er arbejdsglæde for dig?

Spred arbejdsglæde

En lille uventet venlighed, kan skabe en fantastik dag for en kollega. Beslut dig for at gøre bare én lille ting for en kollega hver dag. Hent en kop kaffe til vedkommende. Tag blomster fra haven med til arbejdet. Tilbyd din hjælp. Ros en kollega for noget konkret. Og husk at sige godmorgen hver dag. Når du spreder arbejdsglæde, bliver du også selv gladere.

Skrevet af Arlette Bentzen

Arlette er certificeret i positiv psykologi og har mange års erfaring som underviser og foredragsholder og har været en del af Arbejdsglæde nu siden 2010. Arlette får arbejdsglæde af at flytte mennesker og når der opstår ny energi hos den organisation hun har arbejdet med.

Skriv en kommentar