Hold fast i de værdifulde medarbejdere

Effektiv ledelse gennem samarbejde photo_by_Melpomenem_Getty_Images_Pro

Hold fast i de værdifulde medarbejdere

Den lave arbejdsløshed vi ser i Danmark, kan medføre at virksomhederne er mere opsøgende og headhunter jeres medarbejdere. Og måske bekymrer du dig, om nogle af dine bedste medarbejdere vil begynde at se sig om efter et nyt job.

Det er dyrt for en virksomhed når medarbejdere skifter job – dyrt konstant at onboarde nye medarbejdere. Og tendensen med hvornår vi skifter job har ændret sig. Meget tyder på at medarbejdere af den såkaldte millennial-generation (født mellem 1980 og 1995) er næsten 4 gange mere tilbøjelige til at forlade deres job, end medarbejdere af babyboomer-generationen (født i årene 1946-1964), og hele 11 gange mere end medarbejdere af generation X (født 1965-1980). Det viser en undersøgelse fra Great Place To Work.

Samtidig har Coronapandemien, virkelig åbnet øjnene for vigtigheden af en sund balance mellem arbejde og privatliv. Mange fik under nedlukningen øjnene op for, hvor vigtigt det er at have tid med familie, venner og til andet end kun jobbet. Har medarbejdere mulighed for én eller flere ugentlige hjemmearbejdsdage, vil det betyde meget for om de bliver eller søger væk.

Hvad kan du gøre?

Hvordan ved du, om dine mest værdifulde medarbejdere er engagerede? Hvad kan du gøre for, at de bliver i virksomheden, og ikke får lyst til at se om græsset er grønne et andet sted?

Det starter med at du kender dine folk – ved hvad de er begejstrede for fagligt, og hjælper dem til at have det godt socialt. Du skal vise dem at du respekterer dem og bekymrer dig om dem, bl.a. ved at anerkende deres præstationer/adfærd, synliggøre deres meningsfulde fremskridt. I det hele taget skal du sørge for at de føler sig set. Og så skal du skabe tid og plads til, at de kan pleje deres relationer i teamet. Dine medarbejdere skal ikke kun have tillid til dig, men også til hinanden. Det er både det faglige og relationsmæssige der er med til at styrke tilhørsforholdet til virksomheden.

TIPS

Her kommer 3 enkle tips, som forhåbentlig kan hjælpe dig, til at fastholde jeres medarbejdere.

1 Hjælp medarbejderen med at se meningen i jobbet. Som leder skal du hjælpe medarbejderne til at forstå, hvordan deres arbejde bidrager til organisationens mission. Når en medarbejder føler at de bidrager til et større formål, og ved at de med deres arbejde, gør en forskel for andre, skaber det arbejdsglæde.

2 Spørg medarbejdere hvad der skal til, for at de kan gøre det de er bedst til. Som leder, skal du have åbne og ærlige samtaler om, hvad de ønsker og har brug for. Spørg på jeres 1-til-1 møder, hvordan de har det med deres arbejde og hvad der giver dem arbejdsglæde. Bare fordi en medarbejder performer godt, er det jo ikke lig med at de trives. Har de brug for mere eller mindre autonomi? Hvor ofte har de brug for anerkendelse? Savner de faglig udvikling? Føler de at de bruger deres styrker nok? Og hvordan ser de selv, at deres styrker kan komme mere i spil? Sæt tid af til dem – og lyt til dem!

3 Løs problemerne. Er der noget der ødelægger deres arbejdsglæde? Måske noget der er med til at medarbejderen ikke føler at de skaber meningsfulde resultater? Så er det vigtigt at handle på det. Find sammen ud af hvordan arbejdsglæden, begejstringen og motivationen kan komme tilbage. Og sørg naturligvis for tydeligt at vise at det er noget du støtter op om og hjælper med.


Vores ledertips er enkle, simple og ikke mindst effektive ting du kan gøre for at øge din og dine medarbejderes arbejdsglæde. Når du bruger vores ledertips på din arbejdsplads, vil vi rigtig gerne høre om det – skriv en kommentar herunder og lad os vide hvordan det gik.
Se alle vores ledertips her

Skrevet af Arlette Bentzen

Arlette er certificeret i positiv psykologi og har mange års erfaring som underviser og foredragsholder og har været en del af Arbejdsglæde nu siden 2010. Arlette får arbejdsglæde af at flytte mennesker og når der opstår ny energi hos den organisation hun har arbejdet med.

Skriv en kommentar