Ny forskning: Derfor er ros fantastisk på arbejdet

Godt Gået

Ny forskning: Derfor er ros fantastisk på arbejdet

Det er af en eller anden grund blevet lidt smart at tale imod ros og anerkendelse på jobbet. Jeg har sågar set nogen sige, at ros på jobbet gør os dummere, mindre risikovillige og mere stressede. Det er en helt absurd påstand baseret på nogle meget tvivlsomme antagelser.

Det matcher også meget dårligt med virkeligheden på danske arbejdspladser. Hvornår har du sidst mødt en person som har forladt et job med ordene “Jamen jeg fik hele tiden ros for mit gode arbejde – jeg kunne simpelthen ikke holde det ud til sidst, jeg var nødt til at sige op!”

Hvad siger forskningen?

Så lad os gøre det man altid bør gøre i sådan en situation: Se på forskningen. Uden evidens og forskning har vi kun mavefornemmelser og fordomme at gå efter og de kan sagtens være helt forkerte.

En spændende ny undersøgelse fra Harvard Business School med den mundrette titel ”How Best-Self Activation Influences Emotions, Physiology and Employment Relationships” har undersøgt hvad ros gør ved os i en arbejdssituation. I undersøgelsen blev deltagerne bedt om at løse forskellige kreative opgaver. Lige før de gik i gang, læste halvdelen af deltagerne en besked fra en kollega eller en ven, der beskrev en situation hvor forsøgspersonen levede op til sit allerbedste.

Her er et eksempel på en af de beskeder:

Du er ikke bange for at være intelligent. Du er en vidunderlig rollemodel for alle de kloge og velformulerede kvinder i verden, fordi du viser dem at det er helt OK at være klog og at lade andre se det. Jeg kan huske en gang hvor du vandt en diskussion i undervisningen og det inspirerede mig.”

Dem der læste positive udsagn om sig selv klarede sig langt bedre, var mere kreative i deres tilgang og var også væsentligt mindre stressede end kontrolgruppen. F.eks. havde deltagerne 3 minutter til at løse Dunckers stearinlys-opgave (en klassisk opgave i kreativ problemløsning). 51% af deltagerne som lige havde fået ros løste opgaven, mens kun 19% af de øvrige lykkes med det.

Denne undersøgelse (og mange andre) viser at ros på jobbet ikke bare gør os gladere, men også mere produktive, mere kreative, mere motiverede og mindre stressede.

Men hvorfor er ros så fantastisk?

Det er der især 3 grunde til.

1 Anerkendelse føles godt og ifølge den amerikanske forsker Barbara Fredrickson har positive følelser en effekt hun kalder “broaden and build”, altså at vi kan tænke bredere og opbygge ny læring. Det er derfor at ros gør os mere kreative i vores tilgang.

2 Ros viser os at vi gør en forskel. Det viser at vores arbejde er vigtigt og at vi gør en forskel. Det viser os at vi skaber resultater og at vores arbejde er meningsfuldt. Det fortæller os også, hvad vi gør rigtigt, så vi kan gøre det endnu bedre fremover.

3 Ros skaber relationer. Når nogen roser os, betyder det, at de har set det bedste i os og at de holder nok af os, til at de også siger det til os.

Ros er et menneskeligt behov

Desværre er ros en mangelvare på danske arbejdspladser. Vi gennemførte i 2015 en undersøgelse af de største arbejdsglædedræbere i Danmark, hvor “Manglende ros og anerkendelse for det arbejde du laver” kom ind på en andenplads. Hele 30% af deltagerne nævnte mangel på anerkendelse som en af de faktorer, der skadede deres arbejdsglæde. Det gør det bare endnu mere absurd at pege på ros som et problem.

Sandheden er, at ros er et grundlæggende menneskeligt behov. Hvis vi ikke kan se de gode egenskaber i vores kolleger, så svigter vi hinanden og spilder en kæmpe chance til at gøre hinanden dygtigere og gladere. Det er især vigtigt at ledere kan rose deres medarbejdere.

Ros skal selvfølgelig være meningsfuld – du skal ikke bare rose for at rose, du skal oprigtigt og autentisk vise, at du ser de gode sider af de andre på jobbet. Du skal også rose på en måde, der passer til den enkelte person.

Ros er ikke let. Ros og anerkendelse er ikke en del af kulturen på de fleste danske arbejdspladser, så det kræver at du som leder er villig til at træde udenfor komfortzonen, gå imod janteloven og øve dig i at give andre positiv feedback. Kunne du f.eks. give dig selv en udfordring om at rose mindst en kollega eller medarbejder hver dag?

Du vil opleve, at det er en af de mest pålidelige måder at gøre andre gladere, mere produktive, mere kreative og samtidigt mindre stressede.

Relaterede artikler:

Skrevet af alexander

Alexander stiftede Arbejdsglæde nu i 2003 og er en af verdens førende eksperter i emnet. Han har skrevet 5 bøger om arbejdsglæde og holdt hundredevis af foredrag i næsten 50 lande.

1 kommentar

  1. God artikel.Jeg har arbejdet med beskæftigelse af arbejdsløse de sidste 30 år. Hvis vi ikke brugte modellen ros fik vi ikke lavet noget. Ros i hunde træning har man brugt de sidste 25 år. Det er blevet umoderne at banke hunden. En hundetræner sagde en gang, i kan træne en hver hund med et pig halsbånd, men hvordan vil i træne en spækhugger med et pig halsbånd.
    Mvh Karl Møller

Skriv en kommentar