Smide-ud glæde

Måler du også din succes på arbejdet og i livet generelt gennem det antal hyldemeter du har samlet sammen gennem årene?

Gennem den sidste måned tid har jeg flere gange om ugen taget fat på endnu et afsnit i mit smide-ud anfald derhjemme, til stor, stor glæde. Det var længe undervejs.

Mine forældre er “samlere”, eller “egern” som jeg godt kan lide at kalde det. Der er en god chance for at du selv har lidt af en gnaver i dig, du kan lige så godt indrømme det :o) Engang gav dette mening, man levede i et mangelsamfund og havde få besiddelser. Idag har vi alt vi ønsker, og mere til – det er som om vi måler vores succes i livet ved at måle hyldemeter… Det eneste der er mangel på er glæde, overskud og ro i sindet.

80/20 reglen er vist at gælde i stort set alle livets forhold, og den finder også anvendelse her. Du kan således regne med, at det kun er 20% af din ophobede masse af arkiver og “lagervarer” der har nogen form for værdi for dig, og at det højst er 20% du nogensinde finder frem igen, selvom du om det hele tænker “det kunne jeg få brug for en dag”. Efter en kritisk gennemgang af mine egne arkiver er jeg blevet overbevist om at tallet sagtens kan være så lavt som 5%.

Det har været lækkert at opleve, hvordan det at smide ud både har frigivet hyldemener og har givet ekstra mental energi. Jeg har mærket hvordan det først er når jeg slipper af med de gamle relikvier, at jeg kan give slip på fortiden og leve helhjertet i nutiden. Glæden ved at smide ud har ganske enkelt været overraskende stor.

Vil du gerne igang, men er ikke klar til at droppe al ballasten straks, så er her et par fifs:

  • smid én gammel ting, eller en sag fra arkivet, ud hver dag. Du vender dig hurtigt til det og så går det nemmere.
  • put de gamle ting i flyttekasser, og sæt denne note på kassen: “Glemslens Flyttekasse. Lukket den 21. januar 2009. Har denne kasse ikke været åbnet inden 21. januar 2010, så skal den smides ud uden at blive åbnet.” Så er der en fortrydelsesfrist på dine beslutninger, hvilket kan gøre det nemmere.

Skriv gerne en kommentar hvis du har oplevet glæde ved at droppe ballasten og smide ud – eller hvis du har fortrudt. Det sidste kan jeg dårligt forestille mig :o)

Skrevet af alexander

Alexander stiftede Arbejdsglæde nu i 2003 og er en af verdens førende eksperter i emnet. Han har skrevet 5 bøger om arbejdsglæde og holdt hundredevis af foredrag i næsten 50 lande.

Skriv en kommentar