Forskning: Arbejdsglæde øger produktiviteten

Arbejdsglæde betaler sig! En undersøgelse fra Department of Economics på University of Warwick, bekræfter at arbejdsglæden er en af de vigtigste faktorer der øger produktiviteten. Undersøgelsen, som blev foretaget af Professor Andrew Oswald, Dr Eugenio Proto og Dr Daniel Sgroi, viste at arbejdsglæde skabte en produktivitetsstigning på 12%, mens medarbejdere uden arbejdsglæde faktisk var 10% mindre produktive end normen. Undersøgelsen konkluderer at glæde i høj grad påvirker produktiviteten og at positive følelser giver os mere energi.

Vi er ikke vant til at snakke følelser på jobbet, men også andre undersøgelser viser at det netop er følelsen af glæde der skaber energi og derved bedre performance.

Dr Proto mener at forskningen bør have indflydelse på arbejdsgiverne og deres ledelsesform. Han udtaler:

”We have shown that happier subjects are more productive, the same pattern appears in four different experiments. This research will provide some guidance for management in all kinds of organizations, they should strive to make their workplaces emotionally healthy for their workforce.”

Så konklusionen er stadig at arbejdsglæde er en god investering!

Mange virksomheder tror (naivt) at de kan øge arbejdsglæden blandt medarbejderne med højere lønninger, frynsegoder, fitnessrum m.m., men der skal mere til. Ikke at der er noget galt med høj løn eller bonusser, men så længe vi betragter disse som fair (fairness undersøgelse), kan mere af det ikke give os mere arbejdsglæde. Så hvor skal man så sætte ind, hvis man vil øge arbejdsglæden?

Al den forskning vi har set på viser at de 2 væsentligste faktorer for arbejdsglæden er:

1

Resultater – Du er stolt af dit arbejde – du udretter noget, bliver udfordret og skaber løbende gode faglige resultater (herunder meningsfulde fremskridt). Du ser dit arbejde som værende meningsfuldt.

2

 Relationer – Du har gode relationer til dine kolleger og dine nærmeste ledere. I respekterer hinanden, viser hinanden tillid og kommunikerer/samarbejder godt – I tager jer af hinanden og I gør hinanden bedre.

Hvis du allerede føler dig fair behandlet og føler du skaber meningsfulde resultater/fremskridt sammen med gode kolleger vil din arbejdsglæde sandsynligvis være ret høj. Hvis ikke – skal du gøre noget ved det! Og jo før jo bedre.

Relaterede artikler:

Skrevet af Arlette Bentzen

Arlette er certificeret i positiv psykologi og har mange års erfaring som underviser og foredragsholder og har været en del af Arbejdsglæde nu siden 2010. Arlette får arbejdsglæde af at flytte mennesker og når der opstår ny energi hos den organisation hun har arbejdet med.

Skriv en kommentar