Årets leder 2021: Kasper Hjulmand

Photo by Creilsheimstudio - Getty Images
Photo by Creilsheimstudio - Getty Images

Årets leder 2021: Kasper Hjulmand

Virkelig velfortjent vandt Kasper Hjulmand prisen som Årets Leder 2021 (Afholdes årligt af Lederne). Og vi er mange, der længe har været imponeret over Kaspers evne, til at samle et hold omkring sig – et hold med sammenhold, tillid, sårbarhed og ærlighed. Og det tydeligt at se, at alle er stolte af at være en del af holdet – og det gælder både fodboldspillerne og dem udenfor banen.

Ledelse handler om mennesker – skabe retning, skabe følgeskab. Når jeg lykkes som leder, er det en samhørighed

– Kasper Hjulmand

Set udefra er Kasper en autentisk leder, han er ikke bange for at vise sårbarhed – og det er en kæmpe styrke. Det samler holdet omkring ham.

Kasper siger bl.a. “Ledelse handler om mennesker – skabe retning, skabe følgeskab. Når jeg lykkes som leder, er det en samhørighed”.

Hans vigtigste lederegenskaber er ifølge ham selv:

  • Tillid
  • Læring/viden
  • Holdet/kollektivet

Hvis du har fulgt med her på siden (hørt et foredrag eller læst vores bøger), ved du at de vigtigste fundamenter for arbejdsglæde er resultater og relationer. At gå på arbejde og gøre et godt og meningsfuld stykke arbejde – gøre en forskel sammen med gode kolleger, som du har tillid til og respekt for.

Hvis relationerne (sammenholdet/fællesskabet) ikke fungerer, vil det påvirke resultaterne negativt. Og det er jo netop de samme lederegenskaber Kasper Hjulmand nævner. Holdet vinder kun, hvis der er tillid og kollektivfølelse. Og hvis han og alle andre har høj faglighed på deres felt og hele tiden lærer nyt.

Autentisk ledelse

Og uanset om du er fodboldtræner eller leder i erhvervslivet, er det vigtigt at være en autentisk leder der skaber tillid og sammenhold – og samtidig har fokus på resultaterne.

Som leder skal du synliggøre de gode resultater, lære af dem og sammen med medarbejderne, fejre/vise begejstring når noget lykkes. OG du skal sætte tid af til at skabe gode relationer til og mellem dine medarbejdere. Som leder har du ansvaret for at samle temaet.

Og husk dårlige ledere skaber det modsatte, nemlig mistillid, dårlige relationer og dermed ringere resultater.

Vær nysgerrig på dig selv og vær dig selv – vær ærlig og giv det du har

– Kasper Hjulmand

Andre siger om Kasper Hjulmand at han er: tydelig, troværdig, interesserer sig for mennesker. Og det er efter min mening nogle meget værdifulde lederegenskaber. Mange ledere bruger ikke tid nok på deres medarbejdere, men det er netop i interessen for mennesker at du som leder kan få øjnene op for behov og styrker hos den enkelte medarbejder – og kun når du kender dem, kan du hjælpe medarbejderen med at vokse.

Brug tid på dine medarbejdere

Sæt hver dag tid af til dine medarbejdere, lær dem bedre at kende. Du skal vide, hvad der giver dem arbejdsglæde og energi i løbet af en arbejdsdag. Hvad er deres styrker? Og synes de selv at de har mulighed for at få styrkerne nok i spil? Lyt til dem – og så skal du huske at anerkende dem der er en holdspiller, dem der gør andre bedre og dem der er med til at skabe den kultur du ønsker.

Brug KBI’er (Key Behavioural Indicators) og ikke kun KPI’er (Key Performance Indicators) – det vil rent faktisk påvirke KPI’erne positivt.

Hjulmands tip til andre ledere: “Vær nysgerrig på dig selv og vær dig selv – vær ærlig og giv det du har.”

Og husk: Fremtidens leder er netop god til både at skabe resultater/høj faglighed og gode relationer/fællesskab.

Relaterede artikler:

Skrevet af Arlette Bentzen

Arlette er certificeret i positiv psykologi og har mange års erfaring som underviser og foredragsholder og har været en del af Arbejdsglæde nu siden 2010. Arlette får arbejdsglæde af at flytte mennesker og når der opstår ny energi hos den organisation hun har arbejdet med.

Skriv en kommentar