Hvad kan danske arbejdspladser lære af nørderne i Valve?

Spiller du computerspil? Eller siger titler som Portal, Half Life, Team Fortress eller Left 4 Dead dig intet som helst?

Hvis du ikke er med på hvad jeg taler om, har du sikkert heller aldrig hørt om firmaet Valve, som har lavet alle disse spil og desuden står bag distributionsplatformen Steam, som millioner af mennesker verden over bruger til at købe deres spil online.

Men Valve er værd at kende. Firmaet er stiftet i Seattle i 1996 af Gabe Newell og Mike Harrington, to tidligere Microsoftansatte, og i dag har firmaet 300 medarbejdere og en anslået værdi på $3 milliarder. Hvordan har Valve opnået så store resultater så hurtigt? Svaret kan findes (af alle steder) i deres personalehåndbog, som jeg har haft fornøjelsen af at læse. Det er det mest inspirerende dokument af sin type jeg nogensinde har set og der står mange gode ting i det. Her er de 5 mest fantastiske.

1: I Valve er der intet hierarki.
Fra håndbogen:

”Hierarki er godt til at skabe forudsigelighed. Det forenkler planlægning og gør det letter at kontrollere en stor gruppe mennesker top-down. Det er derfor militæret benytter sig så meget af det. Men vi er i underholdningsbranchen og har brugt de sidste 10 år på at rekruttere de mest intelligente, innovative og talentfulde mennesker. Hvis de skal sidde ved at skrivebord og følge ordrer udsletter det 99% af deres værdi. Derfor er Valve flad. Det er vores måde at sige, at vi har ingen ledelse, ingen ”refererer” til nogen. Vi har en stifter/president, men ikke engang han er din manager.”

Med andre ord er der ingen chefer og intet hierarki i Valve. Det er modigt, når man har 300 medarbejdere og en milliardomsætning. Men det bliver bedre endnu.

2: Du vælger dine egne projekter
Fra håndbogen:

”Vi har hørt at nogle andre firmaer giver deres folk en hvis procentdel af deres arbejdstid som de kan bruge på deres egne projekter. I Valve er den procentdel 100.”

Tag den, Google! Google har en politik om at deres medarbejdere kan bruge 20% af deres tid på selvvalgte projekter. Valve har løbet linen helt ud og lader alle medarbejdere 100% selv vælge, hvad de vil arbejde på. Alle kan starte, tilslutte sig eller forlade et hvilket som helst projekt til hver en tid.

3: Overarbejde er noget skidt
Fra håndbogen:

”Nogle gange er vi nødt til at presse os selv og arbejde nogle ekstra timer fordi et stor projekt er på vej ud af døren, men som hovedregel er længere perioder med ovarbejde udtryk for et fundamentalt sammenbrud i planlægning eller kommunikation.”

Det er et slag i ansigtet på den traditionelle overarbejdskultur, der blindt tror på, at jo flere timer folk arbejder, jo bedre. Valve har forstået, at permanent overarbejde fører til lavere kreativitet, innovation og produktivitet.

4: Det er OK at fejle
Fra håndbogen:

”Ingen er nogensinde blevet fyret fra Valve for at begå fejl. Det er et vigtigt træk ved vores firma, at vi giver folk friheden til at fejle. Vi kunne ikke forvente så meget af individer, hvis vi også straffede dem for at begå fejl.”

Yes! Det kan ikke siges tit nok: Hvis medarbejdere er fri til at begå fejl, lærer de mere af de fejl de begår og laver ultimativt færre fejl. Som jeg tidligere har skrevet i denne klumme, mener jeg faktisk at arbejdspladser skal fejre de medarbejdere, som har modet til at lave fejl og lære af dem.

5: Intet er vigtigere end at ansætte de rigtige
Fra håndbogen:

”At ansætte korrekt er den vigtigste ting i universet. Intet kan nærme sig det. Det er vigtigere end at trække vejret. Så når du arbejder på en ansættelse, er alt hvad du ellers kunne lave latterligt og bør ignoreres.”

Genialt! Den hurtigste måde at underminere en positiv virksomhedskultur er, at ansætte mennesker som ikke lever op til den.

Sådan gør Valve. Hånden på hjertet: Er jeres personalehåndbog inspirerende og anderledes? Eller er det en dødkedelig omgang pligtlæsning, som ingen reelt kan bruge til noget i praksis? Og hænger I fast i en forældet industrialder, hierarkisk organisation eller har I modet til at sætte jeres medarbejdere fri til at skabe fantastiske resultater som Valve har gjort det?

Læs Valves personalehåndbog her.

Din mening

Hvad tænker du – er der noget i Valves filosofi, som din arbejdsplads kunne bruge? Er jeres personalehåndbog inspirerende og morsom eller ren pligtlæsning? Er der overhovedet nogen som læser dern? Skriv en kommentar her, vi vil smaddergerne høre din mening.

Skrevet af alexander

Alexander stiftede Arbejdsglæde nu i 2003 og er en af verdens førende eksperter i emnet. Han har skrevet 5 bøger om arbejdsglæde og holdt hundredevis af foredrag i næsten 50 lande.

Skriv en kommentar