Inklusion i faglige og sociale fællesskaber skaber arbejdsglæde

psisa fra Getty Images Pro

Inklusion i faglige og sociale fællesskaber skaber arbejdsglæde

Vi mennesker trives, når vi føler os som en del af et fællesskab. Og på arbejdspladsen er det ikke anderledes. Arbejdsglæde opstår i høj grad, når vi oplever, at vi hører til, at vi bidrager, og at vi bliver mødt med respekt – både fagligt og menneskeligt.

Derfor er inklusion i fællesskaber en hjørnesten i trivsel og arbejdsglæde. Det handler ikke kun om at blive inviteret med til fredagsmorgenmad, men også om at føle sig inddraget, lyttet til og fagligt anerkendt.

Fællesskaber styrker både faglighed og trivsel

Der findes to typer fællesskaber på arbejdspladsen, som begge er vigtige:

  • Det sociale fællesskab, hvor vi mærker samhørighed og får relationer, der gør hverdagen lettere og sjovere. Her får vi en følelse af at høre til.
  • Det faglige fællesskab, hvor vi deler viden, giver og får feedback, sparrer med hinanden, og udvikler os i vores arbejde. Her oplever vi stolthed og mening.

Dem der lykkes med at skabe arbejdspladser, hvor begge fællesskaber er i spil, og åbne for alle, så sker der noget magisk: Folk trives, udvikler sig, skaber bedre resultater og har bliver længere i virksomheden.

Great Place To Work: Ligeværdighed er vigtigst

I en stor international undersøgelse fra eftersommeren 2024, hvor 24.938 medarbejdere fra 19 lande har svaret, har Great Place To Work identificeret fem faktorer, der har størst betydning for arbejdsglæden.

Allervigtigst er oplevelsen af at blive behandlet ligeværdigt – uanset stilling.

Det betyder, at alle skal have en reel plads i fællesskabet, uanset om man er ny eller erfaren, leder eller studentermedhjælper, ung eller ældre, introvert eller ekstrovert, faglært eller akademiker.

Inklusion handler om meget mere end mangfoldighed. Det handler om kultur: Hvordan vi taler til hinanden, hvordan vi lytter, hvordan vi fordeler opgaver, og hvordan vi anerkender hinandens bidrag.

Hvad kan I gøre i praksis for at skabe inklusion?

Hvis man vil styrke arbejdsglæden gennem inklusion i fællesskabet, kan man f.eks:

  • Introducere nye medarbejdere til både det faglige og det sociale. Evt. give den nye medarbejder en „buddy‟.
  • Være nysgerrig på hinandens faglighed og lære af hinanden. Sæt det gerne i system, så I jævnligt bruger til på at dele viden.
  • Gøre møder mere inddragende, så alle får taletid og bliver hørt.
  • Sikre at sociale arrangementer er tilgængelige for alle (og ikke kun dem der er til fredagsbar eller elsker teambuilding).
  • Sørg for at alle typer indsatser bliver lagt mærke til – også de mere stille, praktiske eller dem bag kulisserne.

Når I prioriterer både de sociale og faglige fællesskaber og samtidig arbejder aktivt med inklusion, så skaber I en arbejdsplads, hvor mennesker ikke bare møder op – men møder op med lyst, energi og stolthed.


Relaterede artikler:

Skrevet af Arlette Bentzen

Arlette er certificeret i positiv psykologi og har mange års erfaring som underviser og foredragsholder og har været en del af Arbejdsglæde nu siden 2010. Arlette får arbejdsglæde af at flytte mennesker og når der opstår ny energi hos den organisation hun har arbejdet med.

Skriv en kommentar