Godt begyndt er halv fuldendt

For fem år siden var jeg leder i en frivillig organisation for unge mennesker. Formålet med organisationen er at give unge mennesker udviklingsmuligheder, og jeg var meget ambitiøs med hvad gruppen på circa 35 engagerede personer kunne skabe af spændende projekter og kurser.

På grund af særlige regler kunne jeg kun have ansvaret i 12 måneder, og jeg vidste derfor, at vi skulle stærkt fra land. Jeg arbejdede efter mottoet Godt begyndt er halv fuldendt, og jeg havde lavet et stort forarbejde med formulering af vision for arbejdet, uddannelse af projektledere og gennemførsel af kickoffs. Det skulle markeres, at nu skulle vi igang!

Forandringer alle vegne

I mit arbejde for at sprede arbejdsglæde bliver jeg ofte booket til at tale på personaledage og kickoffs. Nogle af arrangementerne har karakter af begivenheder der markerer starten på noget nyt og stort, netop som da jeg var frivillig leder. Jeg har således bidraget på

  • Første personaledag efter en sammelægning på et nyt rådhus
  • Et sidste fællesarrangement inden opsplitning i mindre enheder
  • Første store event hos en afdeling skabt ved sammelægningen af fem mindre enheder
  • Opstartsarrangementer for store projekter
  • Fællesarrangementer efter fyringsrunder, for at samle tropperne
  • Igangsætning af arbejdet i en nydannet arbejdsmiljøorganisation
  • …og flere andre…

De nævne eksempler har alle været situationer hvor ledelsen har haft alle tiders mulighed for at melde klar ud: “Nu skal I høre, situationen er sådan og sådan, vi skal den vej sammen, og det bliver rigtigt godt”. Det er bare ikke altid sket sådan.

Lad os nu lige vente og se…

Forandringer er som at åbne en tom bog – indholdet skal først til at skrives, vi skal skrive det sammen, og derfor er det afgørende at ledelsen har skrevet en god indledning. Ellers ved vi ikke hvad historien skal handle om. Alt for ofte, så går alle til det nye med en afventende holdning – vi skal lige se tiden an, se hvordan tingene kommer til at køre. Så går der hurtigt 3-4-5 måneder, og så er det blivet til normal adfærd: Her hos os har vi en forsigtig og afventende kultur, der er kke noget at råbe hurra for.

Når arbejdsglæden er under pres på mange arbejdspladser, så ser jeg det bland andet som en konsekvens af, at ledelsen ikke evner at samle og engagere tropperne om et meningsfyldt, fælles mål. Mange steder er det en forventening, at forandringer død og pine skal være hårde, usikre og så langt fra arbejdsglæde som man kan komme. Sådan behøver det ikke være :o)

Kom igang med glæde

Alternativet er at sparke godt til bolden fra dag ét. Klart markere hvor vi skal hen, og melde ærligt ud hvor der er uvisheder. Udtrykke optimisme og håb, og vise at alles indsats er meget påskønnet. Sige at der vil blive brug for alle!

Et eksempel på en god håndtering af det nye var, da jeg talte på et rådhus foran flere hundrede ansatte, kort efter en omstrukturering og fyringsrunde. Både Borgmester og Kommunaldirektør stillede sig op og takkede de ansatte for deres tålmodighed i processen der var gået forud. Samtidigt satte de streg under, at det nu var vigtigt at vi sammen skabte en god arbejdsplads. Det er ok at ærgre sig over kollegerne der er væk, men vi skal også videre – det må aldrig være ligeså slem at blive, som det var at blive fyret.

Hvad med dig? Har du som leder eller ansat oplevet situationer hvor en bestemt dag markerede et skifte til noget nyt, og hvordan blev det håndteret? Gik du derfra med en positiv følelse i maven, eller var det tvivlen og usikkerheden der endte med at fylde mest?

Husk det næste gang: Godt begyndt er halv fuldendt! :o)

Skrevet af alexander

Alexander stiftede Arbejdsglæde nu i 2003 og er en af verdens førende eksperter i emnet. Han har skrevet 5 bøger om arbejdsglæde og holdt hundredevis af foredrag i næsten 50 lande.

Skriv en kommentar