Arbejdsglæde nu!

Hvorfor går jeg på arbejde?

Hvad vil du have ud af dit arbejdsliv? Tænk lige over det en gang…

Hvad er det, der får dig ud af sengen og ind på kontoret på en kold, regnvåd novembermorgen? Er det lønnen? Ansvaret? Jobindholdet? Titlen? Håbet om en forfremmelse? Hvorfor er det lige nøjagtigt, at du går på arbejde?

I det lange løb, er der kun en drivkraft, der virkelig tæller. Kun en måde at sikre dig selv et godt arbejdsliv. Kun en vej til at skabe gode arbejdspladser. Kun en ting der kan modvirke stress, brok, konflikter og bøvl på arbejdspladsen. Og den ene ting er arbejdsglæde.

At vælge arbejdsglæden til er noget af det bedste vi kan gøre for os selv, især fordi vi bruger mere tid på jobbet end vi gør på vores venner, børn, familie og hobbies til sammen. Når det tager så meget tid, er det da bare bedre at være glad imens.

Desuden påvirker din arbejdsglæde din livsglæde. Det er de færreste mennesker som kan lade problemer på jobbet blive på jobbet. De fleste af os tager jobbet med hjem, og en glad arbejdsdag er et godt grundlag for en glad aften derhjemme.

Arbejdsglæde er også sundt. Medicinske undersøgelser har vist, at folk som mangler arbejdsglæde, har større risiko for at få stress og depressioner og deres immunforsvar er generelt svagere.

Og sidst men ikke mindst har en amerikansk undersøgelse lige vist at arbejdsglæde giver succes. At glade mennesker har en større chance for at få succes. Det er ikke så mærkeligt, for glade mennesker er mere optimistiske, sympatiske og handlekraftige – alt sammen forudsætninger for succes.

Tiden er simpelthen løbet fra de sure jobs. Gider du stå op hver morgen med ondt i maven over at skulle ind på en arbejdsplads du ikke kan lide, med kolleger du ikke svinger med, en chef du ikke kan fordrage og til et job du hader?

Heldigvis har de fleste danske arbejdspladser efterhånden også fattet, at de kun får motiverede, effektive og servicemindede medarbejdere når de ansatte elsker jobbet. Der er simpelthen penge i skidtet!

10.000 kr’s spørgsmålet er selvfølgelig: OK, jeg er overbevist – arbejdsglæde er godt. Hvordan gør vi? Det er heldigvis ikke rocket science. Der skal bare to ting til.

For det første elsker vi at skabe resultater. At nå vores mål. At sparke røv. Så vi skal afskaffe alle de tunge regler, bureaukrati og dødkedelige møder og i stedet have friheden til at gøre et kanon stykke arbejde. Til hele tiden at udvikle os og blive bedre. Og vi skal huske at rose hinanden, så vi ved, vi gør en forskel.

For det andet elsker vi, at have mennesker omkring os, som vi kan lide. Lene arbejder i et stort forsikringsselskab, hvor der bestemt ikke var meget gang i arbejdsglæden. En aften så hun, at en kollegas kaffekop stod uvasket ude i deres tekøkken. Lene greb hurtigt kaffekoppen og vaskede den op. Så tog hun en post-it seddel og skrev “Hav en god dag” og en smiley og satte den på kollegaens kop. Næste morgen kom kollegaen gennem afdelingen med koppen, smilende over hele femøren mens hun glad sagde “Hvem har skrevet det her? Jeg blev bare så glad! Hvem var det?” Sådan en lille ting havde reddet hele hendes dag – måske hele hendes uge.

Det er alt hvad vi skal bruge, for at have arbejdsglæde: Resultater og relationer. Når vi har de to ting, kan vi lide vores job. Når vi ikke har dem, bliver hver arbejdsdag en kamp.

Og det er op til hver af os, at vælge arbejdsglæden til. Hvis ikke du har valgt, at du vil være glad på jobbet, er der ikke mange chancer for at du bliver det.

Så vælg en gang for alle, at fra nu af er det lysten der driver værket (og ikke værket der fordriver lysten). Sæt arbejdsglæden højere end titler, forfremmelser, lønforhøjelser, hjørnekontoret og firmabilen. Det er det bedste valg du kan gøre for dig selv, din karriere og dine nærmeste.

Skrevet af alexander

Alexander stiftede Arbejdsglæde nu i 2003 og er en af verdens førende eksperter i emnet. Han har skrevet 5 bøger om arbejdsglæde og holdt hundredevis af foredrag i næsten 50 lande.

Skriv en kommentar