Mandagstip: Ros dig selv

Mandagstip: Ros dig selv

Må man rose sig selv på jobbet? Må man tage ordet til et møde og sige “Prøv lige at se hvad jeg har lavet – det var kanon”? Må man sende en e-mail til kollegerne i afdelingen og fortælle om et svært problem man løste på en smart måde? Må man over en frokost stolt fortælle om det projekt man lige har gennemført til tiden og under budgettet? Det har vi danskere en stor barriere overfor, men hvis du spørger os så er det helt OK at du synes du er god til dit job OG at du siger det højt.

Find din egen måde at rose dig selv på i denne uge – alene eller foran andre, uden at selvrosen kammer over og bliver irriterende. Her er 8 gode tips til at rose dig selv foran andre.

1. Ros kun dig selv når det er fortjent. Ligesom al anden ros, skal selvros være fortjent. Du skal have gjort noget sejt inden du roser dig selv – ellers er det komplet meningsløst.

2. Del rosen gavmildt. Hvis det du roser for, er noget du har gjort sammen med andre, så husk at tage dem med i rosen. Så hedder det ikke ”Jeg er fantastisk”, det hedder ”Vi er fantastiske!”.

3. Ros også andre. Det nytter ikke noget at du kun roser dig selv når du er god og aldrig anerkender andre. Det er et krav til alle os selvrosere at vi også er gode til at rose andre som rykker.

4. Indrøm også dine fejl. Hvis du er flittig til at rose dig selv når du er god, skal du også være frisk på at indrømme og undskylde når du har lavet en fejl. Dem der kan se alt det gode de selv gør, mens de komplet overser deres fejl og mangler, har kollegerne kun hån og foragt til overs for.

5. Ros dig selv med ægte begejstring. Når du roser dig selv, så gør det med en ægte smittende begejstring. Det er OK at være stolt af dig selv. Det er OK at have et smil på læben, rank ryg og en begejstret stemme når du fortæller om hvor god du er. Det vil faktisk blive mere positivt modtaget hvis du gør det med ægte begejstring end hvis du gør det med falsk beskedenhed.

6. Alt med måde. Det siger sig selv – alt kan overdrives. Lad være med det.

7. Øv dig i selvros. Øvelse gør mester. Banalt, men sandt. Prøv dig frem, og se hvad der virker.

8. Vær klar til at møde mistro. I og med at selvros er uvant for os danskere, så kan du blive udsat for mistro og kritik. Overvej nøje med dig selv om kritikken er et udtryk for at du er gået for vidt med selvrosen – for så skal du lytte til den – men husk at det også bare kan være jantelov og gamle vaner – og så skal du bare fortsætte uforknyt.

Her er endnu en ting du skal være opmærksom på: Hvis du ved med dig selv at du er dygtig og leverer en arbejdsindsats som du er oprigtig stolt af, er du ikke lige så afhængig af ros fra andre.

“Det er op til os selv at anerkende os selv. Hvis vi venter på at det kommer fra andre, føler vi os fornærmede når det ikke kommer og når det kommer, kan vi meget vel ende med at afvise det.”

Vores mandagstips er enkle, nemme og sjove ting du kan gøre for at øge din og andres arbejdsglæde, og starte ugen på allerbedste vis. Noget man kan gøre på højest 5 minutter. Når du prøver det, skriv en kommentar og lad os vide hvordan det gik. Se alle vores mandagstips her eller køb bogen 52 Glade Mandage i Arbejdsglædeshoppen.

Skrevet af Patricia

Patricia spreder arbejdsglæde 'backstage' og holder styr på de administrative opgaver i Arbejdsglæde nu.

Skriv en kommentar