Tips

5 tips til arbejdsglæden

5 tips til arbejdsglæden

Arbejdsglæde handler ikke så meget om hvad vi har – eller vil have, det handler mere om hvad vi gør. Men hvad giver os så arbejdsglæde? Hvad skal vi fokusere på?

Arbejdsglæde kommer af at udføre et meningsfuldt arbejde sammen med gode kolleger. Eller som vi ynder at simplificere det; resultater og relationer. Vi kan altså booste vores arbejdsglæde ved at fremme følelsen af mening samt skabe gode arbejdsmæssige relationer.

Arbejdsglæde er en fantastisk ting – og et surt job kan give alle slags problemer lige fra stress og mavepine til depressioner og sygdom. Heldigvis har de fleste danskere forstået, at det selvfølgelig er bedre at være glad på jobbet, især når man skal være der så mange timer. Arbejdspladserne har efterhånden også indset, at de kun får motiverede, effektive og servicemindede medarbejdere når de ansatte rent faktisk er glade for deres arbejde. Der er simpelthen penge i arbejdsglæde!

10.000 kroners spørgsmålet er selvfølgelig: OK, jeg er overbevist – arbejdsglæde er godt. Men hvordan gør jeg? Det er heldigvis ikke raketvidenskab.

Resultater og relationer

Vi elsker at skabe resultater – særligt meningsfulde resultater. Vi går på arbejde for at gøre et godt stykke arbejde, og har et ønske om at være stolte af det vores indsats. Og det er vigtigt for os at have gode relationer på arbejdspladsen. At arbejde sammen med mennesker, som vi kan har tillid til og respekterer, hvilket også fremmer samarbejdet. De to ting til sammen; resultater og relationer, er hvad der giver os arbejdsglæde.

5 tips til arbejdsglæden

Og her er 5 helt konkrete ting du kan gøre – en af dem måske allerede i dag – for at skabe resultater og relationer og få noget mere arbejdsglæde.

En glad dag - 5 tips til arbejdsglæden

Uventet venlighed – Gør noget rart for en kollega

Patricia (vores administrative geni) havde engang et job i et stort forsikringsselskab, hvor der bestemt ikke var meget gang i arbejdsglæden. En aften så hun, at en kollegas kaffekop stod uvasket ude i deres tekøkken. Hun greb hurtigt kaffekoppen og vaskede den op. Så tog hun en post-it seddel og skrev “Hav en god dag” og en smiley og satte den på kollegaens kop. Næste morgen kom kollegaen gennem afdelingen med koppen, smilende over hele femøren mens hun glad sagde “Hvem har skrevet det her? Jeg blev bare så glad! Hvem var det?” Sådan en lille ting havde reddet hele hendes dag – måske hele hendes uge.

Skriv en sød personlig besked til en kollega som har hjulpet dig, tag en kop kaffe med til en kollega der har ekstra travlt , tag blomster med fra din have, læg et stykke chokolade på din kollegas plads, tag hjemmebag med til dit team (bare fordi), hold døren for en kollega eller tilbyd en kollega din hjælp. Uventet venlighed er små ting du gør helt uventet, for at gøre andre glade. Vi elsker alle sammen når andre er betænksomme overfor os. Og så viser videnskaben heldigvis at vi også selv bliver gladere af at gøre andre glade. Det er da en win win lige dér.

Ros

Vi har alle brug for anerkendelse, om vi vil indrømme det eller ej. Ofte glemmer vi bare at give andre ros, også selvom vi gerne vil. Giv dine kolleger et skulderklap, når de fortjener det. Sig det til dem under 4 øjne, ros dem på et møde, skriv et lille kort, send en mail eller lignende bare du husker at give anerkendende feedback.

Uanset hvilken måde du vælger at rose på, så er det vigtigt at være oprigtig. Du skal ikke bare rose for at rose, men anerkende en kollega når vedkommende har gjort sig fortjent til det. Og noget af det vigtigste er at være konkret med hvad du anerkender vedkommende for. Fortæl hvad det betød for dig afdelingen virksomheden, kunden/patienten eller andre. Og sidst men ikke mindst; vær opmærksom på at nogle af os har oftere brug for anerkendelse end andre. Kend dine kolleger og vær opmærksom på hvem der oftere har brug for et skulderklap.

Sig go’ morgen

Når du møder på arbejdet, er det vigtigt at du får hilst på dine kolleger. Det lyder banalt, men det virker! Det giver simpelthen en bedre start på dagen, hvilket resulterer i bedre samarbejde resten af dagen, med garanti meget bedre end hvis dagen starter med at blive ignoreret af kollegerne. Studier viser at dagens start påvirker resten af din dag. Ydermere er et af de vigtigste, dybeste og mest fundamentale psykologiske behov vi mennesker har, at andre mennesker kan lide os. Der er ikke noget vigtigere for os end at vi føler os set, respekteret og afholdt. Vi bruger rigtig mange timer på jobbet, og så er det jo netop vigtigt at have gode relationer med dine kolleger. Skab gode relationer, ved at starte dagen positivt.

Her er opskriften på et godt god morgen. Vi kalder det ‘Niveau 5 godmorgen’
  • Sig godmorgen – møder du ind om aftenen siger du selvfølgelig godaften
  • Få øjenkontakt
  • Lyd glad (smil)
  • Tilføj personens navn og/eller en lille ekstra bemærkning, som “Godt at se dig”, “Har du haft en god weekend?”, “Hvordan går det med den opgave du arbejder på?”, “Har du lyst til at spise frokost sammen i dag?” eller lignende.
  • Rør ved den anden person (giv hånd, et klap på skulderen, måske endda et kram hvis du kender personen godt – alt efter humør – og naturligvis med respekt for hvad den anden person er ok med).

Undersøgelser viser, at starten på din dag, har det med at påvirke resten af dagen – det humør du lægger ud med, har det med at fortsætte. Så du kan lige så godt være glad for en sikkerheds skyld :-) Og husk også lige et glad “farvel og på gensyn” inden du går hjem. Det kan godt være, du ikke synes du har tid til det – men sandheden er snarere, at du ikke har tid til at lade være!

Husk 3 gode oplevelser fra arbejdsdagen

Ved bevidst at fokusere på de gode ting der sker for dig, så bliver du gladere og mere taknemmelig. Undersøgelser har vist, at et bevidst fokus på dagens gode oplevelser kan gøre os mennesker målbart gladere! Inden du går hjem fra arbejde, skriver du 3 gode oplevelser fra dagen ned. Det kan være små eller store ting, bare noget der gjorde dig glad. Det hjælper dig til, bedre at se (og huske) de positive oplevelser der sker i løbet af en arbejdsdag og træner dig til at tænke mere positivt. Nogle undersøgelser viser, at hvis du laver denne øvelse i 2 uger, er du målbart bedre til at huske de positive oplevelser de 3 efterfølgende måneder.

Mig tid

Ved du hvordan du har det i dag? Tag 1-2 minutter for dig selv hver dag. Sådan gør du: Find et uforstyrret sted. Sæt dig så du sidder behageligt. Luk øjnene, træk vejret, og læg mærke til din vejrtrækning i 60 sekunder. Er den hurtig eller langsom? Dyb eller let? Spørg dig selv: hvordan har jeg det fysisk? Er der noget der spænder? Har jeg nogle smerter? Er jeg frisk eller træt? Hvad optager dine tanker? Er du glad, spændt, nervøs, forventningsfuld, eller noget helt andet? Har du arbejdsglæde – har du ikke… Tænk bagefter over hvad du skal gøre. Måske mere af det som gør dig glad, eller gøre noget ved det der evt. udfordrer arbejdsglæden. Sid roligt og træk vejret endnu et minuts tid. Åben så øjnene og vend tilbage til arbejdet.

Hvis du opdager at der er noget der ødelægger din arbejdsglæde, skal du gøre noget ved det, eller tag fat på nogen der kan hjælpe dig med det. Vent ikke på at dine kolleger, din chef eller virksomheden ved hvad der skal fikses, kun du ved hvad der kan give dig
arbejdsglæden tilbage. Så sig til og gør noget ved det.

Arbejdsglæde er noget vi gør! Hvad enten du er den administrerende direktør eller portvagten, kan du gøre en forskel. Så længe vi sidder og venter på at kollegerne, chefen, virksomheden eller samfundet skal komme og give os arbejdsglæde, sker der absolut ingenting.

For det er kun dig der ved, hvad der gør dig glad! Det er ikke andres opgave at læse dine tanker, og gætte om du er glad eller ej. Det er din opgave at sige til eller sige fra. Og at gøre noget ved det!

Mandagstips

Du kan finde mere inspiration i vores mandagstips – som er simple, enkle ting, du kan gøre for at skabe mere arbejdsglæde – allerede i dag. Der kommer et nyt på vores blog næsten hver anden (surprise!) mandag.