Selvros er velros – 8 gode råd til at rose dig selv på jobbet

Må man rose sig selv på jobbet?

Må man tage ordet til et møde og sige “Prøv lige at se hvad jeg har lavet – det var kanon”? Må man sende en email til kollegerne i afdelingen og fortælle om et svært problem man løste på en smart måde? Må man over en frokost stolt fortælle om det projekt man lige har gennemført til tiden og under budgettet?

Det har vi danskere en stor barriere overfor, men hvis du spørger mig, så er det helt OK at du synes du er god til dit job OG at du siger det højt.

Hvis jeg for eksempel har holdt foredrag hos en af vores kunder og det er gået rigtig godt (hvad det ofte gør), så fortæller jeg da om det til mine kolleger når jeg kommer tilbage til kontoret. Jeg skriver det også nogle gange på Facebook og Twitter. Her er et eksempel på en af mine statusupdates fra 2011:

Har lige holdt mit 5. foredrag i denne uge og fået stående bifald for 4. gang. MAND, hvor er jeg bare god!

Er det for meget? Det vil jeg ikke udelukke :o) Men så find din egen måde at rose dig selv på – alene eller foran andre.

For selvros kan også kamme over og blive irriterende. Her er 8 gode tips til at rose dig selv foran andre.

1: Ros kun dig selv, når det er fortjent
Lige som al anden ros, skal selvros være fortjent. Du skal have gjort noget sejt inden du roser dig selv – ellers er det komplet meningsløst.

2: Del rosen gavmildt
Hvis det du roser for, er noget du har gjort sammen med andre, så husk at tage dem med i rosen. Så hedder det ikke ”Jeg er fantastisk”, det hedder ”Vi er fantastiske!”.

3: Ros også andre
Det nytter ikke noget at du kun roser dig selv, når du er god og aldrig anerkender andre. Det er et krav til alle os selvrosere, at vi også er gode til at rose andre, som rykker.

4: Indrøm også dine fejl
Hvis du er flittig til at rose dig selv når du er god, skal du også være frisk på at indrømme og undskylde, når du har lavet en fejl. Dem der kan se, alt det gode de selv gør, mens de komplet overser deres fejl og mangler, har kollegerne kun hån og foragt til overs for.

5: Ros dig selv med ægte begejstring
Når du roser dig selv, så gør det med en ægte smittende begejstring. Det er OK, at være stolt af dig selv. Det er OK, at have et smil på læben, rank ryg og en begejstret stemme, når du fortæller om, hvor god du er. Det vil faktisk blive mere positivt modtaget hvis du gør det med ægte begejstring, end hvis du gør det med falsk beskedenhed.

6: Alt med måde
Det siger sig selv – alt kan overdrives. Lad være med det.

7: Øv dig i selvros
Øvelse gør mester. Banalt, men sandt. Prøv dig frem og se hvad der virker.

8: Vær klar til at møde mistro
I og med at selvros er uvant for os danskere, så kan du blive udsat for mistro og kritik. Overvej nøje med dig selv om kritikken er et udtryk for at du er gået for vidt med selvrosen – for så skal du lytte til den – men husk at det også bare kan være jantelov og gamle vaner – og så skal du bare fortsætte uforknyt.

Her er endnu en en ting du skal være opmærksom på: Hvis du ved med dig selv at du er dygtig og leverer en arbejdsindsats, som du er oprigtig stolt af, er du ikke ligeså afhængig af ros fra andre. Som Spencer Tracy sagde det:

“It is up to us to give ourselves recognition. If we wait for it to come from others, we feel resentful when it doesn’t, and when it does, we may well reject it.”

Eller som en af mine eks-kærester altid sagde:

Selvros er velros :o)

Din mening

Hvad synes du? Roser du nogensinde dig selv – på jobbet eller derhjemme? Hvordan gør du? Kender du nogen som gør det på en rigtig god (eller rigtig dårlig) måde? Skriv en kommentar – vi vil rigtig gerne høre din mening.

Relaterede artikler

Skrevet af alexander

Alexander stiftede Arbejdsglæde nu i 2003 og er en af verdens førende eksperter i emnet. Han har skrevet 5 bøger om arbejdsglæde og holdt hundredevis af foredrag i næsten 50 lande.

2 kommentarer

  1. Jeg roser mine arbejdskollegaer når de kommer om morgenen og enten har fået klippet hår, ser godt ud i det tøj de har på eller på anden måde har en god udstråling.
    Er gravid og bare har noget særligt over sig.
    Eller hvis noget er gået godt på arbejde, siger jeg/vi ofte: Hvor er vi bare go’e
    Generelt er vi ikke gode til at rose og jeg tror det er rigtig vigtigt at vi gør det.

  2. Som dansker er det ret svært at rose sig selv, og det er ikke mindre svært i en grønlandsk kultur, hvor man ikke taler meget om sig selv.

    Men jeg er helt enig i, at man skal prøve, når det er fortjent, og man samtidig er god til at rose andre, når det er ligeså fortjent.

    Ofte har andre for travlt med deres eget til at uddele ros, så det er vigtigt, at man tør gøre det selv; men ligeså vigtigt, at det er efter Alexanders 8 gyldne selvrose regler!

    God dag alle derude!
    Dorte, Nuuk.

Skriv en kommentar